Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα πολυπόθητο Cabernet-μυστήριο που αναζητεί τις ρίζες του

Το Cabernet Pfeffer είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται σε ελάχιστη έκταση στην Καλιφόρνια εδώ και πολλά χρόνια και παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο στα χαρακτηριστικά της αμπέλου και του κρασιού, όσο στην προέλευσή του, την επιβίωση και το όνομα. Σήμερα, γίνεται πολυπόθητη ποικιλία για τους ειδικούς.

Το San Benito είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στο Monterey της Καλιφόρνια.
Εκεί φύονται εκτάσεις 15 στρεμμάτων από μια πολύ μυστήρια ερυθρή, οινοποιήσιμη ποικιλία. Το «Cabernet Pfeffer».

Σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των έως τώρα οινοποιήσεων, πρόκειται για ένα αρωματικού προφίλ ερυθρό κρασί, με πολύ έντονο το λευκό πιπέρι.

Bottles of Cabernet Pfeffer, also known as Mourtaou, a wine grape found almost exclusively in California’s San Benito County.

Η μυστήρια αυτή ποικιλία που τελευταία έχει αρχίσει να κλονίζει την οινοβιομηχανία της Καλιφόρνια καθώς παρουσιάζει σε πολλούς τομείς ενδιαφέρον αποτελεί άξιο θέμα ανταγωνισμού για τους οινοπαραγωγούς της  περιοχής. Πολλοί επιθυμούν να γίνουν ιδιοκτήτες μέρους αυτής της εκτάσεως με τα πάνω από ενός αιώνα; Ηλικίας πρέμνα.

Κάποιοι, το αποκαλούν «αγροτικό, τοπικό απομεινάρι μιας απομονωμένης  περιοχής που μόλις επανανακαλήφθηκε». Κανείς δε γνωρίζει με ακριβή στοιχεία πώς έφτασε η ποικιλία αυτή, γαλλικής καταγωγής στην κοιλάδα Cienega, πώς πήρε το όνομά του ή από ποιες διασταυρώσεις ποικιλιών προέρχεται.

Αρκετοί ερευνητές ή γνώστες του αντικειμένου υποστηρίζουν διστακτικά πως είναι αποτέλεσμα γενετικής διασταύρωσης Trousseu με Cabernet Sauvignon. Η πιο βάσιμη θεωρία είναι πως είναι ένας  κλώνος του Mourtaou.

Μεγάλο ερωτηματικό που προκαλεί ιδιαιτέρως τους οινοπαραγωγούς είναι το πώς μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα αντεπεξήλθαν όλα αυτά τα πρέμνα σώα και παραγωγικά, ξεπέρασαν ασθένειες, ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και το πιο σημαντικό: την ποτοαπαγόρευση.

Γενικά, πληροφορίες λένε ότι στα τέλη του 1800, ένας Γερμανός μετανάστης με επίθετο «Pfeffer», εγκαταστάθηκε στην περιοχή, ιδρύοντας ταυτοχρόνως ένα φυτώριο αμπέλου. Πιθανότατα με κάποιο, άγνωστο τρόπο να εισήγαγε την ποικιλία αυτή από την Γαλλία και να την καλλιέργησε σε αυτή την κοιλάδα.

Η ευκολία που παρουσιάζει στην καλλιέργειά του η ποικιλία αυτή μάλλον «έπεισε» τον ίδιο στη φύτευσή του. Παρουσιάζει επίσης ανθεκτικότητα στο ωίδιο, πράγμα που  δικαιολογεί την εξάπλωση του αμπελιού στην περιοχή. Οι αποδόσεις του είναι αρκετά μεγάλες, αλλά και το πιο ελκυστικό για του οινοποιούς αυτή την εποχή είναι οι μεγάλες οξύτητες που δίνει παρά τις θερμές χρονιές. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό ίσως και να αποτελεί και ένα «κλειδί» για το πλήγμα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: San Francisco Chronicle.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο δείκτης Liv-ex 100, βασικό βαρόμετρο της απόδοσης της αγοράς εκλεκτού οίνου, παρουσίασε μέτρια πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι καθόδου 4,2%...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...