Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Tα χαρακτηριστικά του Tempranillo σε δύο διαφορετικά Terroir

Στην Ισπανία, τα ινία του κρασιού τα έχει η Rioja ή η Ribera del Duero. Και οι δύο περιοχές παράγουν παλαιωμένα κόκκινα κρασιά με βάση το Tempranillo με έντονες γεύσεις φρούτων και νότες φρυγανισμένου ψωμιού και μπαχαρικών.

Οι κανονισμοί παλαίωσης για τη Rioja και τη Ribera del Duero είναι επίσης πανομοιότυποι: Τα κρασιά Crianza απαιτούν τουλάχιστον δύο χρόνια παλαίωση, ένα σε βαρέλι και ένα σε φιάλη. Τα κρασιά Reserva έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια παλαίωσης, με τουλάχιστον ένα χρόνο σε βαρέλι και το υπόλοιπο σε φιάλη. Τα κρασιά Gran Reserva παλαιώνονται σε βαρέλι για δύο χρόνια, ακολουθούμενα από τρία χρόνια σε φιάλη πριν από την κυκλοφορία. Ο όρος Cosecha περιγράφει κρασιά που έχουν παλαιωθεί λιγότερο από μια Crianza ή για εκείνα που έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βαρέλι ή μπουκάλι χωρίς να συμμορφώνονται ακριβώς στις παραπάνω κατηγορίες.

Η Rioja έγινε η πρώτη Denominacion de Origen (DO) της Ισπανίας το 1925. Ήταν επίσης η πρώτη Denominacion de Origen Calificada (DOCa) της χώρας, μια διάκριση που κέρδισε το 1991.

Μια σχετικά μεγάλη περιοχή, η Rioja εκτείνεται σε τρεις επαρχίες στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου και έχει τρεις υποπεριοχές, τη Rioja Alavesa, τη Rioja Alta και τη Rioja Oriental. Η περιοχή φιλοξενεί περισσότερα από 600 οινοποιεία όπου οι καλλιεργητές καλλιεργούν Tempranillo και άλλες ποικιλίες σε 160.000 στρέμματα αμπελώνων. Η Rioja έχει επιρροές από τον Ατλαντικό, το Μεσογειακό και το ηπειρωτικό κλίμα.

Στη Rioja παρασκευάζεται κρασί από τη ρωμαϊκή εποχή και πιστεύεται ότι η παλαίωση σε βαρέλι εισήχθη τη δεκαετία του 1780. Στη δεκαετία του 1850, καθώς η φυλλοξήρα ερήμωσε τους αμπελώνες της Γαλλίας, οινοποιοί από το Μπορντό μετακόμισαν στη Rioja και άρχισαν να ασκούν το εμπόριό τους, εγκαινιάζοντας τη σύγχρονη εποχή οινοποίησης της περιοχής. Νέοι κανόνες ψηφίστηκαν το 2018 που επιτρέπουν κρασιά με ονομασίες  «village» και «single-vineyard».

Τα κόκκινα κρασιά από τη Ribera del Duero και τη Rioja είναι και τα δύο με βάση το Tempranillo, που έχει χαρακτήρα και αρώματα από βατόμουρο και μαύρο κεράσι ή  νότες ροδιού, κράνμπερι, δέρματος, καπνού και γαρύφαλλου. Η παλαίωση του βαρελιού μπορεί να προσθέσει νότες μπαχαρικών, κρέμας και μόκας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι, στη Rioja, το Tempranillo παίζει τον ρόλο που κάνει το Cabernet Sauvignon στο Bordeaux, φέρνοντας τολμηρές γεύσεις μούρων, ικανότητα παλαίωσης και δομή. Τα κρασιά από τη Ριόχα με την ένδειξη Tempranillo διαθέτουν κατά κύριο λόγο αυτή την ποικιλία. Οι δύο πιο συχνές ποικιλίες που συνδυάζονται σε συνοινοποίηση είναι το Mazuelo, που δίνει χρώμα και επιπλέον αλκοόλ στο τελικό κρασί και το Graciano, που προσθέτει οξύτητα. Το Garnacha χρησιμοποιείται επίσης, ειδικά στη Rioja Oriental, και παρέχει τόσο αρώματα φρούτων όσο και αλκοόλ.

Το Tempranillo χρησιμοποιείται με ψευδώνυμα στο Ribera del Duero, συμπεριλαμβανομένων των Tinto Fino και Tinta del Pais. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, το σταφύλι έχει αναπτύξει χαρακτηριστικά που το καθιστούν εντελώς διαφορετικό από το Tempranillo που καλλιεργείται αλλού, παράγοντας ένα πιο φρέσκο, πιο κομψό στυλ κρασιού.

Τα περισσότερα κρασιά που παρασκευάζονται στο Ribera del Duero είναι 100% Tempranillo. Ωστόσο, πρέπει να έχει τουλάχιστον 75% Tempranillo και μπορεί επίσης να περιέχει Cabernet Sauvignon, Merlot ή Malbec, καθώς και μικρότερες ποσότητες Garnacha Tinta ή Albillo Mayor. Τα τέσσερα πρώτα σταφύλια φέρνουν το καθένα οξύτητα, τανίνη και φρούτα στο μείγμα, ενώ το τελευταίο, ένα λευκό σταφύλι, προσθέτει άρωμα.

 

ΠΗΓΗ: wine enthousiast.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...