Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η συνεισφορά των νυχτερίδων στον αμπελώνα οδηγεί στην μείωση των φυτοφαρμάκων

Σε πρόσφατη έρευνα της η δημοσιογράφος Kathleen Willcox αναφέρει ότι οι νυχτερίδες υποτιμώνται για το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ενίσχυση των αποδόσεων των σταφυλιών, στη μείωση του κινδύνου ασθενειών και στη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών.

Οι νυχτερίδες όχι μόνο είναι η μόνη ομάδα θηλαστικών ικανών να πετάξουν, αλλά η ασυνήθιστη νυχτερινή πλοήγησή τους με ακουστικό προσανατολισμό (γνωστός και ως ηχοεντοπισμός) τις κάνει μερικούς από τους πιο ένθερμους κυνηγούς σφαλμάτων στον πλανήτη και είναι βασικούς κρίκους στην αλυσίδα επικονίασης και διασποράς σπόρων για ορισμένα είδη φυτών.

Έτσι, για τους αμπελουργούς που γνωρίζουν, οι νυχτερίδες γίνονται σημαντικοί εταίροι στη διαχείριση φυσικών παρασίτων και ασθενειών, εξοικονομώντας τους (δυνητικά) εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα μειώνουν το αποτύπωμά άνθρακα.

Το έργο της νυχτερίδας

Οι αμπελουργοί μπορούν να κάνουν ανέκδοτες παρατηρήσεις στο χωράφι, αλλά συχνά χρειάζεται μια αυστηρή σειρά μελετών για να αποδείξουν ότι το ένστικτό τους είναι σωστό.

«Έμαθα ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός μικρονυχτερίδων στην περιοχή μας πριν από περίπου 15 χρόνια», λέει ο Matt Fowles, Διευθύνων Σύμβουλος της Fowles Wine στη Βικτώρια της Αυστραλίας. «Πέρυσι διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τη δυνατότητα των νυχτερίδων να διαχειρίζονται έντομα στο βαμβάκι και ίσως στην αμπελοκαλλιέργεια».

Έπειτα, ο Fowles έκανε έρευνες και τηλεφωνήματα και η ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας (UNE) στο Armidale της Αυστραλίας, συμφώνησε να μετατρέψει τον αμπελώνα του Fowles σε εργαστήριο κρασιού για να προσδιορίσει εάν αυτά τα φτερωτά αρπακτικά είχαν γεύση για τους σκώρους σταφυλιού, ενδεχομένως. εξαλείφοντας την ανάγκη για δαπανηρές και περιβαλλοντικά τοξικές εφαρμογές φυτοφαρμάκων ή οργανικών ψεκασμών.

«Παρατηρήσαμε ότι ένα από τα μπλοκ Chardonnay στο ένα άκρο είχε πίεση σκόρου και το άλλο δεν τελείωσε», λέει ο Fowles. «Έγινε σαφές ότι το τέλος χωρίς σκώρους ήταν ένας τέλειος βιότοπος νυχτερίδων».

Στη μελέτη, η ομάδα του UNE δημιούργησε μια σειρά από εξοπλισμό εγγραφής ήχου για να καθορίσει ποιοι τύποι νυχτερίδων υπήρχαν και που τάιζαν.

Ο Δρ Heiki Kolkert και ο Δρ Zenon Czenze διαχειρίστηκαν τη μελέτη και διαπίστωσαν ότι οι νυχτερίδες καταναλώνουν έως και το 100 τοις εκατό της μάζας του σώματός τους σε έντομα κάθε βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι μια αποικία 100 νυχτερίδων βάρους 10 γραμμαρίων η κάθε μία θα μπορούσε να καταβροχθίσει 1 κιλό εντόμων τη νύχτα.

