Διοργάνωση: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ (ΣΕΟ)
Ενόψει της εκατονταετηρίδας του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (1924-2024) και της 75ης Επετείου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (1949-2024).
Επιτροπή Διοργάνωσης: Philippe Grieu (Ακόλουθος Επιστημονικής Συνεργασίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος), Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Université de Reims), Στέφανος Κουνδουράς (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Yann Juban (Αναπληρωτής Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου), Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ΣΕΟ), Μαρία Τζίτζη (Οινολόγος, Ελλάδα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ 09:00-09:30
Πρεσβεία, OIV, ΣΕΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)
► 09:30-10:30: ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Συντονιστής: Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)
Οι Έλληνες και η εισαγωγή της αμπελουργίας στην Γαλατία Αντιγόνη Μαραγκού (Επίκουρη καθηγήτρια, Παν. Rennes 2)
Το ελληνικό κρασί και οι Φράγκοι στον Μεσαίωνα: από τις Σταυροφορίες στο βενετσιάνικο εμπόριο Florence Tilkens-Zotiades (Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας)
10:30-11:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΚΑΦΕ
►11:00-13:15: ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Συντονίστρια: Μερόπη Παπαδοπούλου (Δημοσιογράφος, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Η κρίση της φυλλοξήρας και ο εφοδιασμός της γαλλικής αγοράς με ξηρή σταφίδα από την Ελλάδα
Olivier Serra (Κοσμήτωρ Νομικής, Πανεπιστήμιο της Rennes)
Το αποτύπωμα της αμπελοοινικής κρίσης στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας το Μεσοπόλεμο και την πρώτη μεταπολεμική περίοδο
Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (Ιστορικός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Η παρουσία του γαλλικού στρατού στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η επίδρασή του στην οινολογική ανάπτυξη της περιοχής Γουμένισσα
Ζέτα Παπαγεωργοπούλου (Εκπαιδευτικός- Ίδρυμα Φανή Μπουτάρη – ερευνήτρια, Αθήνα)
Η συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία και την ανάπτυξη του OIV (1924)
Yann Juban (Αναπληρωτής Διευθυντής OIV)
Η Γαλλία ως υπόδειγμα για την ελληνική αμπελοοινική νομοθεσία (1924-1981)
Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, παν. Reims- Διευθυντής του ΣΕΟ)
13:15-14:30: ΓΕΥΜΑ (ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ)
►14:30-16:15: ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ
Συντονιστής: Δημήτρης Χατζηνικολάου (οινολόγος)
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η δημιουργία του «γαλλικού» αμπελώνα στο Μέτσοβο
Μαρία Δήμου (Κτήμα Αβέρωφ- Οινοχόος, Μέτσοβο)
Ο Εμίλ ΠεΪνώ, το κτήμα του Πόρτο Καρρά και η αναγέννηση του ελληνικού οίνου (βίντεο παρουσίασης)
Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Ιδρυτής Κτήματος Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη)
Η τυπικότητα των σύγχρονων αμπελώνων: παράγοντας ποιότητα του κρασιού – η περίπτωση του ΤΟίνος
Stéphane Derenoncourt (Master Οινολόγος, οινοποιείο T-Oinos)
Αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες και κλιματική αλλαγή: Η συνεισφορά του Vine Nurseries Bakasieta / Γαλλικού Ινστιτούτου αμπέλου και οίνου στην εξυγίανση και στην αξιοποίηση των ελληνικών ποικιλιών
Laurent Audeguin (Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας IFV, Nîmes) και Κωνσταντίνος Μπακασιέτας (Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiFERA, Νεμέα)
Οι ανθεκτικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στη Γαλλία
Στέφανος Κουνδουράς (Καθηγητής, ΑΠΘ)
► ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Συντονιστής: Philippe Grieu (Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας)
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ι – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ
- Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος ΣΕΟ, Αθήνα)
- Ιωάννης Παρασκευόπουλος (Συνιδρυτής Κτήματος Γαία, Αθήνα)
- Γεώργιος Κοτσερίδης (Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) (διαδικτυακά)
- Κωνσταντίνος Στεργίδης (Γενικός Διευθυντής Vinetum, Ιδρυτής Οινόραμα, Αθήνα)
17:30-18:30
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΙ : ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΝΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ
- Μαρία Νικολαντωνάκη (Διδάσκουσα-Ερευνητής, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου, Dijon)
- Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Παν. Reims)
- Νικόλαος Γεωργαντζής (Καθηγητής και Συντονιστής, Wine & Spirit Business Lab, Burgundy
School of Business, Dijon)
Κατάλογος ομιλητών:
- Laurent Audeguin (Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας IFV, Nîmes)
- Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος ΣΕΟ, Αθήνα)
- Βαγγέλης Γεροβασιλείου (Ιδρυτής Κτήμα Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη)
- Νικόλαος Γεωργαντζής (Καθηγητής και Συντονιστής, Wine & Spirit Business Lab, Burgundy School of Business, Dijon)
- Θεόδωρος Γεωργόπουλος (Καθηγητής, Δίκαιο του Οίνου, Παν. Reims, Διευθυντής του ΣΕΟ)
- Stéphane Derenoncourt (Οινολόγος, T-Oinos)
- Μαρία Δήμου (Διευθύντρια μάρκετινγκ στο Κτήμα Αβέρωφ- Οινοχόος, Μέτσοβο)
- Philippe Grieu (Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)
- Yann Juban (Αναπληρωτής Διευθυντής OIV)
- Γεώργιος Κοτσερίδης (Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
- Στέφανος Κουνδουράς (Καθηγητής αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
- Αντιγόνη Μαραγκού (Επίκουρη καθηγήτρια, Παν. Rennes 2)
- Κωνσταντίνος Μπακασιέτας (Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiFERA, Νεμέα)
- Μαρία Νικολαντωνάκη (Διδάσκουσα-Ερευνήτρια, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου, Dijon)
- Δημήτριος Παναγιωτόπουλος (Ιστορικός-Διδάσκων του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
- Ζέτα Παπαγεωργοπούλου (Εκπαιδευτικός- Ίδρυμα Φανή Μπουτάρη – ερευνήτρια, Αθήνα)
- Ιωάννης Παρασκευόπουλος (Συνιδρυτής Κτήμα Γαία, Αθήνα)
- Olivier Serra (Κοσμήτωρ Νομικής, Παν. Rennes)
- Κωνσταντίνος Στεργίδης (Δημοσιογράφος οίνου, Ιδρυτής Οινόραμα, Αθήνα)
- Florence Tilkens- Zotiades (Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας éditions Apogée, Λονδίνο)
- Μαρία Τζίτζη (Οινοχόος, Ελλάδα)
- Δημήτρης Χατζηνικολάου (Οινολόγος)