Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο οινολόγος που ανέδειξε το Μοσχάτο Τυρνάβου, ετοιμάζει το δικό του τσίπουρο και ποντάρει στα φυσικά κρασιά

O Στέργιος Παπράς, ήταν ο άνθρωπος που σύστησε το Μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου στην οινική αλλά και στη διεθνή αγορά, συμβάλλοντας στα πολλά χρόνια θητείας του στον τοπικό συνεταιρισμό όπου διετέλεσε και πρόεδρος, ούτως ώστε η ποικιλία να αναγνωριστεί και να καθιερωθεί.

Το 2012 δημιούργησε στα πατρογονικά κτήματα το δικό του οινοποιείο που βασίζεται αποκλειστικά στην βιολογική καλλιέργεια και την παραγωγή φυσικών κρασιών. Στόχευσή του είναι να δημιουργήσει προσεχώς το δικό του τσίπουρο με την ετικέτα του Κτήματος Παπρά, καθότι πρόκειται για ένα προϊόν που ο ίδιος γνωρίζει καλά, καθώς ταυτίστηκε με την παραγωγή ποιοτικού εμφιαλωμένου τσίπουρου αλλά και παλαιωμένου τσίπουρου αργότερα στο διάστημα της συνεργασίας του με τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου. Ο Τύρναβος αποτελεί σήμερα τη μοναδική περιοχή της Ελλάδας με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ σε αποσταγμένο προϊόν.

Πέρυσι το Κτήμα Παπρά προχώρησε σε επενδύσεις, προσθέτοντας νέες κλειστές δεξαμενές με σκοπό να παράγει αφρώδη κρασιά. «Στα άμεσα σχέδιά μου όμως εκτός από τα αφρώδη, είναι να δημιουργήσω βιολογικό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου», λέει ο οινολόγος.

«Το πρώτο τσίπουρο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ήταν στον Τύρναβο από Μοσχάτο Τυρνάβου. Είχαμε τη συγκεκριμένη ποικιλία στην περιοχή και θέλαμε να την αναδείξουμε, ενώ είχαμε προβεί σε μελέτες για να αποδείξουμε ότι τα αρωματικά του χαρακτηριστικά εκφράζονται μέσα από το απόσταγμα. Μάλιστα, το είχαμε παρουσιάσει σε συνέδρια και εκθέσεις την εποχή εκείνη, καταφέρνοντας να φέρουμε στο προσκήνιο το ελληνικό συσκευασμένο τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου», λέει ο Στέργιος Παπράς. Σε μία χρονική περίοδο που δεν υπήρχε ζώνη με ονομασία προέλευσης, ο χημικός και οινολόγος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο κρασί και ανέδειξε τα τοπικά κρασιά, τα οποία εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε ΠΓΕ.

Το Κτήμα Παπρά παράγει σήμερα συνολικά πέντε ετικέτες, στα 70 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία του και καλλιεργεί. Οι αποδόσεις στο Μοσχάτο Τυρνάβου ανέρχονται σε περίπου 1.200 κιλά ανά στρέμμα. Ποσότητες πάνω από το 50% της παραγωγής πωλούνται σήμερα στην Αμερική και μικρότερες ποσότητες διοχετεύονται στη Γερμανία.

Εκτός από το Μοσχάτο, καλλιεργεί και οινοποιεί Ροδίτη, Μπαντίκι, Cabernet Sauvignon και Merlot. Οι οινοποιήσεις του Κτήματος Παπρά χαρακτηρίστηκαν έντονα στα πρώτα βήματα από τα μονοποικιλιακά ημιαφρώδη κρασιά που οινοποίησε από Μοσχάτο Τυρνάβου, ένα λευκό με άμεση πίεση και αποχωρισμό του γλεύκους για να μην μεταφερθούν οι χρωστικές στο κρασί και ένα ροζέ όπου παραμένει με τα στέμφυλα, δίνοντας χρώμα στο κρασί.

Επίσης έχει δημιουργήσει τρία ξηρά κρασιά, ένα λευκό με βάση τον Ροδίτη, ο οποίος αναμειγνύεται με Μπαντίκι και Μοσχάτο Τυρνάβου, ένα ερυθρό από Cabernet και Merlot και ένα ροζέ ξηρό από Μοσχάτο.

Χάθηκε το 60% της παραγωγής – Εξαιρετική η ποιότητα για το Μοσχάτο

Η φετινή χρονιά όπως συνέβη σε πολλές περιοχές της χώρας, επηρέασε σημαντικά την παραγωγή του Κτήματος Παπρά, με απώλειες που άγγιξαν το 60% των συνολικών ποσοτήτων. «Το 2023 επηρεάστηκε έντονα από την εκδήλωση του περονόσπορου. Ωστόσο σε μία χρονιά με πολύ μειωμένες ποσότητες, η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική καθώς κατάφεραν να συμπυκνώσουν όλα τους τα αρώματα και να τα βγάλουν στο κρασί. Το Μοσχάτο απέδωσε εξαιρετικά στοιχεία φέτος παρά τις ευρύτερες δυσκολίες».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.