Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν η νησιώτικη ατμόσφαιρα περνάει στο κρασί, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό

Σφυρίγµατα πλοίων και «σκόρπια σπίτια κάτασπρα», ένας διάσπαρτοι αµπελώνες χωρίζονται από κύµατα και φωτίζονται από χιλιάδες απέραντα καλοκαίρια δίνουν αρώματα και γεύσεις στα νησιώτικα κρασιά.

Το εκρηκτικό οινικό µπουκέτο, που συνθέτει το Κtima Akrani στην κωακή γη

Απαλή κίτρινoπράσινη απόχρωση µε πράσινες ανταύγειες, αρωµατικό µπουκέτο εκρηκτικό, γεµάτο αρώµατα λουλουδιών ενώ καθώς το κρασί «αναπνέει» τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών αρχίζουν να αναδύονται. Το White 2022 (13,5% vol.) από Αθήρι 50% και Ασύρτικο 50% του οινοποιείου Ktima Akrani έχει µια καλή ισορροπία ανάµεσα στο αλκοόλ, τα υπόλοιπα σάκχαρα και την οξύτητα ενώ παρόµοια αρώµατα µε αυτά του αρχικού µπουκέτου αποκαλύπτονται στην επίγευση. Η πρώτη ύλη προέρχεται από αµπελώνα µε µέσο όρο ηλικίας πρέµνων τα 14 χρόνια, τα οποία είναι φυτεµένα σε αµµώδη, ελαφριά εδάφη που προέρχονται από ασβεστολιθικό µητρικό πέτρωµα ενώ σηµειώνεται ότι συνολικά η διαχείριση και εξέλιξη του οικοσυστήµατος βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας (το κτήµα τελεί υπό καθεστώς διαδικασίας πιστοποίησης). Η διαδικασία οινοποίησης περιλαµβάνει ωρίµανση µε 2-3 µήνες περιοδικό «batonnage» ελαφρών οινολασπών σε ανοξείδωτες δεξαµενές. Προτεινόµενη θερµοκρασία σερβιρίσµατος είναι 9-10 °C.

Θεϊκή γλύκα από σαµιώτικο Φωκιανό διά χειρός Οινοποιείου Βακάκη

Ποικιλιακός γλυκύς ερυθρός οίνος από λιαστά σταφύλια Φωκιανού, µιας ποικιλίας που έχει συνδέσει την ύπαρξή της κυρίως µε την Ικαρία και τη Σάµο, ως δώρο του θεού ∆ιονύσου για τη δηµιουργία του ξακουστού στην αρχαιότητα Πράµνιου Οίνου. Το Music of The Spheres του σαµιώτικου Οινοποιείου Βακάκη παλαιώνει 36 έως 60 µήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ενώ επιδέχεται µακράς παλαίωσης. Ένα κρασί µε έντονα αρώµατα ώριµων κόκκινων φρούτων, νότες εσπεριδοειδών, βανίλιας και χαρακτήρες βαρελιού. Στόµα γεµάτο, µε ισορροπηµένη οξύτητα και πιπεράτη επίγευση.  Αποτελεί δηµιουργία της εταιρείας Vakakis Domaine, η οποία ιδρύθηκε το 2011 και έχει τη σηµερινή της µορφή από το 2017. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη ιδιωτική οινοποιητική εταιρεία της Σάµου. Καλλιεργεί βιολογικά και παράγει κρασιά όλων των ειδών αποκλειστικά από ελληνικές αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες ενώ εξάγει τα κρασιά της σε µια σειρά από χώρες.

Ταξιδεύει στα αρώµατα και τις γεύσεις της Θηραϊκής γης η Κάναβα Ρούσσος

Σχεδόν µαύρο χρώµα, αρωµατικά πολύπλοκο, συνδυάζει αρώµατα ώριµων φρούτων µε νότες καπνού και µπαχαρικών σε ένα σώµα στιβαρό, µε πλούσιες ταννίνες κι έντονη επίγευση µεγάλης διάρκειας. Ο λόγος για την ετικέτα Caldera 2007, ένα µονοποικιλιακό από Μαντηλαριά κρασί της Κάναβας Ρούσσου, της παλαιότερης Κάναβας (Οινοποιείο) της Σαντορίνης. Ιδρύθηκε το 1836, µε στόχο την παραγωγή παλαιωµένων οίνων, υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν µε την αυθεντικότητά τους τη µοναδικότητα των πολυάριθµων ποικιλιών της θηραϊκής αµπέλου. Στις υπόλοιπες ετικέτες της περιλαµβάνονται οι Santorini 2021 ΠΟΠ Θήρας Λευκός Ξηρός, Nykteri 2016 ΠΟΠ Θήρας Λευκός Ξηρός,  RIVARI 2010 Ροζέ Ξηρός Επιτραπέζιος από Μαντηλαριά και Ασύρτικο, Athiri 2004 Λευκός Ηµίγλυκος Λιαστός από  Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, Vinsanto 2006 & 2001 ΠΟΠ Θήρας  Γλυκός Λιαστός από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, Mavrathiro 2008 ΠΓΕ Κυκλάδων Γλυκός Λιαστός Ερυθρός από Μαντηλαριά και Μαυράθηρο Θήρας και NAMA ΠΓΕ Κυκλάδων Ερυθρός Γλυκός από Μαντηλαριά, Αηδάνι, Ασύρτικο, Αθήρι και Μαυράθηρο.

