Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Petit Chablis, μόνο μικρό δεν είναι, χτίζει τη φήμη του στα ασβεστολιθικά εδάφη

Καθώς το ανακαλύπτουν νέοι θαυμαστές, το Petit Chablis χτίζει τη φήμη του σε σχέση με τα terroirs, την προσιτότητα και τους αναπάντεχους γαστρονομικούς συνδυασμούς.

Το Petit Chablis, στους αμύητους, μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο. Σε έναν κόσμο όπου τα πιο γνωστά κρασιά προλογίζονται συχνά με τον όρο «grand vin», είναι καλό τελικά να είσαι «petit»; Αν ισχύει η κυριολεκτική μετάφραση του Petit Chablis («μικρό Chablis»), είναι ζήτημα περιοχής, ποιότητας, στυλ ή κάτι άλλο;

Είναι ένα ερώτημα που εξοργίζει και εμπνέει τους οινοποιούς του Petit Chablis. Μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα ότι τα κρασιά αυτά είναι χαμηλότερης ποιότητας από το Chablis. Κάποιοι έχουν υιοθετήσει ακόμη και μια γλωσσική προσέγγιση: Το οινοποιείο La Chablisienne έχει ονομάσει το κρασί του Pas Si Petit («όχι και τόσο μικρό»).

Στην πραγματικότητα, το Petit Chablis διαφέρει από τα αδερφικά του κρασιά και αξίζει τη δική του φήμη, να βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο ποιοτικό σημείο , ένα κρασί σε επίπεδο village.  Tο Chablis στη γαλλική ιεραρχία ονομασιών, είναι ένα κρασί με τη δική του ταυτότητα. Ως επιλογή με μεγάλη αξία, σηματοδοτεί ολοένα και περισσότερο τη δική του επικράτεια στον πολυσύχναστο κόσμο του γαλλικού κρασιού. Αν και μεγαλύτερο από το Chablis Premier Cru και το Chablis Grand Cru, η περιοχή για την παραγωγή του Petit Chablis είναι σχετικά μικρή. Με σύνολο 1.257 εκτάρια, είναι περίπου το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης που αφορά τα κρασιά ονομασίας Chablis. Αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής Chablis κάθε χρόνο. Είναι και λίγα χρόνια νεότερο. Το Chablis και το Chablis Grand Cru κέρδισαν το καθεστώς ελεγχόμενης ονομασίας (Appellation Contrôlée) το 1938, ενώ ο Petit Chablis εντάχθηκε σε αυτές τις τάξεις το 1944.

Ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν εξηγούν επαρκώς τη διακριτή ταυτότητα της ονομασίας. Ο βασικός καθοριστικός παράγοντας είναι η ιδιαίτερη γεωλογία του. Οι αμπελώνες της Bourgogne είναι γενικά γνωστοί για τα πλούσια σε ασβεστόλιθο εδάφη τους και τις ποικίλες πτυχές τους. Ένας ιδιαίτερα κοινός σχηματισμός που βρίσκεται σε όλη την περιοχή συνδυάζει δύο τύπους εδαφών. Τα εδάφη Kimmeridge, όπου είναι ένας συνδυασμός πυκνού ασβεστόλιθου και συμπιεσμένου αργίλου γεμάτο απολιθώματα που τείνουν να συνθέτουν τις εκτεθειμένες πλαγιές των πολλών κοιλάδων της περιοχής. Αυτά καλύπτονται από Portlandian εδάφη ηλικίας 135 εκατομμυρίων ετών, τα οποία περιέχουν εύθραυστα κομμάτια καφέ ασβεστόλιθου και τα οποία συχνά αναμιγνύονται με λάσπη και άμμο. Οι αμπελώνες του Petit Chablis βρίσκονται ως επί το πλείστων σε αυτές τις υψηλότερες πλαγιές και οροπέδια του εδάφους του Πορτλαντ. Σε αυτό, διακρίνεται από τις γειτονικές του ονομασίες, καθώς κυριαρχούνται από εδάφη Kimmerridge. Όσον αφορά το υψόμετρο, επίσης, το Petit Chablis είναι ξεχωριστό, σχηματίζοντας την υψηλότερη ζώνη αμπελώνων στην περιοχή, με τοποθεσίες που βρίσκονται μεταξύ 230 και 280 μέτρων.