«Πρόσφατα συνεργαστήκαμε με το Εθνικό πρόγραμμα EcoVineyard της Dr. Mary Retallack, με την υποστήριξη της Wine Australia», εξηγεί ο Δρ. Czenze, συγκριτικός οικοφυσιολόγος στο UNE. «Θα συνεργαστούμε με καλλιεργητές σε όλη τη χώρα και είμαστε πρόθυμοι να εξερευνήσουμε πώς να δημιουργήσουμε μοναδικά σχέδια δράσης για νυχτερίδες και κρασί για κάθε μοναδική αναπτυσσόμενη περιοχή».

Εάν τα αρχικά ευρήματά τους διαδραματιστούν αλλού, η ομάδα εκτιμά ότι οι νυχτερίδες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν τη βιομηχανία κρασιού στην Αυστραλία 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μειώνοντας την ανάγκη για χημική επέμβαση και διατηρώντας τις αποδόσεις σταφυλιών.

Στο Μπορντό, το Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux (CIVB, ή Bordeaux Wine Council) συνεργάζεται με τη Ligue de Protection des Oiseaux (League for the Protection of Birds) από το 2017 και έχει επιβεβαιώσει ότι τα τοπικά είδη νυχτερίδων έχουν επίσης όρεξη για τους σκώρους που καταστρέφουν τα σταφύλια. Επανειλημμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νυχτερίδες στο Gironde καταβροχθίζουν κατά μέσο όρο 2.000 έντομα κάθε βράδυ, μειώνοντας την παρουσία των σκουληκιών σκώρου σταφυλιού στον αμπελώνα κατά 10 τοις εκατό.

Στην Αγγλία, καλλιεργητές και επιστήμονες στο Bat Conservation Trust ξεκίνησαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας AI και ακουστικά δεδομένα από αμπελώνες για να καθορίσουν ποια είδη νυχτερίδων τρέφονται στους αμπελώνες τους και πόσο καταναλώνουν.

Δολοφόνοι εντόμων που τρώνε σταφύλια 

Ορισμένοι καλλιεργητές είναι λάτρεις των νυχτερίδων εδώ και δεκαετίες. Όταν ο Jerry Brassfield αγόρασε το Brassfield Estate Winery το 1974, γρήγορα παρατήρησε ότι ο μεγάλος πληθυσμός των νυχτερίδων στην ιδιοκτησία των 5.000 στρεμμάτων εξαφάνισε τα κουνούπια.

Αργότερα, ο Brassfield και άλλοι συνειδητοποίησαν ότι οι νυχτερίδες ήταν εξαιρετικές σε κάθε είδους θήρευση εντόμων στον αμπελώνα των 500 στρεμμάτων του κτήματος, λέει η Hailey Finch, βοηθός του γενικού διευθυντή.

«Έχουμε χιλιάδες νυχτερίδες γύρω από την ιδιοκτησία και κρατούν μακριά κουνούπια, φυλλοβόλα, σκώρους και άλλα έντομα», λέει ο Finch.

Ο Fowles είναι ενθουσιασμένος με τον αντίκτυπο που βλέπει ήδη από τις νυχτερίδες στα 360 στρέμματα αμπελώνων του στο Strathbogie Ranges, αλλά ελπίζει να τον ενισχύσει περαιτέρω.

«Θα θέλαμε να διερευνήσουμε αν μπορούμε να αυξήσουμε τον βιότοπο για τις νυχτερίδες για να έχουμε ακόμα καλύτερη κάλυψη», εξηγεί ο Fowles. «Θα εξετάσουμε επίσης πώς να κάνουμε τις νυχτερίδες να αντηχούν ευρύτερα στον αμπελώνα. Επειδή αναπηδούν με την βοήθεια του ήχου, όταν πετούν πιο βαθιά μέσα στον αμπελώνα, δεν έχουν τίποτα για να αναπηδήσουν. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε συσκευές αναπήδησης ήχου για να ενθαρρύνουμε ευρύτερο έδαφος τροφοδοσίας;»

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει εντελώς την ανάγκη για ψεκασμούς.

«Στην περίπτωσή μας, χρησιμοποιούμε βιολογικό έλεγχο, αλλά άλλοι θα χρησιμοποιήσουν χημικά σπρέι», σημειώνει ο Fowles. «Οι λιγότεροι ψεκασμοί συνολικά είναι καλύτεροι για το περιβάλλον για όλους μας».

