Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγχώνουν τους οινοποιούς της Βουργουνδίας οι -7 βαθμοί Κελσίου της 3ης Απριλίου

Οι θερμοκρασίες έπεσαν στους μείον εννέα βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Καμπανίας τη νύχτα μεταξύ 3 και 4 Απριλίου, ενώ μείον επτά και μείον έξι αναφέρθηκαν σε περιοχές γύρω από το Μπορντό στο και το Chablis αντίστοιχα

Στη Βουργουνδία, η επιτροπή κρασιών Bourgogne (BIVB) είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι συνέπειες αυτού του τελευταίου επεισοδίου, το οποίο ήταν πολύ αγχωτικό για τους οινοποιούς από τη Βουργουνδία και σε ολόκληρη τη Γαλλία ,τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί θα ελέγξουν ορισμένα αμπελοτόπια για να αξιολογήσουν τη ζημιά και η σχετική εκτίμηση θα είναι δυνατή την επόμενη εβδομάδα».

Το BIVB σημείωσε επίσης ότι «αυτό το γεγονός είναι διαφορετικό» από τον παγετό του 2021. «Τα αμπέλια είναι λιγότερο προχωρημένα στον κύκλο ανάπτυξης και γενικά, το φαινόμενο παγετού ήταν μικρότερο και λιγότερο έντονο. Οι θερμοκρασίες επανήλθαν άνω του μηδενός τη Δευτέρα -4 Απριλίου και αυτό θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα», ανέφερε.

Ορισμένοι παραγωγοί ανέφεραν ζημιές σε νέους οφθαλμούς. Η Domaine Guilleman, που εδρεύει στο Haut Bourgogne κοντά στο χωριό Marcenay, δήλωσε στο Instagram ότι υπολόγισε τις απώλειες της τάξης του 10 έως 20%. «Τα πάντα εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξης του αμπελιού», έγραψε, προσθέτοντας ότι τα αμπέλια Chardonnay που ήταν πιο προηγμένα στον κύκλο ανάπτυξης τους επηρεάστηκαν περισσότερο.

Στο Μπορντό, το τοπικό αγροτικό επιμελητήριο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους οινοπαραγωγούς που επηρεάστηκαν, αλλά ζήτησε επίσης προσοχή. “Ορισμένοι οφθαλμοί μπορεί να έχουν μόνο επιφανειακή ζημιά”, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις του παγετό μπορεί να εμφανιστούν σε πολύ συγκεκριμένα σημεία- ακόμη και μέσα σε έναν μόνο αμπελώνα.

»Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και των αμπελουργών και οι ομάδες μας κινητοποιούνται για να τους παρέχουμε την τεχνική, οικονομική και χρηματοοικονομική μας τεχνογνωσία», δήλωσε ο Jean-Louis Dubourg, πρόεδρος του αγροτικού επιμελητηρίου για την περιοχή Gironde, η οποία περιλαμβάνει το Bordeaux. Ο Jean-Francois Galhaud, πρόεδρος του συμβουλίου κρασιού του St-Emilion, είπε ότι ένα σημαντικό ζήτημα με τους ισχυρούς παγετούς του Απριλίου 2021 ήταν ότι τα αμπέλια έτρεχαν δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής τους.

Λόγω του παγετού, οι οινοπαραγωγοί του Μπορντό ήταν ανάμεσα σε εκείνους που άναψαν τις εστίες ανάμεσα στα πρέμνα, αλλά δυστυχώς , ο καπνός επηρέαζε αρνητικά την πόλη του Μπορντό. Άλλες άμυνες κατά του παγετού για τους αμπελώνες μπορεί να ποικίλλουν από συστήματα καταιονισμού σε ανεμιστήρες μέχρι το χρονοδιάγραμμα του κλαδέματος, ενώ ορισμένα πλουσιότερα κάστρα έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ελικόπτερα που πετούσαν χαμηλά πάνω από αμπέλια.

Οι ερευνητές στο παρελθόν είχαν συνδέσει τις ζημιές από τον ανοιξιάτικο παγετό στους γαλλικούς αμπελώνες με την κλιματική αλλαγή: 
οι υψηλότερες θερμοκρασίες ξεκινούν την καλλιεργητική περίοδο νωρίτερα, καθιστώντας περισσότερα αμπέλια επιρρεπή σε ξαφνικό πάγωμα, είπε η ομάδα από μια σειρά ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού ινστιτούτου επιστημονικής έρευνας της Γαλλίας, CNRS και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.