Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μπαράζ αλλαγών στις οινικές εκδηλώσεις στην Ιταλία

Το χειμερινό ημερολόγιο των εκδηλώσεων του ιταλικού κρασιού έχει αλλάξει εντελώς, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός βασικών γευσιγνωσιών αναβάλλεται λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron του Covid 19, με τις μολύνσεις να αναμένεται να κορυφωθούν στα τέλη Ιανουαρίου.

απόδοση του Ζήση Πανάγου

Αρχικά, το Anteprima Amarone, που ήταν προγραμματισμένο για τις 4-5 Φεβρουαρίου στη Βερόνα, μεταφέρθηκε για τον Ιούνιο (αν και η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί). Ενώ ταυτόχρονα, η ίδια απόφαση ελήφθη και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που παραδοσιακά αντιπροσωπεύουν την παρουσίαση νέων σοδειών στις πιο γνωστές ονομασίες ιταλικών κρασιών.

Έπειτα, το Grandi Langhe, που έχει προγραμματιστεί από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου, αναβάλλεται για τις 4-5 Απριλίου. το Anteprime di Toscana που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο (12-18) θα μεταφερθεί για τον Μάρτιο (19-25).

Τέτοιες αποφάσεις κηρύχθηκαν αναπόφευκτες από τους διοργανωτές, οι οποίοι μάλιστα κατηγόρησαν την εξάπλωση των λοιμώξεων στην Ιταλία, που προκλήθηκε από την παραλλαγή Omicron: η θετική καμπύλη αυξάνεται εκθετικά και η κορύφωση αναμένεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ενώ οι νοσηλείες επιδεινώνονται κατά η ώρα.

Τα οινικά ιδρύματα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να αποφύγουν συγκεντρώσεις που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και επίσης να μην επιστρέψουν στις εκδηλώσεις μετά από δύο χρόνια Covid με καταστροφικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω της απουσίας ξένων αγοραστών. Επιπλέον, όλες οι κύριες ιταλικές εμπορικές εκθέσεις που είχαν προγραμματιστεί μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έχουν ήδη αναβληθεί για τους επόμενους μήνες.

Εν συνεχεία, το Sigep, η κορυφαία εκδήλωση στον κόσμο για την παρασκευή παγωτού, ζαχαροπλαστικής και ψωμιού που πραγματοποιήθηκε στο Ρίμινι, ορίστηκε από τις 22 έως τις 26 Ιανουαρίου και μεταφέρθηκε για τον Μάρτιο. Τα εγκαίνια της Hospitality, της διεθνούς έκθεσης ξενοδοχειακού εξοπλισμού (με την καινοτομία της θεματικής περιοχής Winescape αφιερωμένη στον οινοτουρισμό), άλλαξε από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 21 Μαρτίου. Η Fieragricola στη Βερόνα θα έπρεπε να ξεκινήσει στις 26 Ιανουαρίου και αντ’ αυτού θα ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου.

Μόνο στον κόσμο της μόδας έχουν επιβεβαιωθεί οι ημερομηνίες που ορίστηκαν για τον Ιανουάριο (αυτή είναι η περίπτωση του Pitti Uomo στη Φλωρεντία και των ανδρικών επιδείξεων μόδας στο Μιλάνο), αν και μια εκδήλωση που επικεντρώνεται στα ρούχα δεν δημιουργεί τα ίδια προβλήματα με μια εκδήλωση με κρασί ή φαγητό.

Προς το παρόν, το μόνο νέο vintage που έχει ήδη παρουσιαστεί είναι το 2017 του Brunello di Montalcino, που δοκιμάστηκε στο Benvenuto Brunello του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτή η απόφαση του Consorzio Brunello di Montalcino, υπό την προεδρία του Fabrizio Bindocci, θα μπορούσε να θεωρηθεί τολμηρή και ριψοκίνδυνη, ενώ η σημερινή μέρα φαίνεται ανταποδοτική.

Η μετατόπιση που επιβάλλεται από την επιδείνωση της πανδημίας φέρνει τις προεπισκοπήσεις κοντά σε άλλες διεθνείς εκδηλώσεις όπως το ProWein, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου, με αποτέλεσμα την πιθανή απώλεια ενδιαφέροντος για αυτές τις ιταλικές εκδηλώσεις από διεθνείς αγοραστές και Τύπο.

Επιπλέον, το Vinitaly θα ξεκινήσει στις 10 Απριλίου στη Βερόνα. Εξ ου και η απόφαση του Consorzio Valpolicella να μεταφέρει την εκδήλωσή τους ακόμη αργότερα μέσα στο έτος σε έναν μήνα που δεν είναι κλιματικά κατάλληλος για τη δοκιμή ενός κρασιού όπως το Amarone Ιούνιος, αλλά σε έναν μήνα που μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι η παρουσία του ιού θα είναι πιο αδύναμη.

«Θέλουμε να είμαστε ξανά παρόντες και θέλουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το οφείλουμε στους παραγωγούς μας και σε μια ονομασία η οποία, το 2021, κατέγραψε μια σημαντική καμπάνια στο μέτωπο των πωλήσεων», σχολίασε ο Christian Marchesini, πρόεδρος της Consorzio Valpolicella.

 

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.