Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παλεύει με τις ασθένειες ελέω αλλαγής κλίματος το Merlot

Από την αλλαγή συνδυασμών μέχρι τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, οι παραγωγοί του Grands Crus Classés de Saint-Emilion πειραματίζονται με διάφορους τρόπους για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων στους αμπελώνες τους.

Το πρόβλημα των μυκητολογικών ασθενειών, όπως το ωίδιο, ο ασπέργιλλος και ο περονόσπορος προκαλούν ζημιές στα σταφύλια, και δημιουργούν ανησυχία στους καλλιεργητές, με αποτέλεσμα πέρυσι να δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τους πληγέντες παραγωγούς.

«Στο Μπορντό είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε το ωίδιο γιατί έχουμε ωκεάνιο κλίμα και επομένως περισσότερη υγρασία», είπε η Marie Loustalan Prévost του Château Grand Corbin-Despagne, στο drinks business, κατά τη διάρκεια της φετινής γευσιγνωσίας Grands Crus Classés de Saint-Emilion στο Λονδίνο.

Αν και το Saint-Émilion βρίσκεται σχετικά μακριά στην ενδοχώρα σε σύγκριση με άλλα AOC του Bordeaux, που βρίσκονται στη δεξιά όχθη βόρεια του Entre-deux-Mers, έχει προσβληθεί και αυτό από τα προβλήματα που φέρνει η υγρασία. Η σοδειά του 2023 πιέστηκε αρκετά από την ασθένεια του ωιδίου, παρόμοια, για ορισμένους παραγωγούς, με αυτή του 2021.

Το Merlot, το οποίο αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα των σταφυλιών που φυτεύτηκαν στο Saint-Émilion, είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε μυκητολογικές μολύνσεις, επειδή το λεπτό δέρμα της ποικιλίας μπορεί να τρυπηθεί πιο εύκολα από μύκητες, με αποτέλεσμα σάπιους καρπούς.

Πολεμώντας τους μύκητες

Ο ιδιοκτήτης του Château Badette Arnaud Vandenbogaerde περιέγραψε το κτήμα ως «80% βιολογικό» και εξήγησε ότι τα μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται «όταν είναι πραγματικά απαραίτητο», όπως κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του 2021.

Για τους βιολογικά πιστοποιημένους παραγωγούς, τα συνθετικά μυκητοκτόνα απλά δεν αποτελούν επιλογή. Το παραδοσιακό μυκητοκτόνο που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές βιολογικών αμπελώνων είναι ένα σπρέι με βάση τον χαλκό. Αν και είναι αποτελεσματική, αυτή η τεχνική, όταν χρησιμοποιείται σε πολλές σοδειές, έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χαλκού, ο οποίος είναι τοξικός για τα φυτά σε μεγάλες δόσεις, στο έδαφος.

Μια μέθοδος για να απαλλαγούμε από την περίσσεια χαλκού από το έδαφος που παρακολουθεί ο Badette (αν και δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί) είναι η ιδέα της φύτευσης ενός συγκεκριμένου λουλουδιού, του Asiatic Dayflower, το οποίο απορροφά γρήγορα ιόντα χαλκού από το έδαφος. Το λουλούδι μπορεί στη συνέχεια να ξεριζωθεί και να απορριφθεί, αφαιρώντας έτσι τον χαλκό από το έδαφος.

Ενώ τα σταφύλια PIWI, ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί λόγω της αντοχής τους σε μυκητολογικές ασθένειες, συζητούνται όλο και περισσότερο ως λύση στα προβλήματα της προσβολής από τον μύκητες για παραγωγούς σε όλο τον κόσμο (το ProWein 2024 θα παρουσιάσει ένα επίδειγμα αυτών), ο Vandenbogaerde επεσήμανε ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν επιτραπεί η χρήση τους σε παραγωγούς των Grands Crus Classés de Saint-Emilion: “Θα χρειαστούν δεκαετίες εξέλιξης αυτών των σταφυλιών για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ποιότητα – τα σταφύλια PIWI είναι λύση για κρασιά τριών λιρών σε σούπερ μάρκετ, αλλά όχι για τα κρασιά σε αυτό το δωμάτιο.”

Μπορεί να μην είναι θέμα προσθήκης νέων ψεκασμών ή ποικιλιών στα σταφύλια για την αντιμετώπιση της προσβολής από τον μύκητα, αλλά αντίθετα, το ζήτημα ενδέχεται να είναι η διαφορετική διαχείριση του υπάρχοντος.

Το Grand Corbin-Despagne μετατράπηκε σε βιολογική αμπελοκαλλιέργεια το 2004 και η Loustalan Prévost μοιράστηκε ότι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί για να μειώσει τον κίνδυνο σήψης είναι η διαχείριση του θόλου του αμπελιού για να κρατήσει τα φύλλα μακριά από τα τσαμπιά, μειώνοντας έτσι την υγρασία γύρω από τα σταφύλια.