Ένα τέτοιο μοναδικό terroir δημιουργεί μια αξιοσημείωτη στιλιστική διαφορά, παρόλο που όλα τα κρασιά της περιοχής παρασκευάζονται από το σταφύλι Chardonnay. Ενώ τα διάσημα εδάφη του Kimmeridge προσδίδουν την έντονη ορυκτότητα που απαιτείται για την μακροχρόνια παλαίωση, τα εδάφη του Πόρτλαντ και οι περιοχές πρώιμης ωρίμανσης του Petit Chablis έχουν ένα πιο φρουτώδες στυλ, ιδανικό για να πίνονται νέα. Ακόμη και είναι μία βόρεια οινοπαραγωγική περιοχή, μόλις δύο ώρες νοτιοανατολικά του Παρισιού, μπορεί να επιτύχει την απαραίτητη ωρίμανση για αυτά τα δημοφιλή κρασιά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Πολύ μεγάλη ποικιλία

Καθώς το Petit Chablis απλώνεται σε πολλούς λόφους, υπάρχει μεγάλη ποικιλία αναφορικά με την γεωλογία και το υψόμετρο. Επομένως, διαφορετικοί παραγωγοί μπορούν να κάνουν αισθητά διαφορετικές εκδοχές της συγκεκριμένης ποικιλίας. Ωστόσο, ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά έχουν χτίσει τη φήμη των κρασιών Petit Chablis. Τα χρώματα, για παράδειγμα, τείνουν προς το ανοιχτό κίτρινο, με μερικές φορές να εμφανίζουν λάμψεις χρυσού ή πράσινου. Αρωματικά, τα κρασιά έχουν συνήθως λευκά άνθη και φρέσκα εσπεριδοειδή, αλλά μπορεί να παρουσιάσουν και νότες λευκού ροδάκινου με ορυκτότητα πυρόλιθου. Στο στόμα, τα κρασιά παρουσιάζουν ζωηρή οξύτητα, αλλά με μια στρογγυλότητα και γενναιοδωρία που συμβάλλει στην ευελιξία τους.

Είναι ένα στυλ που έχει βρει χώρο σε πολλούς οινόφιλους. Ως ένα καλής αξίας, προσιτό κρασί, καταρρίπτει κάθε εσφαλμένη αντίληψη ότι τα γαλλικά προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι πέρα από την προσιτότητα των απλών καταναλωτών. Οι καταναλωτές χρειάζονται μόνο να το κρυώσουν (συνιστάται 8-10°C) και το κρασί είναι ιδανικό για πολλές περιστάσεις. Είτε ως αναζωογονητικό απεριτίφ, είτε ως κρασί που συνδυάζεται με φαγητό ή σε μία συνάντηση με φίλους, η εύκολη ευελιξία του έχει μετατρέψει πολλούς πότες σε επαναλαμβανόμενους πελάτες.

Αυτός, ίσως, είναι και ο λόγος που ο Petit Chablis εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις λίστες κρασιών. Τα ευέλικτα, φιλικά προς το φαγητό κρασιά από μια περιοχή που εστιάζει στην ποιότητα συχνά έχουν υψηλή τιμή, κατατάσσοντάς τα πολύ πιο κάτω στη λίστα. Ωστόσο, το Petit Chablis, παρόλο που πληροί αυτά τα κριτήρια, χτίζει τη φήμη του ως ένα προσιτό κρασί εστιατορίου. Πράγματι, παραδείγματα με πολύ καλές τιμές εμφανίζονται συχνά ως αντιπροσωπευτικά του γαλλικού Chardonnay, που ταιριάζει με γεύσεις όπως το κατσικίσιο τυρί, ομελέτες με μπέικον, μύδια και ψητές σαρδέλες.

«Απολαμβάνω πραγματικά την απλότητα και την κομψότητα του Petit Chablis», λέει ο Jean-Christophe Slowik, συνιδρυτής του μπιστρό Les 2 Garçons. “Είναι ένα εύκολο και απλό κρασί για να το απολαύσετε, καθώς έχει και πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής.”

Το βραβευμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin, Bib Gourmand, που βρίσκεται στη μοντέρνα γειτονιά Crouch End του Λονδίνου, συνδυάζει συχνά το Petit Chablis με τα γαλλικά πιάτα του, όπως ψαρόσουπα, κοτόπουλο «poule au pot» ή ψητά θαλάσσια χτένια με πορτοκάλι και βούτυρο σαμπάνιας. «Ταιριάζει σε μια σειρά από πιάτα μας», λέει ο Slowik, «ιδιαίτερα σε μερικά από τα πλούσια ορεκτικά μας, τα οποία ταιριάζουν πολύ καλά με τη μεταλλικότητα, την ισορροπημένη οξύτητα και τις γεύσεις εσπεριδοειδών του Petit Chablis».

Το πορτοκάλι και το βούτυρο σαμπάνιας μπορεί να είναι κάτι τελείως άγνωστο για τους περισσότερους οικιακούς μάγειρες, αλλά προσφέρει τέλεια απόδειξη της ευελιξίας του κρασιού. Στο εμπόριο κρασιών παρατηρούνται οι δυνατότητες της ονομασίας για εξαιρετικής αξίας, ευέλικτα κρασιά από τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να περιμένουν μονάχα υψηλή ποιότητα. Είτε στο σπίτι, είτε στα wine bar, είτε στα μπιστρό, περισσότεροι καταναλωτές από ποτέ ανακαλύπτουν ότι το Petit Chablis έχει τη δική του γοητεία.

 

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.