«Ο καταναλωτής είναι ώριμος πλέον να ξοδέψει το ποσό που θα ξόδευε για ένα γαλλικό Cru ή για ένα ιταλικό premium κρασί από το Πιεμόντε. Για τον ίδιο λόγο που αγοράζει μία Βουργουνδία θα αγοράσει και ένα δικό μας κρασί. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κρασιά με υπεραξία, τα οποία θα μπορεί να κρατήσει κανείς στην κάβα του. Αρχικά θα προσφέρουν μία οργανοληπτική υπεραξία και αργότερα ίσως και για μία χρηματική υπεραξία», εξηγεί ο κύριος Θυμιόπουλος.
Απόστολος Θυμιόπουλος, Οινοποιός
Οι τρεις ετικέτες Καϊάφας, Βράνα Πέτρα και Αυτόριζο
Αναφερόμενος στη Βράνα Πέτρα σημειώνει ότι μετά από πολλά χρόνια πειραματισμών το κτήμα έφερε στην αγορά τη συγκεκριμένη ετικέτα του 2017. «Δεν ήταν αυτοσκοπός μας να δημιουργήσουμε ακριβά κρασιά για να ακολουθήσουμε τη μόδα. Υπάρχει κόσμος που για αρκετά χρόνια δοκιμάζει τα συγκεκριμένα αμπελοτόπια, τα οποία οινοποιούμε αυτόνομα. Το 2017 ήταν η χρονιά που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τα κυκλοφορούμε. Το ίδιο ισχύει για το σύνολο της τριλογίας Καϊάφας, Βράνα Πέτρα και Αυτόριζο». Να σημειωθεί ότι οι τιμές στη λιανική κινούνται περίπου στα επίπεδα των 45, 90 και 65 ευρώ αντίστοιχα για τις τρεις ετικέτες.
Στόχος του οινοποιού είναι η δημιουργία ενός οινοποιείου στη Νάουσα στα πρότυπα της Τοσκάνης, δημιουργώντας όπως ο ίδιος λέει μεγάλα κελάρια, με προέκταση της συνολικής επιφάνειας κατά 2.500 τ.μ. «Δεν νοείται μία περιοχή όπως η Νάουσα που βγάζει μόνο κόκκινα να μην έχει κελάρια. Ταυτόχρονα προωθούμε τον οινοτουρισμό δημιουργώντας και ξενοδοχείο για τους επισκέπτες. Το ένα από τα δύο κελάρια έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ με την ολοκλήρωση και των δύο θα έχουμε την δυνατότητα παλαίωσης 3 εκατ. φιαλών».
Aναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς ως προς την παραγωγή της Νάουσας ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κακή χρονιά από καλό αμπελώνα είναι δύσκολο να έχει κανείς όταν δουλεύει τηρώντας διαδικασίες όπως η δική μας, με φυσική οινοποίηση. Η χρονιά απεικονίζεται ακόμα περισσότερο στο κρασί κατά τη φυσική οινοποίηση. Εάν πρόκειται για μία χρονιά με βροχοπτώσεις το κρασί θα είναι λεπτεπίλεπτο. Εάν πρόκειται για ξηροθερμική χρονιά το κρασί θα εμφανίζει ισχυρές τανίνες, μικρότερο ποσοστό υγρασίας».
Χρονιά για γνώστες η φετινή
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά, «χρονιά για γνώστες». Και προσθέτει ότι «όσοι δεν διαθέτουν γνώση από αμπελουργία θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες για να παράξουν ξινόμαυρο φέτος. Κι αυτό γιατί έβρεξε ή έκανε ξηρασία σε χρονική περίοδο που δεν έπρεπε. Κατά τη φετινή παραγωγική περίοδο ήταν ελάχιστα τα περιθώρια παρέμβασης από πλευράς των οινοποιείων. Και μάλιστα όσοι χρησιμοποίησαν λιπάσματα είχαν προβλήματα στη συνέχεια, δεδομένης της παρατεταμένης ξηρασίας η οποία σόκαρε τα φυτά. Αντιθέτως όσοι δουλεύουν βιολογικές καλλιέργειες όπως εμείς δεν είχαν πρόβλημα, λόγω του μειωμένου φορτίου που δέχονται τα δέντρα».
