Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Pomerol χορήγησε άδεια για άρδευση κατ’ εξαίρεση λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών

Μετά από ακραίες καιρικές συνθήκες φέτος, η ονομασία προέλευσης του Μπορντό έχει εγκρίνει το αίτημά της να ακυρώσει προσωρινά την απαγόρευση άρδευσης αμπέλων.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι «κλιματολογικές συνθήκες» και τα αιτήματα «ορισμένου αριθμού αμπελουργών» αναφέρθηκαν ως οι λόγοι που ο Jean-Marie Garde, πρόεδρος της ονομασίας Pomerol, ζήτησε από τον ρυθμιστικό φορέα Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO) να να ανατρέψει προσωρινά τη μακροχρόνια απαγόρευση της άρδευσης.

Τα ευνοϊκά νέα κοινοποιήθηκαν μέσω email, με μια συνοδευτική επιστολή από το INAO με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2022.

Η επιστολή, μεταφρασμένη από τα γαλλικά, αναφέρει ότι αφού «λήφθηκαν υπόψη οι εξαιρετικές οικολογικές συνθήκες» των αμπελώνων που οδήγησαν «σε κατάσταση σημαντικού ελλείμματος νερού» και «μετά τη λήψη της γνώμης του Προέδρου της CRINAO» (περιφερειακή επιτροπή του INAO), ο INAO «θεωρεί δικαιολογημένο το αίτημά σας και χορηγεί εξαίρεση από την απαγόρευση άρδευσης των αμπελιών που είναι κατάλληλα για την παραγωγή κρασιών με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης Pomerol.»

Οι αμπελουργοί ενημερώθηκαν ότι η εξαίρεση προέκυψε για την «αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων» και τους ζητήθηκε «να τη χρησιμοποιούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο».

Εν συνεχεία, οποιεσδήποτε αιτήσεις για άρδευση πρέπει να αποστέλλονται στο συνδικάτο Pomerol τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την προτεινόμενη άρδευση. Πρέπει να αναφέρουν το ακριβές μέγεθος της προτεινόμενης έκτασης σύμφωνα με τα κτηματολογικά αρχεία, τις εμπλεκόμενες ποικιλίες σταφυλιού και τη φύση των μεθόδων άρδευσης.

Έπειτα, θα αποσταλούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς φορείς επιθεώρησης πριν από τη χορήγηση ή την απόρριψη της έγκρισης.

Το INAO αναφέρεται σε ειδικούς κανονισμούς που αφορούν τη χρήση της άρδευσης σύμφωνα με ορισμένους περιβαλλοντικούς κώδικες, ένας εκ των οποίων σχετίζεται με την «ισόρροπη διαχείριση των υδάτινων πόρων». Ένας άλλος ορίζει ότι «το μέσο μέγιστο φορτίο ανά εκτάριο ενός αρδευόμενου αγροτεμαχίου δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή που ορίζεται στις προδιαγραφές για την ονομασία, δηλαδή 5.500 κιλά ανά εκτάριο για τα μαύρα σταφύλια και για τα λευκά σταφύλια».

Αναφέρει ότι τυχόν γενικά μέτρα που περιορίζουν τη χρήση του νερού στο διαμέρισμα που αποφασίζουν οι νομάρχες (εκπρόσωπος του γαλλικού κράτους σε διαμέρισμα ή περιοχή) θα είναι δεσμευτικά για όλους τους καλλιεργητές και ότι «σε καμία περίπτωση» η έκταση των αγροτεμαχίων δεν θα είναι λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ετήσιου δυναμικού των παραγωγών για τη σύσταση του VCI (ένα σύστημα που επιτρέπει στους παραγωγούς να δεσμεύουν ένα απόθεμα κρασιού για να το χρησιμοποιήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όταν οι αποδόσεις είναι χαμηλές).

Δηλώνουν επίσης ότι η απόδοση των αρδευόμενων αγροτεμαχίων «δεν μπορεί να αυξηθεί για τη συγκομιδή 2022».

Τα νεαρά αμπέλια που δεν παράγουν καρπούς, μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών, εξακολουθούν να εξαιρούνται από την άρδευση.

Τα νέα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα για πολλούς καλλιεργητές που έχουν δει μια επίθεση δυσμενών καιρικών συνθηκών φέτος. «Μπορεί να είναι εντελώς άνευ προηγουμένου και εντελώς απροσδόκητο», είπε ο Martin Krajewski, ιδιοκτήτης του Château Séraphine στο Pomerol, «αλλά μετά τους παγετούς του Απριλίου, τις χαλαζοθύελλες του Ιουνίου και τον συντριπτικό καύσωνα των τελευταίων δύο εβδομάδων, είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη σανίδα σωτηρίας για εμάς».

Σε τελευταίο μήνυμά του, ο INAO ανέφερε ότι οποιαδήποτε παραβίαση από τους καλλιεργητές των διατάξεων σχετικά με την προσωρινή ανύψωση ή την περίοδο κατά την οποία χορηγήθηκε, θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμο 3.750 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.