Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Παραγωγή μονοποικιλιακού Ξινόμαυρου και νέοι εμπορικοί προορισμοί για το κτήμα Καρυδά

Το Wine Trails συνεχίζει την οινική διαδρομή του στο μικρό οικογενειακό Κτήμα Καρυδά στη Νάουσα, που παράγει μόλις 10.000 φιάλες κρασιού ετησίως και δίνει έμφαση στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια από το αμπέλι έως την εμφιάλωση.

Tου Λεωνίδα Λιάμη

Η απαιτητική αγορά της Δανίας είναι ο νέος εμπορικός προορισμός για το ξινόμαυρο του Κτήματος Καρυδά, που έχει καταφέρει να εξάγει έως και πάνω από το 50% της ετήσιας παραγωγής του, η οποία από επιλογή παραμένει πεισματικά περιορισμένη και εμφιαλώνεται σε μια ετικέτα, το μονοποικιλιακό «Κτήμα Καρυδά Ξινόμαυρο».

«Η δυναμικότητά μας είναι γύρω στις 10.000 – 12.000 φιάλες, ανάλογα με τη χρονιά και όποιος προλάβει», σημειώνει ο ιδιοκτήτης του μικρού οινοποιείου από την περιοχή Γάστρα της Νάουσας, Πέτρος Καρυδάς, ο οποίος είναι μάλλον θιασώτης του δόγματος «ουκ εν το πολλώ το ευ», αφού δηλώνει πως τον ενδιαφέρει κυρίως η ποιότητα κι όχι ποσότητα.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του, άλλωστε, δεν ξεπερνά τα 25 στρέμματα, όλος φυτεμένος με ξινόμαυρο, από το 1979, σε υψόμετρο 205 μέτρων και σε επικλινές έδαφος, για να στραγγίζει αποτελεσματικά, αλλά και με βόρειο προσανατολισμό, που του επιτρέπει να αερίζεται καλά, ώστε να αποφεύγονται υγρασίες και ασθένειες ή άλλοι εντομολογικοί εχθροί.

«Οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν ιδανικό terroir στον αμπελώνα, για να έχουμε μια ποιοτική πρώτη ύλη, την οποία φροντίζουμε βέβαια να μειώνουμε σε επίπεδο στρεμματικής απόδοσης κοντά στα 600-700 κιλά με πράσινο τρύγο, όποτε χρειαστεί, ώστε να ενισχύουμε την ποιότητα», εξηγεί ο κ. Καρυδάς, ο οποίος μάλιστα θεωρεί πως το ξινόμαυρο έχει μεγάλη εξέλιξη μέσα στα χρόνια και τεράστια μελλοντική προοπτική.

Για την οινοποίηση, αναφέρει ο ίδιος, χρησιμοποιείται το ιδιόκτητο οινοποιείο που χτίστηκε το 1990 και έχει επιλεγεί η κλασσική ερυθρά, στην οποία εφαρμόζεται 48 ώρες πριν από τη ζύμωση, προζυμωτική εκχύλιση σε χαμηλή θερμοκρασία με σκοπό να πάρει το κρασί όσο πιο πολλά πλούσια αρώματα της ποικιλίας γίνεται.

«Κατόπιν εξελίσσεται η ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου και ακολουθεί η παλαίωση για περίπου 18 – 20 μήνες μέσα σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης και τέλος φροντίζουμε να μένει το κρασί και για περίπου 4 μήνες στη φιάλη πριν διατεθεί στο εμπόριο» μας λέει ο έμπειρος οινοποιός.

Αναφορικά με τη διάθεση της παραγωγής, ο κ. Καρυδάς διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα διοχετεύεται γύρω στο 50% των φιαλών, κυρίως σε κάβες και πολλά εστιατόρια, ενώ το υπόλοιπο 50% εξάγεται. «Στις ΗΠΑ πάει περί το 35% των εξαγωγών μας, μέσω κεντρικού διανομέα με τον οποίο συνεργαζόμαστε στο Σικάγο και από εκεί σε άλλες 15 Πολιτείες. Όσο για το υπόλοιπο 15%, απορροφάται από τις αγορές της Αγγλίας και της Γαλλίας και πλέον και από εκείνη της Δανίας, καθώς από τις αρχές του 2021, στείλαμε μια αναγνωριστική πρώτη παραγγελία και αναμένουμε να δούμε τη συνέχεια», επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Όσο για το αν υπάρχουν τυχόν καινούρια σχέδια για την ανάπτυξη του Κτήματος, ο κ. Καρυδάς δηλώνει πως «τα σημεία των καιρών, δυστυχώς δεν επιτρέπουν ανοίγματα. Μένουμε σταθερά όπως είμαστε. Βασικός μας στόχος είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του καταναλωτή, κάνοντας παράλληλα αυτό που αγαπάμε, με σεβασμό».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο...

REPORTS

To είπαν «το υγρό χρυσάφι της Σάμου». Το έχουν τιμήσει πολλαπλά ως τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο. Του έχουν αποδώσει εύσημα και το φέρνουν διαρκώς...

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου η πειραματική οινοποίηση από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.