Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το 1/6 της παραγωγής εσοδείας 2024 χτύπησε το χαλάζι στους αμπελώνες στη ζώνη Chablis

Περίπου το 1/6 της παραγωγής κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Chablis επλήγη όταν μέσα σε λίγα λεπτά το βράδυ της 1ης Μαΐου, μια σφοδρή χαλαζόπτωση χτύπησε τους αμπελώνες στην βορειότερη επαρχία της Βουργουνδίας στη Γαλλία, που είναι γνωστή για τα χαρακτηριστικά λευκά κρασιά της από Chardonnay.

Οι αμπελουργοί δεν θα γνωρίζουν πώς θα ανακάμψουν τα αμπέλια για αρκετές εβδομάδες, αλλά οι πρώιμες αναφορές ζημιών είναι ανησυχητικές. Τρεις εβδομάδες μετά το Συμβούλιο Οινοποιών Βουργουνδίας ΒΙVB επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν περίπου 1.000 εκτάρια αμπέλια – περίπου το ένα έκτο της ονομασίας Chablis, που καλύπτει περίπου 5.800 εκτάρια και περιλαμβάνει 20 κοινότητες.

Το Chablis grand cru climats Vaumur, Vaudésir, Moutonne και Preuses πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των τοποθεσιών που επλήγησαν από το χαλάζι ανέφερε το BIVB, ωστόσο τα χωριά Fontenay-près-Chablis, Villy και La Chapelle-Vaupelteigne έχουν δει μεγαλύτερη ζημιά. Ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε Chablis, Maligny, Beine και Lignorelles, ενώ επηρεάστηκαν επίσης ορισμένα κλίματα στο Chablis Grand Cru και στο Chablis Premier Cru.

Υπολογίζεται ότι περίπου 400 εκτάρια αμπέλων επηρεάστηκαν από απώλειες άνω του 80%, αν και η ζημιά ήταν τοπική. Σύμφωνα με αναφορές, η χαλαζόπτωση μεγέθους μπάλας πινγκ πονγκ κατέστρεψε τους αμπελώνες μέσα σε λίγα λεπτά την 1η Μαΐου. Η καταιγίδα κατέστρεψε τους βλαστούς και απογύμνωσε τα φύλλα από τα αμπέλια, αφήνοντάς τα ευάλωτα στο ωίδιο, ιδιαίτερα με την πρόσθετη υγρασία στο έδαφος. Χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για να δούμε πώς έχουν ανακάμψει τα αμπέλια.

Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου, το BIVB επεσήμανε ότι μετά από δύο καλές συγκομιδές το 2022 και το 2023, τα επίπεδα των αποθεμάτων – ειδικά για τις ονομασίες Petit Chablis και Chablis – θα βοηθούσαν στον μετριασμό των επιπτώσεων της καταιγίδας.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τη συγκομιδή και οι αμπελουργοί γνωρίζουν ήδη ότι θα πρέπει να είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τον καιρό το 2024», κατέληξε.

Μετά το χαλάζι, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τρόπους για να στηρίξει τους οινοποιούς.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου είχε επίσης παρατηρηθεί ορισμένα περιστατικά παγετών, ωστόσο η ζημιά από αυτούς ήταν πολύ εντοπισμένη, παρόλο που τα αμπελόφυλλα είχαν αρχίσει να ξεδιπλώνονται.

Το Chatillonnais, το οποίο είναι αφιερωμένο κυρίως στο Crémant de Bourgogne, είδε θερμοκρασίες έως και -5°C, με ζημιές από παγετό να επηρεάζουν περίπου το 80 έως 100% των αμπελοτεμαχίων στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, από τον Σηκουάνα έως την κοιλάδα Ource. Τα Maranges, στη νότια Côte de Beaune, υπέστησαν επίσης, ωστόσο οι ζημιές ήταν περιορισμένες στην Côte Chalonnaise, τη Mâconnais και τη Βόρεια Βουργουνδία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι τιμές στις δημοπρασίες εκλεκτού κρασιού έχουν «ηρεμήσει», σύμφωνα με τον οίκο iDealwine, ως αποτέλεσμα της διόρθωσης στην εν λόγω αγορά το 2023.

REPORTS

Η διαρθρωτική πτώση της παγκόσμιας αγοράς κρασιού συνεχίστηκε το 2023, με μειωμένους όγκους κατά 4% έναντι του 2022. Η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να...

REPORTS

Οι φιάλες μάγκνουμ Domaine de la Romanée-Conti (DRC) από τη δεκαετία του 1970 ήταν τα αστέρια στην εναρκτήρια δημοπρασία κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών του...

REPORTS

Η Diageo, κορυφαία εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών στον κόσμο και την Ελλάδα, αποκαλύπτει τις πέντε γεύσεις που θα κυριαρχήσουν φέτος το καλοκαίρι - Umami,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Drink Pink είναι η μοναδική, και καθιερωμένη εδώ και 12 χρόνια, έκθεση της Αθήνας αφιερωμένη αποκλειστικά στην κατηγορία των ροζέ κρασιών. Φέτος, με...

REPORTS

Ο μεγιστάνας του τύπου, δισεκατομμυριούχος Ρούμπερτ Μέρντοχ, βάζει στα σχέδια του να κάνει τα κρασιά του κτήματος Moraga στο Bel Air - τον μοναδικό...

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...