Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προκλήσεις στον κλάδο του κρασιού και κίνδυνοι στον παγκόσμιο αμπελώνα

Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν δημιουργήσει αναρίθμητες προκλήσεις για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στον κλάδο του κρασιού ήρθαν στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που απαίτησαν από τους παραγωγούς γρήγορες εναλλακτικές για ένταξη σε νέα, συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Από τη μία πλευρά, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού αυξήθηκε κατά 4% σε όγκο και κατά 16% σε αξία, σύμφωνα με αριθμούς από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV). Από την άλλη, με τα δεδομένα πολέμου και αύξησης πληθωρισμού, η άνοδος αυτή απειλείται να καταρρεύσει.

Αυξήσεις στο γυαλί, στα καύσιμα, στις καθυστερήσεις στα λιμάνια ανεφοδιασμών μαστίζουν την οινική βιομηχανία, χωρίς ταυτόχρονα να φαίνεται η κορύφωση ή τε τέλος αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Οι οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν επίσης μειωμένη παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε περίπου 1% συγκριτικά με  πέρυσι, με μερικές από τις πιο premium περιοχές – Μπορντό και  Καμπανία,- να βλέπουν τις σοδειές τους να πέφτουν κατά 30% ή περισσότερο.

Οι οινοπαραγωγοί κατά την πλειοψηφία «απαντούν» στην αναταραχή αυτή, επενδύοντας σε βραχυπρόθεσμες δαπάνες, που θεωρούν ότι θα καταστήσουν την παραγωγή πιο βιώσιμη. Πολλοί οινοπαραγωγοί λένε ότι το αυξανόμενο κόστος και οι καθυστερήσεις τους κάνουν να επιταχύνουν τα σχέδια μετατροπής της γης σε βιολογική διαχείριση και να βρίσκουν τρόπους να διασφαλίσουν ότι δεν χρειάζονται τόσες πολλές εισροές από μακριά.

Οι αμπελώνες Baldacci Family Vineyards της Napa με 50 στρέμματα αμπελώνων, διπλασιάζει τις προσπάθειες βιωσιμότητας.

«Με τα δεδομένα αυτά  πρέπει να σκεφτόμαστε μπροστά περισσότερο από ποτέ όταν πρόκειται για την παραγγελία γυαλιού, για την παραγγελία λιπασμάτων», λέει ο διευθυντής αμπελώνων και οινοποιίας Michael Baldacci.

Το οινοποιείο Sequoia Grove, επίσης στη Νάπα, με 100 στρέμματα αμπέλου, κάνει τον κύκλο των αποβλήτων.

«Δεν είχαμε την ιδανική διάταξη για την παραγωγή κομπόστ, έτσι για χρόνια το αγοράζαμε», λέει ο διευθυντής αμπελώνων της Sequoia, Jake Terrell. “Αλλά πρόσφατα, αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα δικά μας με έναν τοπικό αγρότη από πυρηνέλαιο και τοπική βιολογική κοπριά αγελάδας. Επαναχρησιμοποιούμε όλα τα απόβλητα του οινοποιείου μας και εξοικονομούμε περίπου 50 τοις εκατό στο κόστος.”

Άλλα οινοποιεία επενδύουν στην τεχνολογία για μια πιο βιώσιμη και τελικά λιγότερο ακριβή πορεία προς τα εμπρός.

Το Terraview, ένα λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα οινοποιεία να αναλύουν δεδομένα για να λαμβάνουν αποφάσεις για τη γεωργία, έχει δει τεράστια άνοδο στο ενδιαφέρον από τους οινοπαραγωγούς που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πληθωρισμό.

Η αλλαγή δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά εάν τα τελευταία χρόνια των μαύρων ειδήσεων μπορούν να προσφέρουν πιο πράσινα βοσκοτόπια τώρα και στο μέλλον, θα το πάρουμε.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...