Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παραγωγός Port προτείνει μια νέα κατηγορία που αφορά μόνο την νεαρή σοδειά

Ένας παραγωγός Port ξεκίνησε μια προσπάθεια για την κυκλοφορία νέων, κορυφαίας ποιότητας Ports ενόψει των Χριστουγέννων, τρεις μήνες μετά από κάθε συγκομιδή, αλλά δεν είναι όλοι τόσο σίγουροι για την ιδέα.

του Ζήση Πανάγου

Ο Albino Jorge Sousa, ιδιοκτήτης του Port estate Quinta da Boeira, εξέφρασε την ιδέα του για μια νέα ταξινόμηση Port που ονομάζεται «Full Body-Young Harvest» και θα εισφέρει νωρίτερα ταμειακή ροή για τους παραγωγούς Port.

Μάλιστα, ο ίδιος προέτρεψε τον τομέα των Port να «ξυπνήσει» για να ανταποκριθεί, όπως είπε, στην αυξανόμενη ζήτηση για νεότερα Port από αγοραστές και εισαγωγείς κρασιού τα τελευταία δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα η πρότασή του έρχεται εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών για να συμβάλει στην αναζωογόνηση της κατηγορίας Port.

Φέτος, το Douro Wine Institute της Πορτογαλίας, το IVDP, ενέκρινε τα ποτά Port Tonic σε κουτιά, καθώς και τις νέες ταξινομήσεις – «Πολύ, πολύ παλιό Port», «50 χρόνια Tawny Port» και «50 χρόνια White Port», που αντικατοπτρίζουν την προθυμία του να υιοθετήσει αλλαγές στην κατηγορία.

Το IVDP αναλύει λεπτομέρειες της πρότασης του Jorge Sousa, την οποία έλαβε μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Κατά τη συγκομιδή, τα Ports είναι ικανά να δείξουν αρώματα και γεύσεις φρούτων του δάσους και μαύρης σοκολάτας. Υπήρξαν επίσης προτάσεις για ορισμένα νεαρά Port, τα οποία είναι πολυτιμότερο να καταναλωθούν άμεσα όσο είναι φρέσκα.

«Η συναίνεση είναι ότι τα Port είναι πλέον πιο προσιτά όταν είναι νεαρά», δήλωσε ο Rob Symington, διευθυντής της Symington Family Estates.

Ο ίδιος απέδωσε το μεταβαλλόμενο προφίλ του Port κατά τη συγκομιδή στον ποιοτικό έλεγχο και μετέπειτα σε όλη τη διαδικασία παρασκευής του, από τις μελέτες ωρίμανσης στον αμπελώνα έως την επιλογή τσαμπιών στην πόρτα του οινοποιείου.

«Σίγουρα δεν θα αποκλείσουμε τη χρήση αυτής της νέας ταξινόμησης εάν κερδίσει την έγκριση», είπε ο Symington.

Ωστόσο, ο Adrian Bridge, Διευθύνων Σύμβουλος του παραγωγού Port Fladgate Partnership, δήλωσε ότι φοβάται ότι η νέα πρόταση θα «ζημιώσει» τις πωλήσεις των Vintage και LBV Ports.

Ο Μπριτζ περιέγραψε την πρόταση ταξινόμησης ως «Port Nouveau».

Αλλά ο Jorge Sousa είπε ότι μόνο τα καλύτερα σταφύλια που επιλέγονται συνήθως για Vintage και LBV Ports θα χρησιμοποιούνται στη νέα κατηγορία των Ports «Full Body-Young Harvest».

Ανέφερε επίσης ότι οι παραγωγοί ήταν πλέον σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν την ποιότητα του τρύγου κατά τη συγκομιδή.

«Επιλέγουμε αμπελώνες και σταφύλια καλύτερης ποιότητας και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης εξάγοντας το χρώμα από τη φλούδα των σταφυλιών», είπε.

«Αυτά τα στυλ κρασιών είναι πιο ακριβά στην παραγωγή, με πολύ περισσότερη δουλειά στους αμπελώνες και στο οινοποιείο», πρόσθεσε. Τα Port «Full Body-Young Harvest» θα μπορούν να παλαιωθούν σε ανοξείδωτες ή δρύινες δεξαμενές, πριν από την κυκλοφορία τους τον Δεκέμβριο.

 

Πηγή: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η μείωση του ενδιαφέροντος για το αλκοόλ μεταξύ των νεότερων γενεών ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους παράγοντες του κλάδου. Τι θα γινόταν αν οι...

REPORTS

Πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων από το πρώτο τρίμηνο του 2025 δείχνουν μια μετατόπιση στην αμερικανική αγορά κρασιού, με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, τα Hautes-Côtes de Beaune και Hautes-Côtes de Nuits έχουν αναδειχθεί σε νέα κομβικά σημεία του οινικού τοπίου της Βουργουνδίας. Κάποτε αναφερόμενοι...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια, το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνει την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ελαφρά μείωση τιμών, κυριαρχία της Βουργουνδίας στις δημοπρασίες και αύξηση του μεριδίου μικρότερων περιοχών καθώς και ανοδική πορεία των λευκών οίνων αποτελούν τις κύριες...

REPORTS

Το αμερικανικό ουίσκι και κρασί βρίσκονται στον δοκιμαστικό δεύτερο κατάλογο αντιποίνων σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ που αποκάλυψε την Πέμπτη 8 Απριλίου η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η εξέταση, ανάλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, όπως η αλυσίδα παραγωγής, η βελτίωση...