Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την κατασκευή ενός νέου οινοποιείου ετοιμάζει το Κτήμα Μπαϊρακτάρη στη Νεμέα

Στην δημιουργία νέου οινοποιείου θα προβεί το προσεχές χρονικό διάστημα το Κτήμα Μπαϊρακτάρη που εδρεύει στη Νεμέα. Όπως αναφέρει ο Νίκος Μπαϊρακτάρης, δεύτερης γενιάς οινοποιός της οικογένειας, η νέα εγκατάσταση θα είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από την υφιστάμενη. «Στο νέο οινοποιείο θα δημιουργήσουμε επιπλέον κελάρια καθώς και νέο επισκέψιμο χώρο. Υπολογίζουμε ότι με την επένδυση αυτή θα φτάσουμε σε παραγωγή 400.000 φιαλών το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουμε τον απαιτούμενο χώρο για να φιλοξενούμε και τις εμφιαλώσεις παλαιότερων ετών»…

H υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο και αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μετά από δύο έτη.

Η σύσταση του οινοποιείου έγινε το 2004 από τον πατέρα του, Χρήστο, οινοποιό και αμπελουργό. Σήμερα η παραγωγική του δυναμική φτάνει ετησίως τις 250.000 φιάλες, οι οποίες προέρχονται από τα σταφύλια που συλλέγει από τα 450 ιδιόκτητα στρέμματα γης που διαθέτει, τα οποία αυξάνει από χρόνο σε χρόνο.

Κύρια ποικιλία στην οποία βασίζει την παραγωγή του το Κτήμα Μπαϊρακτάρη είναι το Αγιωργίτικο, από το οποίο προέρχεται η ΠΟΠ Νεμέα. Επιπλέον παράγει κρασιά με λευκές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αρκετό χώρο ανάπτυξης στην Κυδωνίτσα με νέες φυτεύσεις. «Η Κυδωνίτσα εναρμονίζεται πλήρως με το terroir της Νεμέας. Οι πιο ώριμοι αμπελώνες της εν λόγω ποικιλίας αποδίδουν εξέχοντα χαρακτηριστικά όπως υψηλές οξύτητες και ορυκτότητα. Βλέποντας αυτά τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το συγκεκριμένο κρασί, δημιουργήσαμε και έναν ακόμη αμπελώνα 32 στρεμμάτων από αυτή την ποικιλία στην πλαγιά της Τούρμιζας στο χωριό Κούτσι και σε υψόμετρο 560 μέτρων».

Παλαιωμένη ετικέτα με διετή παλαίωση σε πήλινο αμφορέα

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών και το «Terra Opus», μία ξεχωριστή ετικέτα Αγιωργίτικου που θα κυκλοφορήσει. Τα σταφύλια της προέρχονται από επιλεγμένο αμπελοτόπι στην Τούρμιζα της Νεμέας, ενώ ο οίνος παλαιώνει για 24 μήνες σε πήλινο αμφορέα. Οι αποδόσεις στον συγκεκριμένο αμπελώνα δεν ξεπερνούν τα 600 κιλά ανά στρέμμα. «Η παραγωγή του συγκεκριμένου κρασιού έγινε πράξη μετά από περίπου 10 χρόνια αναζήτησης και έρευνας. Αυτό που κάνουμε είναι ότι διαλέγουμε κάθε ρώγα ξεχωριστά με το χέρι, ενώ το ‘σπάσιμο’ του καρπού γίνεται επίσης χειρωνακτικά», λέει ο Νίκος Μπαϊρακτάρης.

Το Κτήμα δραστηριοποιείται και στην οινοποίηση κρασιού με ήπιες διαδικασίες, με την ετικέτα Sustainable αποκλειστικά από Ροδίτη όπου ακολουθεί τη μέθοδο της άγριας ζύμωσης και της ήπιας οινοποίησης χωρίς τη χρήση φίλτρων. «Είναι ένα κρασί στο οποίο κυριαρχεί το φρούτο, όπως και στα περισσότερα κρασιά μας, ενώ παράγεται χωρίς τη χρήση θειώδους».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την οικογένεια Μπαϊρακτάρη στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, έχοντας δημιουργήσει ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες του.  «Είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε επενδύσει με αποτέλεσμα να δεχόμαστε περισσότερους από 15.000 επισκέπτες ετησίως, έναν αριθμό αρκετά μεγάλο για μία περιοχή όπως η Νεμέα. Μάλιστα ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας είναι Έλληνες, οι οποίοι εμφανίζονται όλο και περισσότερο ενημερωμένοι γύρω από το κρασί».

Οι δυσκολίες στον φετινό τρύγο

Αναφερόμενος στην πορεία του φετινού τρύγου, ο οινοποιός κάνει λόγο για μία αρκετά δύσκολη χρονιά με απώλειες στην παραγωγή. «Αφήσαμε πίσω μας έναν πολύ ζεστό χειμώνα με αποτέλεσμα να πληγούν τα αμπέλια από τον περονόσπορο, ενώ η καλλιέργεια έχει γίνει ιδιαίτερα δυσχερής ως διαδικασία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Φέτος η απώλεια της παραγωγής μας θα φτάσει το 25%. Ταυτόχρονα, μας απασχολεί ότι εάν το αμπέλι δεν έχει να ‘τραφεί’ από τα φύλλα του, δεν θα δώσει και την επόμενη χρονιά καλή παραγωγή. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνθήκες βρισκόμαστε διαρκώς πάνω από τα φυτά, πραγματοποιώντας άμεσους ψεκασμούς όταν αυτό χρειάζεται», αναφέρει ο οινοποιός.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...