Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα χαρακώματα η Ουκρανική οινοποιεία

Το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας έχει πληγεί από τον πόλεμο, με τους Ρώσους να καταστρέφουν ενεργά τις μη στρατιωτικές υποδομές και χωρίς να αφήνει σε καλύτερη μοίρα τα Ουκρανικά οινοποιεία της χώρας.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πώληση αλκοόλ έχει απαγορευτεί στη χώρα, επομένως κάθε ροή εισοδήματος προς τα οινοποιεία έχει σταματήσει. Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραδέχτηκαν ότι οι τελευταίες πωλήσεις που έκαναν ήταν στις 23 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν τον πόλεμο, και έκτοτε, μηδενικές. Επιπλέον, η εργασία σχεδόν όλων των εταιρειών σταμάτησε επίσης λόγω έλλειψης ή απουσίας εργαζομένων. Οι άνδρες είτε έχουν προσφερθεί εθελοντικά στο στρατό είτε κλήθηκαν στις εφεδρείες. Πολλοί υπάλληλοι απλώς έφυγαν για άλλα μέρη της Ουκρανίας ή άλλες χώρες, αφήνοντας πίσω τον πόλεμο. Και όσοι έμειναν συχνά φοβούνται πολύ να πάνε στη δουλειά, γιατί ο δρόμος μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος, καθώς οι Ρώσοι πυροβολούν ενεργά πολιτικά αυτοκίνητα.

Σχεδόν στην αρχή του πολέμου, το εργοστάσιο γυαλιού Hostomel κοντά στο Κίεβο καταστράφηκε. Ήταν ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές γυαλιού στη χώρα, ο οποίος εξυπηρετούσε τις ανάγκες πολλών τοπικών οινοπαραγωγών. Τώρα ακόμη και εκείνοι οι παραγωγοί που βρίσκονται στις πιο ασφαλείς περιοχές δεν θα μπορούν να εμφιαλώσουν τα κρασιά τους λόγω έλλειψης φιαλών.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, το οικογενειακό οινοποιείο Kurin (το οποίο περιλάμβανε επίσης έναν δημοφιλή ξενώνα και εστιατόριο), που βρίσκεται στην περιοχή Kherson στα νότια της χώρας, ανακοίνωσε ότι το οινοποιείο τους λεηλατήθηκε αρχικά από Ρώσους στρατιώτες και στη συνέχεια καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα πάντα κάηκαν ολοσχερώς. Οι εκπρόσωποι του οινοποιείου είχαν δηλώσει ότι έχουν απομείνει μόνο οι αμπελώνες, αλλά ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου δημοσίευσε πρόσφατα μια φωτογραφία με κρατήρες κονιάματος στις εκτάσεις του αμπελώνα του, υποδεικνύοντας ότι και αυτά έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Παράλληλα, είναι γνωστό πλέον, ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν και την αποθήκη της εταιρείας μας Goodwine. Η αποθήκη διατηρούσε κρασιά από τα καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ. Σπάνια, αποκλειστικά κρασιά καταστράφηκαν εξαιτίας των Ρώσων φασιστών.

Νάρκη χτύπησε επίσης το κτίριο του οινοποιείου της οικογένειας Cassia, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Κίεβο. Το πάνω μέρος του κτιρίου υπέστη σοβαρές ζημιές. Τώρα αυτή η περιοχή βομβαρδίζεται από Grads (ρουκέτες) ασταμάτητα.

Οι ιδιοκτήτες ενός οινοποιείου που βρίσκεται κοντά στη Μαριούπολη, η οποία τώρα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, πέρασαν περίπου δύο εβδομάδες σε ένα καταφύγιο βομβών χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, φαγητό και νερό. Κατάφεραν να δραπετεύσουν από την πόλη, αλλά δεν ξέρουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το οινοποιείο τους ή αν υπάρχει πια…

Τα τελευταία χρόνια πριν από αυτόν τον πόλεμο, η βιοτεχνία, μικρής κλίμακας οινοποίηση αναπτύσσεται ενεργά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών περιοχών. Δυστυχώς, ένας από αυτούς τους οινοποιούς πέθανε πρόσφατα.

Προς το παρόν, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη με τους παραγωγούς που βρίσκονται στις περιοχές της Οδησσού και του Μικολάιβ. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή έχει σταματήσει και δεν γίνονται ούτε εμφιάλωση ούτε αποστολές, πολλοί προσπαθούν να συνεχίσουν να δουλεύουν, τουλάχιστον όσον αφορά τα αμπέλια. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρασιού στη χώρα, η Shabo, εξακολουθεί να εκτελεί τις απαραίτητες εποχικές εργασίες στους αμπελώνες της και συνεργάζεται με ένα μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει τοπικές εθελοντικές πρωτοβουλίες. Παρά τις προσπάθειες αυτές, ακόμη και οινοποιεία που δεν βρίσκονται στα εδάφη της ενεργού ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας δεν μπορούν να εξάγουν τα κρασιά τους, καθώς αμέτρητοι δρόμοι πρόσβασης είναι απλώς αποκλεισμένοι.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα έχει σταματήσει τις συνήθεις δραστηριότητές της, πολλοί από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους υπαλλήλους τους συμμετέχουν ενεργά στον εθελοντισμό, βοηθώντας τη χώρα με όλους τους δυνατούς και αδύνατους τρόπους.

Ο Sergiy Stakhovsky, ιδιοκτήτης των Stakhovsky Wines και παγκοσμίου φήμης τενίστας, εντάχθηκε οικειοθελώς στις τάξεις της εδαφικής άμυνας του Κιέβου. Το οινοποιείο του βρίσκεται στη Δυτική Ουκρανία αλλά λόγω της έλλειψης φιαλών δεν μπορούσε να εμφιαλώσει το κρασί του και έτσι αποφάσισε να υπερασπιστεί τη χώρα του αντί να μείνει αδρανής.

Το οινοποιείο Beykush στην περιοχή Mykolaiv συμμετέχει επίσης ενεργά σε εθελοντικές δραστηριότητες, αγοράζοντας και προμηθεύοντας τον στρατό και την εδαφική άμυνα.

Η Father’s Wine από το Ternopil δώρισε μεγάλα αποθέματα άδειας μπουκάλια για να φτιάξει τα λεγόμενα bandera smoothies (μολότοφ) για τις ανάγκες της δικής της κοινότητας. Το ίδιο έγινε και στο οινοποιείο Don Alejandro στην περιοχή της Οδησσού. Εδώ έδωσαν σχεδόν ό,τι είχαν για να είναι «φιλόξενοι» σε περίπτωση πιθανής επίσκεψης από τους Ρώσους.

Το οινοποιείο Kolonist επίσης στην περιοχή της Οδησσού συναντά και φιλοξενεί ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα στη Μολδαβία. Στο οινοποιείο, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ζεσταθούν, να πιουν τσάι και να φάνε.

Το οινοποιείο Chizay στην περιοχή Zakarpattia άνοιξε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που συλλέγει κεφάλαια για να στηρίξει ανθρώπους που έρχονται στη Δυτική Ουκρανία από τις εμπόλεμες ζώνες στα ανατολικά.

Εργαζόμενοι της εταιρείας 46 Parallel, σε συνεργασία με εστιατόρια, παρείχαν ζεστά γεύματα σε νοσοκομεία, εδαφική άμυνα και προσφυγικά κέντρα.

 

ΠΗΓΗ: hudin.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...