Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα νέο πρόγραμμα ξεκινάει για την αντιμετώπιση του ωιδίου στους αμπελώνες

Με τον όζον για σύμμαχο, διεξάγεται έρευνα κατά του ωιδίου, σε αμπελώνες της Ισπανίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου και της Ευρωπαικής Ένωσης.

Με κεντρικό άξονα την αποτελεσματική εκμετάλλευση του όζοντος, η ομάδα INNOZONE ξεκινά μελέτη για την αντιμετώπιση του ωιδίου, μύκητα  που πλήττει ευρέως τους αμπελώνες, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Μια «στρατηγική» βιώσιμη και πιο υγιής από σκευάσματα θα αποκαλύψει κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί λύση στο πρόβλημα.

Προς τη διεξαγωγή της έρευνας, θα συμμετέχουν δύο αμπελώνες  με ποικιλίες Tempranillo και Garnacha  του οινοποιείου Campo Viejo, στη Rioja της Ισπανίας. Εκεί θα εφαρμοστούν ποικίλες «θεραπείες»  με το όζον, που θα διαρκέσουν 3 χρόνια έως να συλλεχθούν οι κατάλληλες παρατηρήσεις.

Έτσι, το πρότζεκτ επικεντρώνεται σε πιο βιώσιμες πρακτικές και πιο ευγενικές προς το φυσικό περιβάλλον.  Κύριος στόχος είναι η μείωση των συμπτωμάτων που επιφέρει η ασθένεια, ώστε να μην αποτελεί πρόβλημα στη φυσιολογία του αμπελιού και κατά συνέπεια στον μετέπειτα οίνο που παράγεται.

Στην έρευνα θα συμμετέχει το Campo Viejo, που αποβλέπει στην παραγωγή κρασιών ποιότητας, αλλά και το πανεπιστήμιο της Rioja, ως συνεργάτης και σύμβουλος τεχνικών, αναλύσεων και επιστημονικών γνώσεων. Συμμετέχοντες θα είναι επίσης η Spectralgeo, εταιρία δημιουργίας προγνωστικών αγρονομικών μοντέλων μέσω τηλεπισκόπησης και τεχνητής νοημοσύνης, και η Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας και Ευαισθησίας των Φυτών της Rioja, για τη διεξαγωγή της φυσιολογικής παρακολούθησης της καλλιέργειας και της εξέλιξης της οινοποίησης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής, η Συμβουλευτική Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Περιβάλλοντος της Rioja και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Ανάπτυξης (FEEADER), με συνολικό προϋπολογισμό 191.000 ευρώ.

Πηγή: vinetur.com

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.