Νέο οινοποιείο στη Σαντορίνη με στόχο 15.000-20.000 φιάλες και υψηλής προστιθέμενης αξίας ετικέτες
Στη Σαντορίνη όπου επίσης οινοποιεί ο Απόστολος Θυμιόπουλος, δημιουργεί ένα καινούργιο οινοποιείο, αποσκοπώντας στην παραγωγή κρασιών προστιθέμενης αξίας και εκεί στοχεύει να δημιουργήσει κρασί προστιθέμενης αξίας. «Με δεδομένες τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις δεν θα ήταν δυνατόν να παράγει κανείς φθηνό κρασί στη Σαντορίνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις κυμαίνονται σε περίπου 100 έως 200 κιλά ανά στρέμμα. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτή η εκτεταμένη παραγωγή σε αμπελοτόπια όπως αυτά του συγκεκριμένου νησιού». Να σημειωθεί ότι οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου στη Σαντορίνη παράγουν μεταξύ άλλων το Acroterra Ασύρτικο με τιμή λιανικής που κινείται στα επίπεδα των 80 ευρώ η φιάλη.
«Στο νησί δημιουργούμε ιδιόκτητο χώρο και υπόγεια κάναβα. Το νέο οινοποιείο θα βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Οίας», εξηγεί ο οινοποιός. «Εκεί θα παράγονται 15.000-20.000 φιάλες ετησίως. Εξάλλου η Σαντορίνη δεν έχει χώρο για περισσότερα από ένα μεγάλο οινοποιείο που στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτό του Συνεταιρισμού. Ταυτόχρονα μπορούν να βρουν χώρο και περίπου 200 μικρά οινοποιεία. Όσοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν μεγάλα κτήματα κατά το παρελθόν δεν τα κατάφεραν», σημειώνει.
Όπως εξηγεί η Σαντορίνη διατηρεί ανά έτος τα δικά της χαρακτηριστικά. Επομένως κατά τις ξηροθερμικές χρονιές οι αλκοολικοί βαθμοί στο κρασί είναι υψηλότεροι, ενώ σε χρονιές με βροχές τα ασύρτικα της Σαντορίνης απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο παλαίωσης. «Ουσιαστικά στις ξηρές χρονιές είναι πιο αλκοολικά και είτε δεν παλαιώνονται με την ίδια ευκολία, είτε η παλαίωσή τους παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα έτη με μεγαλύτερη ξηρασία», αναφέρει ο οινοποιός. «Φέτος είχαμε υπερεπάρκεια σταφυλιού στη Σαντορίνη, ενώ οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να παράξουν μεγάλες ποσότητες Vinsanto».
Το αφιέρωμα του Decanter που άνοιξε αγορές όπως η Ισπανία, η Ινδία, η Ταϊβάν
Οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου εξάγουν ποσοστό που υπερβαίνει το 97% της παραγωγής τους, ενώ η διάθεση στην Ελλάδα γίνεται με αποκλειστικό διανομέα την Trinity Wines. Φέτος και με δεδομένο εκτενές αφιέρωμα του Decanter που προηγήθηκε τον Αύγουστο, ακόμα περισσότερος κόσμος γνώρισε το ελληνικό οινοποιείο, γεγονός που συνέβαλε στο άνοιγμα και νέων αγορών όπως η Ισπανία, η Ινδία, η Ταιβάν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη κάλυψε το χαμένο έδαφος από ορισμένες αγορές που υποχώρησαν λόγω της πανδημίας. Μάλιστα το οινοποιείο αντιπροσωπεύει το 70% των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως λέει ο Απόστολος Θυμιόπουλος, διαθέτοντας προϊόντα στα Marks & Spencer καθώς και στη βρετανική αλυσίδα Waitrose.
Προσφορά στα πιστοποιημένα βιολογικά σταφύλια έως και 1 ευρώ το κιλό
Παραγωγικά οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου εκτός από τα 400 ιδιόκτητα στρέμματα που διαθέτουν στη Νάουσα, προχώρησαν και σε συνεργασία με παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε βιολογική παραγωγή και διαθέτουν 500 στρέμματα γης. «Βλέπουν ότι ανταμείβεται ο κόπος τους, καθότι προσφέρουμε τουλάχιστον διπλάσια τιμή από την αγορά. Οι τιμές μας κινούνται από 0,8 έως και 1 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα υπάρχει ενδιαφέρον παραγωγών να συνεργαστούν μαζί μας και από άλλα χωριά της Ημαθίας όπως είναι η Μαρίνα, τα Πολλά Νερά ή το Γιαννακοχώρι, έχοντας ακούσει τόσο για τις τιμές που προσφέρουμε όσο και για τη σχέση που διατηρούμε με τους παραγωγούς.
Οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου σε αριθμούς
Νάουσα: 5,5 εκατ. ευρώ
Σαντορίνη: 1 εκατ. ευρώ
Εξαγωγές: 97% της παραγωγής
Εξαγωγές Ηνωμένο Βασίλειο: 70% των ελληνικών εξαγωγών
Κύκλος εργασιών: ~ 10 εκατ. ευρώ