Την ιστορία της Κρήτης µε το ερυθρό Ρωµέικο υµνεί το Οινοποιείο Ανώσκελη

Συλλεκτικός ερυθρός οίνος που παράγεται σε 300 αριθµηµένες φιάλες ετησίως από 100% σταφύλια της παραδοσιακής γηγενούς Κρητικής ποικιλίας Ρωµέικο. Στη διαδικασία της οινοποίησης εφαρµόζεται η µέθοδος Sοlera, αναµειγνύοντας πέντε διαφορετικές εσοδείες, προκειµένου να αναδειχθούν οι αρµονικές γεύσεις της ποικιλίας σε χαµηλές ελεγχόµενες Θερµοκρασίες ενώ η ωρίµανση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσµα είναι ένα κρασί (14% vol.) µε ώριµες τανίνες, κεχριµπαρένιο χρώµα µε κόκκινες ανταύγειες, µέση οξύτητα και πλούσια δάκρυα στο ποτήρι αλλά και έντονα αρώµατα από φρούτα όπως δαµάσκηνα, κυδώνια και καραµέλα ενώ στο τέλος αφήνει µακρά καπνιστή και πικάντικη επίγευση. Η δυνατότητα παλαίωσης του βραβευµένου στα Cretan Taste Awards 2021 οίνου είναι έως 10 έτη από την πρώτη σοδειά και προτείνεται θερµοκρασία σερβιρίσµατος 15-18°C ενώ ταιριάζει µε λιπαρά τυριά, γλυκόξινες σάλτσες και λαδερά.

Στους Κάτω Ασίτες Ηρακλείου η Μανδηλαριά συναντά το Syrah και κάνουν θαύµατα

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια η ετικέτα Prinos Ροζέ, ένας ξηρός οίνος που παράγεται από τις ερυθρές ποικιλίες Μανδηλαριά και Syrah, στους ιδιόκτητους αµπελώνες της οικογένειας ∆ιαµαντάκη στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης. Η οινοποίησή του σε ανοξείδωτες δεξαµενές, χωρίς την επαφή µε βαρέλι, δίνει έναν φρέσκο οίνο που διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του. Αρώµατα ώριµων κόκκινων φρούτων ιδιαίτερα κερασιού µε νότες από ροδοπέταλα. Το χρώµα του, ελαφρώς έντονο κόκκινο, θυµίζει σπόρους ροδιού και στόµα ισορροπηµένο και φρέσκο, µε λεπτές ταννίνες, ευχάριστη οξύτητα και µακρά επίγευση. Αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό της τοπικής κρητικής κουζίνας, όπως οι κοχλιοί, η σφακιανή πίτα, τα καλτσούνια, οι σαλάτες και τα ζυµαρικά µε ελαφριές σάλτσες. Σήµερα στην γκάµα του Οινοποιείου ∆ιαµαντάκη συναντά ακόµη έναν ροζέ οίνο, τη ∆ιαµαντόπετρα Ροζέ, δηµιουργώντας την ιδανική συντροφιά  για τις δροσερές µέρες του καλοκαιριού και όχι µόνο, συµπληρώνοντας το ένα το άλλο και καλύπτοντας τις διαφορετικές ανάγκες του οινικού καταναλωτή και οινολάτρη από το µεσηµέρι έως το βράδυ.

 

Με Κυκλαδίτικο αέρα η νέα σειρά ετικετών του Στέλλιου Μπουτάρη

Ο Στέλλιος Μπουτάρης, αεικίνητος και πάντα δηµιουργικός, ξεκίνησε µία νέα σειρά κρασιών που αναδεικνύουν τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Αιγαίο Πέλαγος και  συνδυάζουν τη µακραίωνη παράδοση της Κυκλαδίτικης αµπελουργίας µε τις πρωτοποριακές τεχνικές οινοποίησης. Τα πρώτα τρία κρασιά που αποτελούν τη νέα σειρά ετικετών ΣΙΜ είναι η Μονεµβασιά και το Ασύρτικο από τους αµπελώνες του Αρσένη Λούκη στην Πάρο και το Φωκιανό από τα αµπέλια της Καλλιόπης Βιντζηλαίου στη Νάξο, που κυκλοφορούν σε περιορισµένο αριθµό φιαλών από την διαδικτυακή πλατφόρµα του warehouse10.gr. Η Μονεµβασιά καλλιεργείται ευρέως στις ορεινές πεζούλες της Πάρου και το αµπέλι στις Ασπριές του Αγ. Ανδρέα δίνει ένα κρασί µε σπιρτόζικη οξύτητα κι ευχάριστες νότες εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων. Η Μονεµβασιά εσοδείας 2022 αποτελεί ιδανικό ταίρι για πιάτα µεσογειακής κουζίνας. To Ασύρτικο, από τον αµπελώνα στο Μαράθι της Πάρου, µε προσεγµένη µικρο-οινοποίηση και ωρίµανση σε επαφή µε τις οινολάσπες για πέντε µήνες, είναι ένα κρασί µε ζωηρή οξύτητα και ορυκτώδη επίγευση. Ο τρύγος για το Φωκιανό έγινε χειρωνακτικά τον Αύγουστο στο αµπέλι στη Νάξο, ενώ το κρασί παρέµεινε µε τις οινολάσπες µέχρι και τον Μάιο. Το αποτέλεσµα είναι ένα κρασί µε δροσιστική οξύτητα και νότες κόκκινων φρούτων και µπαχαρικών, που καλεί τον οινόφιλο να εξερευνήσει την Κυκλαδίτικη ποικιλία και τον αστείρευτο πλούτο των νησιών. Περισσότερες πληροφορίες στο www.warehouse10.gr.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.