Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το DNA των χαμένων ποικιλιών της La Palma, επιβιώνει σε εργαστήρια

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, η ηφαιστειακή κορυφογραμμή Cumbre Vieja στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας ξεκίνησε μια τεράστια έκρηξη τριών μηνών, που ήταν ένα καταστροφικό γεγονός για τη δυτική πλευρά των Κανάριων νησιών.

Οι ηφαιστειακές αναθυμιάσεις προκάλεσαν προβλήματα στις καλλιέργειες, καθώς και στη συγκομιδή φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών.

Καθώς η ροή της λάβας κάλυψε τελικά πάνω από 1.000 εκτάρια, περισσότερα από 3.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Το χωριό Todoque, το οποίο είχε πάνω από 1.300 κατοίκους, έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί από προσώπου γης από τη ροή της λάβας. Μέσα σε αυτό το σύνολο ήταν κατοικίες και επιχειρήσεις, αλλά και πολλές αγροτικές εκτάσεις. Χάθηκαν φυτείες μπανάνας και άλλες καλλιέργειες, μαζί με πολλά στρέμματα αμπελώνων. Ενώ ολόκληρο το νησί διεκδικεί 871 εκτάρια ενεργών αμπελώνων, που οινοποιήθηκαν από περίπου 20 οινοποιεία, 40 εκτάρια από αυτούς έχουν πλέον κηρυχθεί εντελώς χαμένα καθώς είχαν ενταφιαστεί σε ροές λάβας.

Ενώ οι αμπελώνες μπορούν να ξαναφυτευτούν σε άλλες τοποθεσίες, μερικά ήταν παλιά αμπέλια που δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η αναφύτευση με τις ίδιες τοπικές ποικιλίες για την αποκατάσταση των κλώνων αμπέλου,  που χρειάστηκαν αιώνες για να επιτευχθούν.

Υπήρχε μια τυχερή πτυχή αυτής της φυσικής καταστροφής, καθώς εκτελούνταν μια μελέτη από την τοπική ονομασία προέλευσης των νησιών και το Γενικό Αγροτικό Συμβούλιο για όλα τα νησιά Κανάρια. Τέσσερις μήνες πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου, είχαν συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο του Rovira i Virgili στην Ταραγόνα της Καταλονίας για τη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων, καταγράφοντας τυχόν άγνωστες μέχρι στιγμής ποικιλίες μοναδικές στα Κανάρια.

Σε συνομιλία με τον Decanter, η διευθύντρια της εργαστηριακής πλευράς του έργου και καθηγήτρια βιοχημείας, Francesca Fort i Marsal, είπε: «Υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες που θεωρούμε ότι είναι «τοπικές» στο νησί La Palma: Albillo Criollo, Bienmesabe Tinto , Gual Mazo και Sabro. Αυτά είναι σχετικά γνωστά».

Ο Fort πρόσθεσε ότι ενώ φυτεύτηκε ευρέως, το Malvasía Aromática μεταφέρθηκε στο νησί και είναι γενετικά το ίδιο με το Malvasia de Sitges στην Καταλονία της Ισπανίας και εκπληκτικά με το Malvasija Dubrovačka στη Δαλματία της Κροατίας.

Για τη μελέτη πριν από την έκρηξη, έστειλαν 70 δείγματα από 50 εκτάρια του νησιού της Ταραγόνα για ανάλυση, τα οποία στη συνέχεια παρέμειναν σε παγωμένη κατάσταση μετά την ανάλυση. Τα 13 από αυτά τα 70 δείγματα θα χάνονταν εντελώς στη λάβα και ενώ βρίσκονται τώρα σε παγωμένη κατάσταση καθώς προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανάλυση DNA, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να απομονώσουν τα μεριστεμικά κύτταρα σε in vitro καλλιέργεια και να επαναφέρουν αυτά τα συγκεκριμένα αμπέλια στη ζωή.

Η σημασία της ανάνηψής τους είναι μεγάλη, διότι οι συγκεκριμένοι κλώνοι που χάθηκαν στο ηφαίστειο, ήταν η διαδικασία αιώνων ανθρώπινης επιλογής. Καθώς η φυλλοξήρα δεν έφτασε ποτέ στα Κανάρια (λόγω της απομόνωσης καθώς και των ηφαιστειακών εδαφών), τα αμπέλια πολλαπλασιάστηκαν απευθείας το ένα από το άλλο χωρίς εμβολιασμό χρησιμοποιώντας την τεχνική της στρωματοποίησης.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.