Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Ζακυνθινό, η εναλλακτική του Κτήματος Παπαργυρίου στο Ασύρτικο

Σε νέες φυτεύσεις έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το Κτήμα Παπαργυρίου, καθώς για πρώτη φορά φέτος φύτεψε 5 στρέμματα από την λευκή ποικιλία «Ζακυνθινό» της Κεφαλονιάς, η οποία θεωρείται από τον οινοποιό, Γιάννη Παπαργυρίου, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική ποικιλία του Ασύρτικου.

O λόγος είναι ότι το υψόμετρο όπου ευδοκιμεί (850 μέτρα) έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούνται χαρακτηριστικά της ποικιλίας όπως η οξύτητα, ενώ μπορεί να παρουσιάσει αρκετά περίπλοκο χαρακτήρα. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Παπαργυρίου «το Ζακυνθινό είναι μία ποικιλία, από την οποία είχαμε περιορισμένα δείγματα έως τώρα. Ωστόσο από τις πρώτες δοκιμές που έχουμε κάνει διαπιστώσαμε ότι είναι μία ποικιλία με προοπτική, καθώς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κρασί φαγητού. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ποικιλίες που παραδοσιακά καλλιεργούνται στην περιοχή όπως ο Ροδίτης και το Σαββατιανό, οι οποίες και από πλευράς ποιότητας αλλά και από πλευράς ζήτησης, δεν θα μπορούσαν να ευνοήσουν την παραγωγή τους. Αυτό που αναζητούμε από το Ζακυνθινό, είναι ένα κρασί με περισσότερο σώμα από το Γουστολίδι που ήδη παράγουμε κρασί και την δυνατότητα παλαίωσης σε βάθος χρόνου».

Η φύτευση του Ζακυνθινού έγινε στα 850 μέτρα με στόχο την αργή ωρίμανση του καρπού και τη διατήρηση της οξύτητας, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν σε αυτό το υψόμετρο. «Για παράδειγμα οι θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν στο συγκεκριμένο ορεινό αμπέλι τους 35 βαθμούς, ενώ κατά τις βραδινές ώρες μειώνονται ακόμα και στους 19 βαθμούς. Ταυτόχρονα με το Ζακυνθινό δεν είχαμε πρόβλημα με την ονομασία, σε αντίθεση με ποικιλίες όπως η Ρομπόλα, η οποία είναι συνιστώμενη από το κράτος ως ποικιλία, ωστόσο η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση της ονομασίας “Ρομπόλα”», εξηγεί ο οινοποιός.

Οι αποδόσεις

Το Ζακυνθινό υπολογίζεται ότι θα δώσει περίπου 700-800 κιλά ανά στρέμμα, ενώ τα αμπέλια είναι ξηρικά και δεν ποτίζονται. Θυμίζουμε ότι στις ερυθρές ποικιλίες οι αποδόσεις του Κτήματος κινούνται κάτω από τα 500 κιλά όπου παράγει το Μαυρόστυφο, το Syrah, τη Μαυροδάνη, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το το Nebiolo.

Στα νέα αμπέλια έρχονται να προστεθούν 5 στρέμματα Γουστολιδι, μία ποικιλία των Επτανήσων, που χρησιμοποιείται στο κρασί «Cuvee Helene». Ήδη το Γουστολίδι που έχει παρουσιάσει το Κτήμα Παπαργυρίου έχει δείξει θετικά δείγματα τα τελευταία δύο χρόνια σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Επιπλέον ο οινοποιός φύτεψε ακόμα 15 στρέμματα Μαυροστυφο, την πελοποννησιακή ποικιλία που εξάγει σε αρκετές χώρες του κόσμου με την ετικέτα «The Unique Mavrostyfo». Το Μαυρόστυφο είναι μία ποικιλία που καλλιεργείται τα τελευταία 8 χρόνια. Η υφιστάμενη παραγωγή δεν κάλυπτε τη ζήτηση, γι’ αυτό και προστέθηκαν επιπλέον στρέμματα.

Τα αμπέλια που φυτεύτηκαν πέρυσι και φέτος θα μπουν σε παραγωγή θα δώσουν αποτελέσματα κατά τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Κύριες παραγόμενες λευκές ποικιλίες για το Κτήμα Παπαργυρίου είναι το Μοσχούδι με Ασύρτικο (2/3 μοσχούδι και 1/3 ασύρτικο). Επίσης παράγει το Γουστολίδι, το Riesling και προσεχώς το Ζακυνθινό, αλλά και ετικέτες όπως το “Le Roi des Montagnes” από όψιμα τρυγημένο Ασύρτικο. Επίσης διαθέτει το λευκό κρασί “Le Vigneron Grec” που έχει χαρακτηριστικά ενός orange οίνου, με αρώματα από Μοσχάτο, καθότι παράγεται με ζύμωση του Ασύρτικου με τις φλούδες του Μοσχάτου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.