Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε ομαδικές μυνήσεις για την πυρκαγιά στους Μέλαμπες προχωρούν αμπελουργοί

Σε ομαδικές μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καθώς και σε αγωγές κατά όσων οφείλουν να αποζημιώσουν ετοιμάζονται να προχωρήσουν αμπελουργοί, ελαιοκόμοι και ιδιοκτήτες γης μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στις Μέλαμπες Ρεθύμνου. Ήδη οι ενδιαφερόμενοι έχουν έρθει σε επαφή με δικηγόρο που θα τους εκπροσωπήσει προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

του Γιώργου Λαμπίρη

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι επί του παρόντος αναμένεται η έλευση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για να γίνει αποτίμηση των ζημιών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς τους έως αυτή την ώρα, ένα μήνα μετά την καταστροφή. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση στοιχείων για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η τοποθέτηση της οινολόγου και οινοποιού, Ηλιάνας Μαλίχιν, με την οποία ήρθαμε σε επικοινωνία, καθώς από την περιοχή αντλούσε σημαντικό μέρος των σταφυλιών με τα οποία έκανε την παραγωγή των κρασιών της.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πυρκαγιάς «πρόκειται για εγκληματική αμέλεια, δεδομένου ότι καθυστέρησαν σημαντικά να δράσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν ήρθαν εγκαίρως. Από δύο μικρές εστίες η πυρκαγιά πέρασε την άσφαλτο από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη, έκαψε το χωριό περιμετρικά, χωρίς ωστόσο να καταστραφούν σπίτια λόγω της δράσης των εθελοντών.  Στη συνέχεια η φωτιά σκαρφάλωσε στο βουνό, κατέβηκε ξανά και έφτασε στη θάλασσα, σαρώνοντας στο πέρασμά της περίπου 20.000 στρέμματα γης».

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης για την ομάδα αμπελουργών της οινοποιού Ηλιάνας Μαλίχιν, μέσω διαδικτύου, καθώς καταστράφηκαν 300 στρέμματα αυτόριζου αμπελώνα, στον οποίο επένδυσε τα τελευταία χρόνια η ίδια αναδεικνύοντας την αξία των γηγενών ποικιλιών σταφυλιού. Στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι να συγκεντρωθούν 55.000 ευρώ, ποσό που θα διατεθεί για την ανασύσταση του αμπελώνα και την κάλυψη των εξόδων των παραγωγών, καθώς εκτιμάται ότι θα απολέσουν τα έσοδά τους κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Ειδικότερα τα χρήματα θα χρησιμεύσουν στην αγορά νέων αμπελιών και υλικών καθώς και για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου με τη συνεργασία δασολόγου και γεωπόνου με στόχο την πρόληψη από μελλοντικές πυρκαγιές.

«Συγκεντρώνουμε χρήματα που θα διατεθούν στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών με ένα σχέδιο για τα αμπέλια που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή του χωριού Μέλαμπες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία έκταση απομονωμένη από το υπόλοιπο χωριό, γεγονός που ευνοεί στο να υλοποιηθεί μία αυτόνομη μελέτη πυροπροστασίας», εξηγεί η Ηλιάνα Μαλίχιν.

Ένα βήμα πριν τον τρύγο

«Βρισκόμασταν ένα βήμα πριν από τον τρύγο και αυτή τη στιγμή αναζητώ σταφύλια σε ολόκληρο το Ρέθυμνο, προκειμένου να αντισταθμίσω τις ποσότητες που θα χάσω λόγω της φωτιάς τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνει. «Είναι δύσκολο να εντοπίσω τις ποσότητες που έχω ανάγκη για την παραγωγή μου, δεδομένου ότι αναζητώ και βιολογικά σταφύλια που εάν δεν είναι πιστοποιημένα, θα πρέπει τουλάχιστον να είναι βιολογικά στην καλλιέργεια και την φιλοσοφία. Έχω εντοπίσει ορισμένες ποσότητες, ωστόσο έχω απολέσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τα αμπέλια που αξιοποιούσα έως και σήμερα, ενώ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλύψω τις ελλείψεις που έχουν προκληθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Τα αμπέλια που καταστράφηκαν κατατάσσονταν στις τοπικές ποικιλίες Θραψαθήρι, Πλυτό, Λιάτικο, Μελισσάκι και Βιδιανό. Ανάμεσά τους βρίσκονταν νέοι αμπελώνες αλλά και αρκετοί παλαιοί, προφυλλοξηρικοί αμπελώνες ηλικίας από 80 έως και 200 έτη.

Αναβίωση του τοπικού αµπελώνα το 2019

Η αναβίωση του τοπικού αµπελώνα έγινε το 2019, όταν η Μαλίχιν επένδυσε στον τόπο καταγωγής της το Ρέθυµνο, δηµιουργώντας το δικό της οινοποιείο, καταφέρνοντας να προσελκύσει αρκετούς νέους αλλά και µεγαλύτερους σε ηλικία καλλιεργητές, µε στόχο να υποστηρίξουν το όραµα που διατηρούσε για την αναβίωση του ιστορικού αµπελώνα στους Μέλαµπες Ρεθύµνου. Σταδιακά κατάφερε εκτός από την ανάπτυξη και αναγνώριση του οινοποιείου της που βρίσκεται στην περιοχή, να αναπτύξει και ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών µε τοπικούς αµπελουργούς, αναβιώνοντας την αµπελοκαλλιέργεια γηγενών ποικιλιών.

Η ίδια περιπλανήθηκε τα προηγούµενα χρόνια στα χωριά του Ρεθύµνου, καθώς η µητέρα της κατάγεται από τη Λαµπινή Ρεθύµνου. Στο πλαίσιο της αναζήτησής της ανακάλυψε στο χωριό Φουρφουράς, προφυλλοξηρικά αµπέλια της ποικιλίας Βιδιανό. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στους Μέλαµπες Ρεθύµνης, µετά από σύσταση ντόπιων ότι εκεί υπάρχει Βιδιανό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.