Η Marie Laure Latorre, από τον παραγωγό βιολογικών προϊόντων Château Jean Faure, επεσήμανε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να βρεις αρκετούς αμπελώνες για να διαχειριστείς και να συντηρήσεις σωστά έναν βιολογικό αμπελώνα: «Όταν είσαι βιολογικός, πρέπει να κάνεις περισσότερα μόνος σου». Αποκάλυψε ότι πολλοί παραγωγοί εξαρτώνται από πλανόδιο εργατικό δυναμικό μεταναστών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ειδικά από τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η κλιματική αλλαγή, σε γενικές γραμμές, έχει καταστήσει ορισμένες άλλες ασθένειες λιγότερο σημαντικές απειλές από ό,τι ήταν κάποτε.

Το θέμα της ξηρασίας

Τα ζεστά καλοκαίρια και οι κίνδυνοι που τα συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών και της ξηρασίας, από εξαίρεση στο Μπορντό έχουν γίνει ο κανόνας.

Η Laure Latorre πρότεινε ότι οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων έχουν ένα πλεονέκτημα όταν πρόκειται για την ανθεκτικότητα των αμπελιών στην έλλειψη νερού, συγκεκριμένα: «Οι ρίζες τείνουν να είναι βαθύτερες, επομένως το αμπέλι έχει ευκολότερο χρόνο να βρει νερό».

Για πολλούς παραγωγούς, η λύση σε αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα της υπερβολικής θερμότητας δεν έγκειται στο πώς μεγαλώνουν τα αμπέλια τους, αλλά μάλλον στο τι επιλέγουν να καλλιεργήσουν.

Η Romane Blaise του Château De Pressac μοιράστηκε ότι καλλιεργεί έξι ποικιλίες σταφυλιού στα 40 εκτάρια αμπελώνων της, κάτι πολύ ασυνήθιστο για το Saint-Emilion: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Carmènere και Malbec. Τα δύο τελευταία μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά σήμερα για την καλλιέργεια τους στη Νότια Αμερική, αλλά το πατρογονικό τους σπίτι βρίσκεται σε αυτή τη γωνιά της Γαλλίας.

Προς το παρόν, το Château De Pressac χρησιμοποιεί μόνο 1-2% Carmènere και Malbec για να προσθέσει μια «πικάντικη νότα» στο μείγμα του, με το Merlot να αποτελεί περίπου το 75-80%, αλλά ο Blaise μοιράστηκε «Πριν από 10 χρόνια δεν ήταν εύκολο να καλλιεργηθούν Carmènere και Malbec [λόγω προβλημάτων ωρίμανσης], αλλά τώρα είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που έχουμε αυτά τα σταφύλια λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ενώ γενικά το Merlot παλεύει με τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι επιρρεπές σε υπερβολική ωρίμανση λόγω της σχετικά λεπτής φλούδας του, τα σταφύλια με παχύτερη φλούδα όπως το Cabernet Franc, το Cabernet Sauvignon, το Petit Verdot, το Carmènere και το Malbec τα πηγαίνουν κάπως καλύτερα.

Στη γωνία του Cabernet Franc αγωνίζεται το Château La Tour Figeac. Ο σκηνοθέτης Pierre Blois επαίνεσε την «καλή ωρίμανση» της ποικιλίας όταν αντιμετωπίζει υψηλή θερμότητα και τη «χαμηλή ευαισθησία της στην υγρασία». Το περιέγραψε επίσης ως «πιο κομψό» από τον πιο διάσημο απόγονό του, το Cabernet Sauvignon. Το 2018 του La Tour Figeac ήταν 75% Merlot και 25% Cabernet Franc, το 2020 60% Merlot και 40% Cabernet Franc, και ο Blois μοιράστηκε ότι ο στόχος ήταν να ξεριζώσει αρκετό Merlot, αντικαθιστώντας το με Cabernet Franc, για να επιτευχθεί διάσπαση 50/50 .

Ένα πείραμα που δοκιμάζεται εξετάζει πώς η αυξημένη κάλυψη των φύλλων πάνω από τα τσαμπιά θα μπορούσε να σκιάσει καλύτερα τα σταφύλια από τη ζέστη του καλοκαιριού, επιτρέποντάς τους ωστόσο να ωριμάσουν.

Ο Blois προβλέπει επίσης μια εποχή κατά την οποία οι παραγωγοί Grands Crus Classés de Saint-Emilion «θα πρέπει να σκεφτούν άλλες ποικιλίες» που αντιμετωπίζουν καλά τις υψηλές θερμοκρασίες, αναφέροντας συγκεκριμένα το Syrah και το Tempranillo. Ωστόσο, σημείωσε ότι, αφού ξεριζώθηκαν αμπέλια και «άφησαν το έδαφος να ξεκουραστεί για τρία χρόνια», φύτεψαν τα νέα αμπέλια, επέτρεψαν να αναπτυχθούν και να αναπτυχθεί η ποιότητα των καρπών, «το κλίμα μπορεί να έχει αλλάξει πολύ – οι αποφάσεις κάνουμε το σήμερα να είναι για το μέλλον».

Η πτώση του Merlot δεν παρατηρείται μόνο στο Μπορντό – οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο του κρασιού, του γυρίζουν την πλάτη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά μπορεί να μην είναι όλα καταστροφή και θλίψη για αυτήν την ξακουστή ποικιλία.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.