Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου η Έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024» στην Αθήνα

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου 2024, από τις 11:00 έως τις 19:00, τα μικρά οινοποιεία από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τα μεγάλα και σπουδαία κρασιά τους, στο πλαίσιο της 5η οινικής έκθεσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) με τίτλο «Μικροί Οινοποιοί 2024».

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Αθηναϊκό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα μοναδικά προϊόντα των μικρών οινοποιείων τα οποία δίνουν έμφαση στην πρώτη ύλη, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, καταδεικνύοντας ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της.

Φέτος η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Μηχανουργείο. Οι επισκέπτες της έκθεσης, και αυτή τη φορά, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ξεχωριστά κρασιά, να συνομιλήσουν με τους οινοπαραγωγούς, αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παρουσιάσεις που αφορούν το κρασί, τον οινοτουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, τις εξαγωγές ελληνικών κρασιών. Παράλληλα, δεν θα λείπουν από τη διοργάνωση οι εκπλήξεις και τα δώρα.

Ο ΣΜΟΕ ιδρύθηκε με κύριο στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας. Βοηθά με τόλμη όλους τους νέους οινοποιούς, αλλά και τους παλαιότερους, που έχουν τους ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται. Ο αριθμός των μελών του μεγαλώνει κάθε χρόνο, ενώ εμπλουτίζει συνεχώς με νέες δράσεις τον κύκλο των δραστηριοτήτων του.

Παράλληλες Εκδηλώσεις 

Workshop – Γευσιγνωσία

«Κατάλληλο για ηλικίες* μεγαλύτερες των 8 ετών»

Οι παραγωγοί του ΣΜΟΕ σηκώνουν το γάντι και επιλέγουν να διοργανώσουν μια γευστική δοκιμή κρασιών των οποίων η ηλικία να υπερβαίνει (απαραιτήτως) τα 8 χρόνια. Σκοπός τους είναι να αποδείξουν ότι ο συνδυασμός αμπελουργού-οινοποιού, που χαρακτηρίζει τα μέλη του, αποτελεί εχέγγυο για την παραγωγή κρασιών που έχουν φτιαχτεί –και– για να αντέχουν στον χρόνο.
*Κρασιών, όχι ανθρώπων

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου

Ώρες: 12:00-14:00 & 16:00-18:00

Εισηγητής: Κώστας Προβατάς Dip WSET

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ (Για την συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι απαραίτητη και η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου στην έκθεση.)

Εισιτήρια εδώ.

(Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

O Κώστας Προβατάς Dip WSET έχει εργαστεί ως sommelier και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επικοινωνίας σε οινοποιεία. Ταυτόχρονα είναι δημιουργός video με θέμα το κρασί στο The Crunchy Grape, όπου διατηρεί και τακτική αρθρογραφία.

Ημερίδα

«Μια ανοιχτή συζήτηση για τον οινοτουρισμό»

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο «WineManTour», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα» (DAAD 2023-2025), προσκαλεί το οινόφιλο κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου σε ημερίδα για τον οινοτουρισμό, η οποία διοργανώνεται παράλληλα με την έκθεση Μικροί Οινοποιοί 2024 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, στις 12:00.

Είσοδος στην ημερίδα χωρίς κόστος.  (Για την συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου στην έκθεση.)

Εισιτήρια εδώ.

(Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

13:00-13:20

Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

Θάνος Ντούγκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος

Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού

Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

Δρ Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

13:20-13:50

Σχεδιάζοντας οινοτουριστικές εμπειρίες

Δρ Μαριάννα Σιγάλα, Καθηγήτρια, University of Newcastle, Αυστραλία

13:50-14:20

«Το μέλλον είναι ολιστικό»: Δέκα συμπεράσματα από την ανάλυση των διεθνών τάσεων στον οινοτουρισμό

Δρ Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

14:20-14:40

Η συμμαχία WineΜanTour ως πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης για τον οινοτουρισμό

Δρ Ευάγγελος Μπερής, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

14:40-14:50

Ψηφιακό μάρκετινγκ οινοτουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών: Η πλατφόρμα WineTourism.com

Μάριαν Σπίγγου, Country Manager WineTourism.com/Greece

14:50-15:00

Διάλειμμα

15:00-16:00

Οινοτουρισμός και μικρά οινοποιεία: Καλές πρακτικές και προκλήσεις

Panel discussion – Συντονίζει η Δρ Μαρία Αλεμπάκη

Συμμετέχουν οι οινοποιοί-μέλη του ΣΜΟΕ:

Laurens Hartman, Βάιος Γκανής, Βαγγέλης Γαβαλάς και Αλεξάνδρα Μανουσάκη

16:00-16:30

Συζήτηση – Συμπεράσματα

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

REPORTS

Με σχετική απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ καλεί τους αμπελουργούς της χώρας και τα μέλη των 27 οινοποιητικών συνεταιρισμών οργανώσεων που την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Με δεδομένα ότι το 86% των αμπελουργών είναι πάνω από 40 ετών εκ των οποίων το 23,5% είναι πιθανότατα συνταξιούχοι, μέγα ζητούμενο αποτελεί η...