Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παλαιότερη οινική ποικιλία στον κόσμο προέρχεται από την Κύπρο

Η Κουμανταρία, ένα κεχριμπαρένιο γλυκό επιδόρπιο κρασί από την Κύπρο, έχει την περίφημη διάκριση ότι είναι το παλαιότερο επώνυμο κρασί που εξακολουθεί να παράγεται μέχρι και σήμερα.

Το όνομα χρονολογείται από την άφιξη των Σταυροφόρων στην Κύπρο τον 12ο αιώνα, αλλά το ίδιο το κρασί είναι πολύ παλαιότερο, χρονολογείται από την αρχαία ελληνική παρουσία στο νησί.

Σήμερα, η Κουμανταρία εξακολουθεί να παράγεται στην Κύπρο με δύο είδη σταφυλιών ιθαγενών του νησιού. Εξάγεται εκτός των συνόρων της Κύπρου μέχρι την Αυστραλία και το απολαμβάνουν οι οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο.

Ιστορία του κυπριακού κρασιού 

Στοιχεία από αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικές πηγές υποδηλώνουν ότι η παράδοση της οινοποίησης στην Κύπρο μπορεί να χρονολογείται από 5.000 χρόνια πριν, καθιστώντας το νησί τον αρχαιότερο χώρο αμπελοκαλλιέργειας στην Ευρώπη.

Συμπληρωματικά, ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Ησίοδος, που έζησε μεταξύ 8ου και 7ου αιώνα π.Χ., άφησε οδηγίες για την παραγωγή κρασιού κυπριακού τύπου, λέγοντας «Αφήστε τα σταφύλια δέκα μέρες στον ήλιο και μετά δέκα νύχτες και μετά πέντε μέρες κάτω από τη σκιά και οκτώ μέρες στην κατσαρόλα».

Ο Πλίνιος, Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος του 2ου αιώνα μ.Χ., έγραψε επίσης επαινετικά για τα κυπριακά κρασιά, υποστηρίζοντας ότι ήταν ανώτερα από όλα τα άλλα κρασιά στον κόσμο.

Οι ρίζες της ποικιλίας

Ο ακριβής χαρακτήρας και το γευστικό προφίλ αυτών των αρχαίων κυπριακών κρασιών είναι αβέβαιο, αν και πιθανότατα ήταν το ίδιο ή παρόμοιο με το Κουμανταρία, που πήρε το όνομά του στα τέλη του 12ου αιώνα κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών.

Το κρασί απολάμβαναν τα πιο ισχυρά μέλη της μεσαιωνικής κοινωνίας. Όταν ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ’, «Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος» της Αγγλίας παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια, την πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Σάντσο ΣΤ’ της Ναβάρρας στη Λεμεσό το 1191, η Κουμανταρία σερβιρίστηκε στον γάμο.

Ο βασιλιάς Ριχάρδος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το κρασί που λέγεται ότι το ανακήρυξε «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών».

Ένας άλλος μονάρχης, ο Γάλλος βασιλιάς Philippe Augustus ερωτεύτηκε επίσης την Κουμανταρία και ισχυρίστηκε ότι ήταν «ο Απόστολος των κρασιών».

Πιο συγκεκριμένα το ίδιο όνομα Κουμανταρία προέρχεται από το διοικητικό στρατηγείο, που ονομάζεται διοικητή των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, που συνήθως αποκαλούνται και Ιππότες Νοσηλευτής. Οι ιππότες διοικούσαν μια περιοχή της Κύπρου που ονομαζόταν Grande Commanderie, που περιελάμβανε συνολικά 40 χωριά, συμπεριλαμβανομένων των 14 οινοπαραγωγικών χωριών παραγωγής Κουμανταρίας που υπάρχουν σήμερα, όλα στην επαρχία Λεμεσού.

Παραγωγή

Στη Λεμεσό, η Κουμανταρία παράγεται με ιδιαίτερη συνταγή και το όνομά της προστατεύεται ως μοναδικό προϊόν της Κύπρου παγκοσμίως.

Η συνταγή περιλαμβάνει μέλι, βότανα, βανίλια, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα, που παράγουν μια πολύπλοκη, γλυκιά γεύση. Το χαρακτηριστικό στοιχείο στην παραγωγή της Κουμανταρίας είναι ότι μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών, οι παραγωγοί τα αφήνουν στον ήλιο να στεγνώσουν για 10 ημέρες για να τα αποξηράνουν μερικώς και να συμπυκνωθούν τα σάκχαρα.

Τέλος, το κρασί που παράγεται στη συνέχεια παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια και εμφιαλώνεται. Καθώς τα χρόνια περνούν, το υγρό παίρνει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα και η γλυκιά του γεύση και η πυκνή του σύσταση εντείνονται.

 

ΠΗΓΗ: greekreporter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...