Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σχεδόν ακατόρθωτη η παλαίωση σκωτσέζικου ουίσκι κάτω από τη γη

Το ουίσκι «Single Malt Ardbeg», που παρασκευάζεται στις νότιες ακτές του νησιού Islay της Σκωτίας, παρουσίασε πρόσφατα το Fon Fhòid, το τελευταίο σε μια σειρά από εξαιρετικά ασυνήθιστα πειράματα.

Πίσω στο 2014, η ομάδα του αποστακτηρίου με επικεφαλή τον παραγωγό ουίσκι, Δρ Μπιλ Λάμσντεν και τον πρώην διευθυντή αποστακτηρίου, Μίκυ Χεντς ακολούθησε την εξαιρετικά ασυνήθιστη προσέγγιση να θάψει δύο ήδη ώριμα βαρέλια Ardbeg κάτω από τύρφη, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για την ξήρανση του βυνοποιημένου κριθαριού κατά την παραγωγή, για να δώσει σε ένα ουίσκι το χαρακτηριστικό του άρωμα. Το πείραμα ξεκίνησε με στόχο να διερευνήσει πώς τέτοιες ακραίες συνθήκες θα επηρέαζαν την περαιτέρω ωρίμανση του ουίσκι.

«Η ιδέα για το «Ardbeg Fon Fhòid» προέκυψε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας από τις συνεδρίες ανταλλαγής ιδεών για νέα προϊόντα της ομάδας μας», είπε ο Lumsden. «Γενικά κατηγοριοποιούμε τις ιδέες μας σε τρεις ομάδες: αυτές που ήταν απλές και σχετικά εύκολες – όπως η χρήση ενός νέου τύπου βαρελιού,  αυτά που ήταν αρκετά ενδιαφέροντα  αλλά ίσως πιο δύσκολα- όπως η εξερεύνηση πειραμάτων με άγρια μαγιά , και αυτά που φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτα!» (Στο παρελθόν, το αποστακτήριο έχει εξερευνήσει επίσης την ωρίμανση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, στέλνοντας δείγματα του ουίσκι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό).

Τα βαρέλια, και τα δύο δεύτερης χρήσης, πρώην αμερικανικά δρύινα βαρέλια μπέρμπον, έμειναν θαμμένα στο έδαφος για δύο χρόνια και 10 μήνες προτού ανασκαφούν ξανά και επέστρεψαν στις αποθήκες αποστακτηρίου, όπου ο Lumsden ανακάλυψε ότι το πείραμα είχε βαθιά επίδραση στο ουίσκι.

«Στην αρχή πίστευα ότι δεν θα λειτουργούσε ποτέ γιατί οι συνθήκες κάτω από το έδαφος –κρύες, σκοτεινές, ελαφρώς όξινες– απλώς θα έκαναν τα βαρέλια να διαβρωθούν», είπε, «αλλά τελικά η ιδέα έγινε τόσο συναρπαστική που έπρεπε να προσπαθήσω. Αρχικά, στόχευα στην πενταετή υπόγεια παλαίωση, αλλά αυτό φαινόταν αρκετά επικίνδυνο, οπότε, μόλις τρία χρόνια πριν από την ολοκλήρωση του πειράματος, αποφάσισα να τα ελέγξω. Πραγματικά δεν ήμουν σίγουρος αν θα είχε μείνει τίποτα εκεί, αλλά με έκπληξη ανακάλυψα ότι τα βαρέλια δεν είχαν αποδομηθεί.»

Το αποτέλεσμα είναι, όπως το περιέγραψε ο Lumsden, «ένα ουίσκι με μοναδικά γήινες, βρύες νότες και μια κηρώδη, ευδιάκριτα φυτική νότα με ένα λιπαρό άρωμα».

Η κυκλοφορία, στις 19 Απριλίου, περιορίζεται σε 456 μπουκάλια, είναι επίσης η πρώτη συνεργασία του αποστακτηρίου με το Blockbar.com, μια ψηφιακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στα NFT (Μη Fungible-Tokens) απευθείας από επωνυμίες πολυτελών ποτών. Κάθε NFT αντιστοιχεί σε ένα φυσικό μπουκάλι και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν την ψηφιακή έκδοση με τη φυσική έκδοση, η οποία αποθηκεύεται από το BlockBar και η ψηφιακή έκδοση χρησιμεύει ως απόδειξη γνησιότητας, επαλήθευση ιδιοκτησίας.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

REPORTS

Το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Μαΐου 2024, από τις 11:00 έως τις 19:00, το Μικρό–Οινοποιείο Ακριώτου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...