Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βαρελοποιία Sylvain λανσάρει την πρώτη σειρά βιοδυναμικών βαρελιών γαλλικής δρυός

Ήταν το 2013 όταν ο Jean-Luc Sylvain, πρόεδρος της Sylvain Group αλλά και πρόεδρος της ομοσπονδίας βαρελοποιών Γαλλίας δέχτηκε αίτημα από Αυστραλούς βιοδυναμιστές οινοπαραγωγούς προκειμένου να δημιουργήσει ένα βαρέλι σύμφωνα με τα πρότυπα και τις αρχές της βιοδυναμικής.

Κείμενο Κάλλια Δρόσου

Ο Jean-Luc Sylvain χρειάστηκε σχεδόν πέντε χρόνια για να κατασκευάσει ένα τέτοιο προϊόν, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 στην έκθεση Vinitech, στο Bordeaux.

Το δρύινο βαρέλι ήταν για τους παραγωγούς που ακολουθούσαν τις αρχές τις βιοδυναμικής το τελικό στάδιο, το οποίο δεν ακολουθούσε μέχρι εκείνη την στιγμή το ολιστικό σύστημα διαχείρισης και την φιλοσοφία αυτής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για την Sylvain ήταν ότι αποτελεί μία από τις ελάχιστες βαρελοποιίες της Γαλλίας οι οποίες μπορούν να διαχειρίζονται το ξύλο από την αρχή της διαδικασίας σε ποσοστό 100%, καθώς διαθέτει δικό της ξυλουργείο, γεγονός που της δίνει την δυνατότητα να έχει τον απόλυτο έλεγχο από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν.

«Όλα τα δέντρα μας κόβονται τον χειμώνα, όταν οι χυμοί ρέουν προς τα κάτω- αυτή είναι η  στιγμή που οι κορμοί έχουν τα τέλεια χαρακτηριστικά για τα βαρέλια μας», δηλώνει η Claire Sylvain, διευθύντρια της εταιρείας.

Ο Jean-Luc Sylvain κατά το μέτρημα των κορμών

 

Ο JeanLuc Sylvain κατά το μέτρημα των κορμών

 

Οι ξυλοκόποι κόβουν τα δέντρα σε εξαιρετικά ακριβείς ημερομηνίες, με βάση το σεληνιακό και πλανητικό ημερολόγιο, στις ημέρες του «φρούτου» ή του «λουλουδιού». Στη συνέχεια, για τα επόμενα τρία χρόνια, το ξύλο ωριμάζει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο πάρκο δρυός. Κατά το απαραίτητο αυτό στάδιο συμβαίνουν στο ξύλο διάφορες ενζυμικές και χημικές μεταβολές που του επιτρέπουν να αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της Sylvain και τις αρχές της βιοδυναμικής σε ημέρα «φρούτου» ή «λουλουδιού». Οι δύο αυτές τις ημέρες επιλέγονται για έναν συγκεκριμένο λόγο: στον κόσμο της βιοδυναμικής καλλιέργειας και οινοποίησης, αναγνωρίζονται ευρέως ως οι ημέρες όπου ενισχύεται η αρωματική έκφραση στο τελικό προϊόν.

Σύμφωνα με τον Nicolas Jamin της εταιρείας Vigne Vivante, έναν από τους πιο γνωστούς συμβούλους βιοδυναμικής στο Bordeaux: ως έμψυχο υλικό, το ξύλο έχει διαφορετικές ιδιότητες με βάση την ημέρα που κόβεται και επεξεργάζεται. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες του σεληνιακού και των πλανητικών ημερολογίων, μπορούμε να υπολογίσουμε τις ημερομηνίες που πρέπει να κοπούν τα δέντρα και αλλά και να γίνει το «κάψιμο» του ξύλου προκειμένου να μας δώσει την πιο ισορροπημένη αρωματική έκφραση. Ακολουθώντας τα ημερολόγια αυτά κατά την διαδικασία κατασκευής του βαρελιού, το προϊόν αυτό μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην συνολική βιοδυναμική προσέγγιση της οινοποίησης.

Tonnellerie Sylvain, Libourne, Bordeaux

 

Το τελικό προϊόν της σειράς Sylvain Biodynamie αποτελείται αμιγώς από φυσικά υλικά: γαλλικής δρυς από δάση βιώσιμης διαχείρισης επεξαργασμένα σύμφωνα με τις αρχές τις βιοδυναμικής και του σεληνιακού ημερολογίου, δρύινο πώμα, οργανική κόλλα και συσκευασία από ανακυκλωμένο χαρτί.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

REPORTS

Στην περιοχή Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ένας αμπελουργός πήρε τη δύσκολη απόφαση να ξεριζώσει μέρος του αμπελώνα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.