Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο Λίγυρα αναβιώνουν σπάνιες ποικιλίες σταφυλιού

Ο Thierry και η Zoë Puzelat του Clos du Tue-Boeuf (ένα από τα μεγάλα ονόματα του Λίγηρα στη σκηνή του κρασιού χαμηλής παρέμβασης) έχουν ξεκινήσει μια δοκιμή μιας ξεχασμένης ποικιλίας κόκκινου σταφυλιού. Οι Puzelat πρόκειται να φυτέψουν 82 νεαρά αμπέλια Lignage στο κτήμα τους αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας μια δεκαετή δοκιμή της ποικιλίας.

 

Το σταφύλι Lignage είναι τόσο σπάνιο που πριν από αρκετά χρόνια το μόνο φυτικό υλικό που είχε απομείνει (ένα αμπέλι) σχεδόν καταστράφηκε στο φυτώριο INRA στο Μονπελιέ (γνωστό αποθετήριο σταφυλιών) αφού ήταν προσβεβλημένο από ιό. Το INRA μελετά τέσσερα χρόνια τον ιό προκειμένου να διαδοθεί η ποικιλία σε υγιή και μεγαλύτερη κλίμακα.

Η ποικιλία έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Puzelat, καθώς όχι μόνο το κτήμα υπολόγιζε κάποτε το Lignage μεταξύ των ποικιλιών του, αλλά και η αναβίωσή του είχε εξεταστεί στο παρελθόν.

«Θέλαμε να αναβιώσουμε αυτή την ποικιλία σταφυλιού γιατί ήταν ένα ανεπιτυχές οικογενειακό έργο του πατέρα μου και σκεφτήκαμε ότι θα θέλαμε να έχουμε μερικά αμπέλια στο ακίνητο», είπε ο Thierry Puzelat. Σαφώς, η φυτεία είναι ένα πειραματικό έργο.

Η αναβίωση του Lignage είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου που επιβλέπεται από μια τοπική ομάδα, την Ένωση για Γενετικούς Πόρους του Centre-Val de Loire (URGC), με επικεφαλής τον François Bonhomme.

“Αυτή είναι η μόνη περιφερειακή επιχείρηση που εξετάζει την τοπική βιοποικιλότητα – είναι ο συνδυασμός μιας σειράς ενώσεων στην περιοχή”, δήλωσε ο Bonhomme. «Μερικοί κοιτάζουν τη διατήρηση ορισμένων φυλών [ζώων], άλλοι τα λαχανικά και τα οπωροφόρα δέντρα, και ούτω καθεξής». Είπε ότι στόχος της ομάδας ήταν να υπερασπιστεί και να εκτιμήσει τις παλιές ποικιλίες (Vitis vinifera) που συνδέονται με την περιοχή πριν από την άφιξη της φυλλοξήρας στα τέλη του 19ου αιώνα. «Έχω εντοπίσει περίπου 50 ποικιλίες», πρόσθεσε.

Το ίδιο το Lignage έχει μακρά ιστορία στην περιοχή, με τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες της ποικιλίας να χρονολογούνται από το 1427. Ήταν επίσης γνωστό ως Macé Doux, Macédoux, Massé Doux ή Lignage de Blois. Βρέθηκε γενικά στην περιοχή γύρω από το Μπλουά και στις αρχές και στα μέσα του 19ου αιώνα είχε κάνει όνομα σε μια αμπελουργική ζώνη γνωστή ως Côte des Grouëts.

Η ποικιλία είναι παρόμοια με το Pinot Noir στο ότι παράγει ένα σχετικά ανοιχτόχρωμο κόκκινο κρασί και μπορεί να γίνει ακόμη και ως λευκό κρασί. Το αμπέλι παράγει σχετικά μικρά τσαμπιά από μωβ, ωοειδή ράγες. Ως κρασί, σχετικά λίγα είναι γνωστά. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το Lignage έφτιαξε ένα εκλεκτό, λεπτό, ανοιχτόχρωμο κόκκινο κρασί με εκλεκτά αρώματα και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Πρόκειται για όψιμη ποικιλία και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο ωίδιο. Εκτός από τις καταστροφές της φυλλοξήρας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, μέρος της μείωσης της δημοτικότητας της ποικιλίας ήταν η χαμηλή της απόδοση σε συνδυασμό με μια προτίμηση για καλλιέργεια σε πιο ζεστά σημεία.

Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν γνωστά περισσότερα το 2024 όταν πρόκειται να παραχθούν τα πρώτα δοκιμαστικά κρασιά. Μέχρι το 2026-28, ελπίζεται ότι η ποικιλία θα μπει στους επίσημους καταλόγους αμπέλου και θα υπάρχει αρκετό φυτικό υλικό για ευρύτερη φύτευση.

Άλλες σπάνιες ποικιλίες στην περιοχή του Λίγηρα περιλαμβάνουν την κόκκινη Γασκώνα (από την οποία έχει απομείνει ένα εκτάριο/2,5 στρέμματα), το Genouillet (τέσσερα εκτάρια/10 στρέμματα), το Gouget Noir (επτά εκτάρια/17 στρέμματα) και το Meslier-Saint-François ( εννέα εκτάρια/22 στρέμματα).

ΠΗΓΗ: wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

REPORTS

Το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Μαΐου 2024, από τις 11:00 έως τις 19:00, το Μικρό–Οινοποιείο Ακριώτου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...