Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγχώνουν τους οινοποιούς της Βουργουνδίας οι -7 βαθμοί Κελσίου της 3ης Απριλίου

Οι θερμοκρασίες έπεσαν στους μείον εννέα βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Καμπανίας τη νύχτα μεταξύ 3 και 4 Απριλίου, ενώ μείον επτά και μείον έξι αναφέρθηκαν σε περιοχές γύρω από το Μπορντό στο και το Chablis αντίστοιχα

Στη Βουργουνδία, η επιτροπή κρασιών Bourgogne (BIVB) είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι συνέπειες αυτού του τελευταίου επεισοδίου, το οποίο ήταν πολύ αγχωτικό για τους οινοποιούς από τη Βουργουνδία και σε ολόκληρη τη Γαλλία ,τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί θα ελέγξουν ορισμένα αμπελοτόπια για να αξιολογήσουν τη ζημιά και η σχετική εκτίμηση θα είναι δυνατή την επόμενη εβδομάδα».

Το BIVB σημείωσε επίσης ότι «αυτό το γεγονός είναι διαφορετικό» από τον παγετό του 2021. «Τα αμπέλια είναι λιγότερο προχωρημένα στον κύκλο ανάπτυξης και γενικά, το φαινόμενο παγετού ήταν μικρότερο και λιγότερο έντονο. Οι θερμοκρασίες επανήλθαν άνω του μηδενός τη Δευτέρα -4 Απριλίου και αυτό θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα», ανέφερε.

Ορισμένοι παραγωγοί ανέφεραν ζημιές σε νέους οφθαλμούς. Η Domaine Guilleman, που εδρεύει στο Haut Bourgogne κοντά στο χωριό Marcenay, δήλωσε στο Instagram ότι υπολόγισε τις απώλειες της τάξης του 10 έως 20%. «Τα πάντα εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξης του αμπελιού», έγραψε, προσθέτοντας ότι τα αμπέλια Chardonnay που ήταν πιο προηγμένα στον κύκλο ανάπτυξης τους επηρεάστηκαν περισσότερο.

Στο Μπορντό, το τοπικό αγροτικό επιμελητήριο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους οινοπαραγωγούς που επηρεάστηκαν, αλλά ζήτησε επίσης προσοχή. “Ορισμένοι οφθαλμοί μπορεί να έχουν μόνο επιφανειακή ζημιά”, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις του παγετό μπορεί να εμφανιστούν σε πολύ συγκεκριμένα σημεία- ακόμη και μέσα σε έναν μόνο αμπελώνα.

»Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και των αμπελουργών και οι ομάδες μας κινητοποιούνται για να τους παρέχουμε την τεχνική, οικονομική και χρηματοοικονομική μας τεχνογνωσία», δήλωσε ο Jean-Louis Dubourg, πρόεδρος του αγροτικού επιμελητηρίου για την περιοχή Gironde, η οποία περιλαμβάνει το Bordeaux. Ο Jean-Francois Galhaud, πρόεδρος του συμβουλίου κρασιού του St-Emilion, είπε ότι ένα σημαντικό ζήτημα με τους ισχυρούς παγετούς του Απριλίου 2021 ήταν ότι τα αμπέλια έτρεχαν δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής τους.

Λόγω του παγετού, οι οινοπαραγωγοί του Μπορντό ήταν ανάμεσα σε εκείνους που άναψαν τις εστίες ανάμεσα στα πρέμνα, αλλά δυστυχώς , ο καπνός επηρέαζε αρνητικά την πόλη του Μπορντό. Άλλες άμυνες κατά του παγετού για τους αμπελώνες μπορεί να ποικίλλουν από συστήματα καταιονισμού σε ανεμιστήρες μέχρι το χρονοδιάγραμμα του κλαδέματος, ενώ ορισμένα πλουσιότερα κάστρα έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ελικόπτερα που πετούσαν χαμηλά πάνω από αμπέλια.

Οι ερευνητές στο παρελθόν είχαν συνδέσει τις ζημιές από τον ανοιξιάτικο παγετό στους γαλλικούς αμπελώνες με την κλιματική αλλαγή: 
οι υψηλότερες θερμοκρασίες ξεκινούν την καλλιεργητική περίοδο νωρίτερα, καθιστώντας περισσότερα αμπέλια επιρρεπή σε ξαφνικό πάγωμα, είπε η ομάδα από μια σειρά ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού ινστιτούτου επιστημονικής έρευνας της Γαλλίας, CNRS και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Ο κόσμος του κρασιού βρίσκεται σε καμπή. Η μείωση της κατανάλωσης, οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης και οι αλλαγές στις αξίες των καταναλωτών ωθούν τα οινοποιεία...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της 36ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που φέτος φιλοξενείται στη Σάμο, η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θέατρου Αιγαίου παρουσιάζει την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στον...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...