Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Μπορντό συμφωνεί με χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των αμπελώνων

Ένα χρηματοδοτικό πακέτο που αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα μέρος της κρατικής ενίσχυσης έχει συμφωνηθεί για να βοηθήσει την οινοβιομηχανία της περιοχής του Μπορντό να αναπτύξει τους αμπελώνες, ως μέρος των προσπαθειών για τη μείωση της υπερπαραγωγής.

Το οινικό γραφείο του Μπορντό, το CIVB, επιβεβαίωσε ότι έχει συμφωνηθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία με την κυβέρνηση για να βοηθήσει τους οινοποιούς να αναπτύξουν χιλιάδες εκτάρια αμπελώνων, όπως ανακοινώθηκε στην έκθεση Salon d’Agriculture στο Παρίσι.

«Αυτά τα εργαλεία μας φέρνουν σε θέση να βγάλουμε 9.500 εκτάρια αμπέλια στο [διαμέρισμα] Gironde», ανέφερε η CIVB. Η αμπελοοινική περιοχή του Μπορντό είχε περίπου 108.000 εκτάρια αμπέλου το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του οινικού γραφείου.

Παράλληλα, η CIVB είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι η εκρίζωση περίπου του 10% των αμπελιών της περιοχής θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υπερπροσφοράς, η οποία οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ζήτησης των καταναλωτών.

Συνολική χρηματοδότηση 57 εκατ. ευρώ (50,6 εκατ. £) πρόκειται να διατεθεί για ένα πρόγραμμα «υγειονομικής» εκρίζωσης, δήλωσε η CIVB.

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να παράσχει 38 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια είναι ήδη επιβεβαιωμένα, ανέφερε η CIVB. Στη συνέχεια, άλλα 19 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης θα παρασχεθούν από το CIVB, με την επιφύλαξη έγκρισης από το συμβούλιο του διεπαγγελματικού φορέα.

Μετά από μήνες συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Γεωργίας της Γαλλίας, Marc Fesneau, του προέδρου της περιφέρειας Nouvelle Aquitaine, Alain Rousset, και του προέδρου και αντιπροέδρου της CIVB, Allan Sichel και Bernard Farges αντίστοιχα.

Ενώ, η CIVB έχει δηλώσει ότι είναι βέβαιη για το μέλλον και για την ικανότητα προσαρμογής των οινοποιών, πιστεύει ότι η εκρίζωση περίπου του 10% των αμπελιών της περιοχής θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθεί η παραγωγή σε πιο βιώσιμες βάσεις.

«Εκτιμούμε ότι αντιμετωπίζουμε ετήσια υπερπαραγωγή 300.000 hl [40 εκ. φιάλες], στην οποία πρέπει να προστεθούν 200.000 hl που πωλούνται σε μη ανταποδοτικές τιμές», είπε ο Sichel στη γενική συνέλευση της CIVB τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, το γεωργικό επιμελητήριο της Gironde δήλωσε ότι το ένα τρίτο των αμπελουργών της περιοχής αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, με βάση πρόσφατη έρευνα. Είπε ότι πολλοί από εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιθυμούσαν να συνεχίσουν στο κρασί, αλλά κάποιοι ήθελαν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Τέλος, τα νέα για τη συμφωνία του προγράμματος εκρίζωσης έρχονται αφού η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο χρηματοδότησης 160 εκατομμυρίων ευρώ για την απόσταξη περίσσειας κρασιού σε όλη τη χώρα σε βιομηχανική αλκοόλη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας βραχυπρόθεσμης «κρίσης στον αμπελοοινικό τομέα».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.