Η Vinitech-Sifel (26 -28/11) στο Μπορντό, συγκεντρώνει σχεδόν 900 εκθέτες από 80 χώρες και περισσότερους από 45.000 επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, να εξερευνήσουν νέες τεχνολογίες και να προσαρμόσουν τις πρακτικές παραγωγής, χάρη σε μια πιο συνεργατική προσέγγιση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έκθεσης Emmanuel Viollet, η Vinitech-Sifel υπόσχεται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των καινοτομιών, από τη διαχείριση του αμπελώνα έως τη συσκευασία και την εμπορία, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού του κρασιού.
Η εκδήλωση διαθέτει ένα εκτεταμένο συνεδριακό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις προσδοκίες διαφόρων παραγόντων του κλάδου, με περισσότερες από 70 συνεδρίες που καλύπτουν τεχνικά και πρακτικά θέματα. Στα κυριότερα σημεία του φετινού συνεδρίου περιλαμβάνεται το ζήτημα της εμπορικής αξιοποίησης, ένας κρίσιμος τομέας για πολλούς συμμετέχοντες. Νέες λύσεις θα αντιμετωπίσουν το εξελισσόμενο τοπίο της εμπορίας κρασιού, με πάνελ εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις στρατηγικές εξαγωγών, την προσαρμογή των προϊόντων και την αξιοποίηση των ευκαιριών της αγοράς μέσω καινοτόμων συσκευασιών και τεχνολογίας.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε πέντε βασικά θέματα: μέθοδοι καλλιέργειας, εξοπλισμός, υπηρεσίες, κατάρτιση και εμπορική αξιοποίηση. Κάθε θέμα έχει επιλεγεί προσεκτικά ώστε να παρέχει πρακτικές λύσεις για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
Η έκδοση του 2024 θα περιλαμβάνει 70 μεταφρασμένα συνέδρια και μια ποικίλη σύνθεση εμπειρογνωμόνων, όπως ερευνητές και σύμβουλοι της βιομηχανίας. Οι συνεδρίες αυτές θα ασχοληθούν με πιεστικά ζητήματα, όπως η βιώσιμη αμπελουργία, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η αγροοικολογία. Συγκεκριμένα εργαστήρια θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η προστασία από τον παγετό και το χαλάζι, η καινοτομία στις ποικιλίες και η εμφάνιση οίνων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και μη αλκοολούχων οίνων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαφοροποίηση, με μια ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη σε καλλιέργειες όπως ακτινίδια, σπαράγγια, ξηρούς καρπούς και αναδυόμενους τομείς όπως οι ελιές και τα επιτραπέζια σταφύλια.
Στις 28 Νοεμβρίου, το επίκεντρο θα είναι οι βιομηχανίες φυτικής προέλευσης. Αυτή η ειδική ημέρα απευθύνεται στους αμπελουργούς που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν και στους επαγγελματίες της κηπουρικής. Τα εργαστήρια και οι τεχνικές συνεδρίες θα διερευνήσουν νέες θέσεις της αγοράς, παρουσιάζοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία στη φυτική παραγωγή.
Για την προσέλκυση διεθνών αγοραστών, η Vinitech-Sifel έχει υλοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προώθησης που απευθύνεται σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αγορών με υψηλό δυναμικό στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και πέραν αυτής, όπως η Κίνα και το Ουζμπεκιστάν. Ο στρατηγικός στόχος είναι να προσελκύσει σημαντικούς διεθνείς φορείς και παραγωγούς, διευκολύνοντας τις συνδέσεις που οδηγούν σε παγκόσμιες επενδύσεις και συνεργασίες.
Να σημειωθεί, ο Bernard Farges, ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Vinitech-Sifel, φέρνει πολύτιμη εμπειρία από τους ηγετικούς του ρόλους στην Comité National des Interprofessions du Vin (CNIV) και στο Συμβούλιο Οίνου του Μπορντό (CIVB). Υπό την καθοδήγησή του, η έκθεση θα διαθέτει μια ισχυρή ατζέντα συνεδρίων, που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του κλάδου, όπως η μετάβαση και η καινοτομία. Το πρόγραμμα θα καλύψει κρίσιμα θέματα, όπως ο κοινωνικός ρόλος του κρασιού, και θα παρουσιάσει πρακτικές αιχμής για τη βιώσιμη και διαφοροποιημένη παραγωγή.
Η Vinitech-Sifel είναι επίσης γνωστή για τον εορτασμό της καινοτομίας μέσω των βραβείων κύρους της. Φέτος, η Επιστημονική και Τεχνική Επιτροπή εξέτασε 79 υποβολές, απονέμοντας 39 βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τμήματος εμπορικής αξιοποίησης. Τα βραβεία όχι μόνο αναγνωρίζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και ενθαρρύνουν τις εμπορικές εφαρμογές που ωφελούν τον κλάδο. Οι εν λόγω καινοτομίες καλύπτουν προσβάσιμες λύσεις για οινοποιούς και ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν στην εκπαίδευση και προσελκύουν τις νεότερες γενιές στον κλάδο.
Επιπλέον, η έκθεση θα φιλοξενήσει το International Start-up Village, μια συγκέντρωση περίπου 50 καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων από τη Γαλλία και το εξωτερικό, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Vinitech-Sifel για την προώθηση καινοτόμων λύσεων.
Ο νέος χώρος «Vinitech Horizons» θα ασχοληθεί με βασικά θέματα όπως η αγροοικολογική μετάβαση και οι ευκαιρίες καριέρας, διαθέτοντας μια ειδική σφαίρα για την επαγγελματική ανάπτυξη. Εδώ, ηγέτες του κλάδου, μελλοντικοί επαγγελματίες και άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να συνδεθούν. Θα υπάρχουν επίσης πόροι σχετικά με την εκπαίδευση και τις προοπτικές απασχόλησης στον αμπελοοινικό τομέα, καθώς και ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή αφρώδους οίνου και μπύρας.