Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 5 Δεκεμβρίου το σύνεδριο για άμπελο-οίνο στις ελληνογαλλικές σχέσεις

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό την αιγίδα του Διεθνούς οργανισμού οίνου και αμπέλου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Auditorium Theo Angelopoulos την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 18:30 το απόγευμα.

Διοργάνωση: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ (ΣΕΟ)

Ενόψει της εκατονταετηρίδας του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (1924-2024) και της 75ης Επετείου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (1949-2024).

Επιτροπή Διοργάνωσης: Philippe Grieu (Ακόλουθος Επιστημονικής Συνεργασίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος), Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Université de Reims), Στέφανος Κουνδουράς (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Yann Juban (Αναπληρωτής Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου), Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ΣΕΟ), Μαρία Τζίτζη (Οινολόγος, Ελλάδα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ 09:00-09:30

Πρεσβεία, OIV, ΣΕΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)

► 09:30-10:30: ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Συντονιστής: Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)

Οι Έλληνες και η εισαγωγή της αμπελουργίας στην Γαλατία Αντιγόνη Μαραγκού (Επίκουρη καθηγήτρια, Παν. Rennes 2)

Το ελληνικό κρασί και οι Φράγκοι στον Μεσαίωνα: από τις Σταυροφορίες στο βενετσιάνικο εμπόριο Florence Tilkens-Zotiades (Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας)

10:30-11:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΚΑΦΕ

►11:00-13:15: ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ

Συντονίστρια: Μερόπη Παπαδοπούλου (Δημοσιογράφος, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Η κρίση της φυλλοξήρας και ο εφοδιασμός της γαλλικής αγοράς με ξηρή σταφίδα από την Ελλάδα

Olivier Serra (Κοσμήτωρ Νομικής, Πανεπιστήμιο της Rennes)

Το αποτύπωμα της αμπελοοινικής κρίσης στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας το Μεσοπόλεμο και την πρώτη μεταπολεμική περίοδο

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (Ιστορικός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Η παρουσία του γαλλικού στρατού στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η επίδρασή του στην οινολογική ανάπτυξη της περιοχής Γουμένισσα

Ζέτα Παπαγεωργοπούλου (Εκπαιδευτικός- Ίδρυμα Φανή Μπουτάρη – ερευνήτρια, Αθήνα)

Η συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία και την ανάπτυξη του OIV (1924)

Yann Juban (Αναπληρωτής Διευθυντής OIV)

Η Γαλλία ως υπόδειγμα για την ελληνική αμπελοοινική νομοθεσία (1924-1981)

Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)

13:15-14:30: ΓΕΥΜΑ (ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ)

►14:30-16:15: ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Συντονιστής: Δημήτρης Χατζηνικολάου (οινολόγος)

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η δημιουργία του «γαλλικού» αμπελώνα στο Μέτσοβο

Μαρία Δήμου (Κτήμα Αβέρωφ- Οινοχόος, Μέτσοβο)

Ο Εμίλ ΠεΪνώ, το κτήμα του Πόρτο Καρρά και η αναγέννηση του ελληνικού οίνου (βίντεο παρουσίασης)

Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Ιδρυτής Κτήματος Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη)

Η τυπικότητα των σύγχρονων αμπελώνων: παράγοντας ποιότητα του κρασιού – η περίπτωση του ΤΟίνος

Stéphane Derenoncourt (Master Οινολόγος, οινοποιείο T-Oinos)

Αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες και κλιματική αλλαγή: Η συνεισφορά του Vine Nurseries Bakasieta / Γαλλικού Ινστιτούτου αμπέλου και οίνου στην εξυγίανση και στην αξιοποίηση των ελληνικών ποικιλιών

Laurent Audeguin (Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας IFV, Nîmes) και Κωνσταντίνος Μπακασιέτας (Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiFERA, Νεμέα)

Οι ανθεκτικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στη Γαλλία

Στέφανος Κουνδουράς (Καθηγητής, ΑΠΘ)

► ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Συντονιστής: Philippe Grieu (Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας)

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ι – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

  • Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος ΣΕΟ, Αθήνα)
  • Ιωάννης Παρασκευόπουλος (Συνιδρυτής Κτήματος Γαία, Αθήνα)
  • Γεώργιος Κοτσερίδης (Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) (διαδικτυακά)
  • Κωνσταντίνος Στεργίδης (Γενικός Διευθυντής Vinetum, Ιδρυτής Οινόραμα, Αθήνα)

17:30-18:30

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΙ : ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΝΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ

  • Μαρία Νικολαντωνάκη (Διδάσκουσα-Ερευνητής, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου, Dijon)
  • Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims)
  • Νικόλαος Γεωργαντζής (Καθηγητής και Συντονιστής, Wine & Spirit Business Lab, Burgundy
    School of Business, Dijon)

Κατάλογος ομιλητών:

  • Laurent Audeguin (Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας IFV, Nîmes)
  • Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος ΣΕΟ, Αθήνα)
  • Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Ιδρυτής Κτήμα Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη)
  • Νικόλαος Γεωργαντζής (Καθηγητής και Συντονιστής, Wine & Spirit Business Lab, Burgundy School of Business, Dijon)
  • Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Δίκαιο του Οίνου, Παν. Reims, Διευθυντής του ΣΕΟ)
  • Stéphane Derenoncourt (Οινολόγος, T-Oinos)
  • Μαρία Δήμου (Διευθύντρια μάρκετινγκ στο Κτήμα Αβέρωφ- Οινοχόος, Μέτσοβο)
  • Philippe Grieu (Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)
  • Yann Juban (Αναπληρωτής Διευθυντής OIV)
  • Γεώργιος Κοτσερίδης (Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
  • Στέφανος Κουνδουράς (Καθηγητής αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
  • Αντιγόνη Μαραγκού (Επίκουρη καθηγήτρια, Παν. Rennes 2)
  • Κωνσταντίνος Μπακασιέτας (Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiFERA, Νεμέα)
  • Μαρία Νικολαντωνάκη (Διδάσκουσα-Ερευνήτρια, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου, Dijon)
  • Δημήτριος Παναγιωτόπουλος (Ιστορικός-Διδάσκων του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Ζέτα Παπαγεωργοπούλου (Εκπαιδευτικός- Ίδρυμα Φανή Μπουτάρη – ερευνήτρια, Αθήνα)
  • Ιωάννης Παρασκευόπουλος (Συνιδρυτής Κτήμα Γαία, Αθήνα)
  • Olivier Serra (Κοσμήτωρ Νομικής, Παν. Rennes)
  • Κωνσταντίνος Στεργίδης (Δημοσιογράφος οίνου, Ιδρυτής Οινόραμα, Αθήνα)
  • Florence Tilkens- Zotiades (Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας éditions Apogée, Λονδίνο)
  • Μαρία Τζίτζη (Οινοχόος, Ελλάδα)
  • Δημήτρης Χατζηνικολάου (Οινολόγος)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου παρουσίασε ένα δυσμενές σενάριο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια παράδοξη εξέλιξη: αύξηση του όγκου,...

REPORTS

Η LVMH ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στην ηγεσία της Moët Hennessy, με στόχο την αναζωογόνηση του αγωνιζόμενου τμήματος κρασιού και αλκοολούχων ποτών.

REPORTS

Καθώς η προσμονή και ο ενθουσιασμός αυξάνεται ενόψει της Ημέρας Beaujolais Nouveau, στις 21 Νοεμβρίου, το κτήμα Georges Duboeuf βρίσκεται εν αναμονή της αποκάλυψης...

REPORTS

Το μεγαλύτερο οινοποιείο της Νοτίου Αμερικής και ένα εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, Concha y Toro, αποτελεί το νεότερο και σημαντικότερο μέρος της πρωτοβουλίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Μια νέα οινοποιητική εταιρεία, η Sacred Mountain, μετρώντας μόλις 5 μήνες ζωής συνδέει το κρασί, με τα βήματα του πραγματικού και του Καζαντζακικού Αλέξη...

REPORTS

Την αδιαμφισβήτητη πρόοδο του κρητικού αμπελώνα και την επιστροφή του σε σπάνια κρασιά εγνωσμένης ταυτότητας, με όχημα τις γηγενείς ποικιλίες της μεγαλονήσου, ανέδειξε η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...