Λιγότερες ασθένειες

Οι νυχτερίδες δεν τρώνε μόνο σκώρους, προλαμβάνουν επίσης τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν οι σκόροι.

Οι σκώροι αμπέλου και μούρων σταφυλιού (Eudemis και Cochylis) γεννούν αυγά σε άνθη αμπέλου και στη συνέχεια οι κάμπιες που αναδύονται επιτίθενται στα λουλούδια και τα μούρα, μειώνοντας την απόδοση και επίσης συχνά εισάγοντας τεφρά σήψη.

Ο ιδιοκτήτης του Chateau de Fontenille, Stéphane Defraine, λέει ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με τη CIVB στη μελέτη τους για να προσδιορίσει πόσες νυχτερίδες έχουν και ποια θα μπορούσε να είναι η επίδρασή τους.

«Ξέραμε ότι είχαμε πολλές νυχτερίδες γιατί τις βλέπουμε τη νύχτα στον αμπελώνα και ξέρουμε ότι η σοφίτα μας έχει νυχτερίδες», σημειώνει ο Defraine. «Μετά την εργασία στη μελέτη, συνειδητοποιήσαμε ότι εξαλείφουν τους σκόρους των σταφυλιών μας. Καταλάβαμε επίσης ότι επειδή είμαστε πιστοποιημένοι βιολογικά και δεν ψεκάζουμε, έχουμε φυσικά καλύτερη ισορροπία στον αμπελώνα. Και αν ψεκάζαμε και είχαμε και νυχτερίδες, θα έβλαπτε τις νυχτερίδες να φάνε έντομα που είχαν ψεκαστεί».

Λιγότερα χημικά

Η μείωση της εξάρτησης ενός οινοποιείου από τα χημικά σπρέι, το καύσιμο που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για την οδήγηση του τρακτέρ κατά τον ψεκασμό, είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινήτρων για πολλούς από τους επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτές τις μελέτες.

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν ένα πράγμα, συχνά σκοτώνουν άλλα, γεγονός που μειώνει τη βιοποικιλότητα συνολικά και εισάγει μια σειρά από άλλα επιβλαβή και δαπανηρά ζητήματα.

«Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από την προστασία της αυτοφυούς βλάστησης γύρω από τους αμπελώνες», λέει ο Δρ. Czenze. «Οι νυχτερίδες είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς η διατήρηση του περιβάλλοντος περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει θετικά έναν αμπελώνα σε πολλά μέτωπα, από τη μείωση των εντόμων, στην αύξηση της βιοποικιλότητας και στη μείωση της εξάρτησης από χημικές ουσίες».

Παράλληλα, το να έχεις νυχτερίδες σε έναν αμπελώνα δεν είναι ασημένια σφαίρα, συμφωνεί ο Mike Sinor, ιδρυτής οινοποιός στο Ancient Peaks, το οποίο έχει 1.000 στρέμματα σταφύλια σε ένα κτήμα 14.000 στρεμμάτων στο Paso Robles. Στην ιδανική περίπτωση, θα αποτελούν ένα συστατικό σε μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση του αμπελώνα.

«Αγαπάμε τις νυχτερίδες γιατί τρώνε σκώρους σταφυλιού και οι σκώροι του σταφυλιού προκαλούν προβλήματα με μύκητες», λέει ο Sinor. «Αλλά είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος. Έχουμε μια πολύπλευρη προσέγγιση για βιώσιμο έλεγχο παρασίτων και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κουκουβάγιων και αρπακτικών και τη διατήρηση διαδρόμων άγριας ζωής».

Δελεάζοντας τις νυχτερίδες

Για πολλούς αμπελουργούς που έχουν παρατηρήσει νυχτερίδες στην ιδιοκτησία τους, είναι απλώς μέρος του τοπίου.

«Είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με 15 εκτάρια [37 στρέμματα] στο St. Emilion σε δύο διαφορετικά εδάφη», λέει η Anne Biscaye, ιδιοκτήτρια και οινοποιός στο Chateau Lapelletrie. «Άρχισα να παρατηρώ τις νυχτερίδες εδώ γύρω στο 2015 και η LPO [η Γαλλική Ένωση για την Προστασία των Πτηνών[ πραγματοποίησε τις πρώτες της μετρήσεις εδώ το 2017. Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι τους αρέσει ο ιστότοπός μας και με βοήθησε να καταλάβω γιατί μην βασίζεσαι σε εντομοκτόνο όπως πολλοί από τους συναδέλφους μου».

«Οι νυχτερίδες είναι άγρια ​​ζώα που ζουν σε απόλυτη ελευθερία», λέει ο Biscaye. «Ήταν πάντα εκεί. Οι τεχνικοί του LPO μου είπαν ότι οι νυχτερίδες δεν μπαίνουν σε φωλιές που εγκαθιστούν οι άνθρωποι και προτιμούν πράγματα που είναι πιο φυσικά. Περνούν το καλοκαίρι στα μεγάλα δέντρα μας και στα προστατευμένα ξύλα της στέγης μας».

Αλλά στο Maison Sinnae στο Laudun και στο Chusclan στην κοιλάδα του Ροδανού, ο πρόεδρος Philippe Pellaton λέει ότι έχουν βρει επιτυχία με τα σπίτια νυχτερίδων. Ο αμπελώνας του Sinnae εκτείνεται σχεδόν σε 5.700 στρέμματα, με 140 μέλη του συνεταιρισμού να καλλιεργούν τα σταφύλια τους σε 27 διαφορετικά χωριά.

«Μετά την εγκατάσταση ροπαλοθηκών σε ορισμένα από τα κτήματα του οινοποιείου το 2018 και παρατηρώντας τα θετικά αποτελέσματα, εγκαταστάθηκαν 500 ακόμη κουτιά φωλιάς το 2020», λέει ο Pellaton. «Με την επώαση όλων των ιπτάμενων εντόμων, τα 10 είδη νυχτερίδων που κατοικούν μόνιμα στον αμπελώνα μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των παρασίτων του αμπελώνα, συμπεριλαμβανομένου του σκόρου αμπέλου και του φυλλοβόλου».

Εν συνεχεία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι νυχτερίδες συνεισφέρουν 23 δισεκατομμύρια δολάρια στη γεωργική βιομηχανία κάθε χρόνο, βοηθώντας δηλαδή στο να καθαρίσει ο αμπελώνας από τα έντομα. Μάλιστα, οι αμπελουργοί και οι επιστήμονες στην Αυστραλία, τη Γαλλία και την Αγγλία κάνουν ακριβώς αυτό ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.

«Πόσο τακτοποιημένο θα ήταν αν οι νυχτερίδες βοηθούσαν να αλλάξει το παράδειγμα από τα χημικά φυτοφάρμακα σε πιο φιλικές ως προς τη βιοποικιλότητα πρακτικές;», αναφέρει ο Δρ. Czenze. «Οι νέοι καταναλωτές κρασιού είναι πιο πιθανό να αγοράσουν οικολογικά εμπορικά σήματα, επομένως η παροχή επιλογών στους καλλιεργητές για να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας τους είναι πιθανό να είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης στον κλάδο τα επόμενα χρόνια».

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή σεζόν για τους κρητικούς αμπελώνες χαρακτηρίζεται από μια πρωιμότητα δύο εβδομάδων, πιο έντονα αντιληπτή στην πρώιμη - παραλιακή ζώνη. Στο νομό Ηρακλείου...

REPORTS

Στον απέραντο κόσμο του κρασιού, αφθονούν οι αποχρώσεις, που σαγηνεύουν τους λάτρεις με λεπτές διαφοροποιήσεις που κάνουν κάθε ποικιλία μοναδική. Μεταξύ αυτών των σαγηνευτικών...

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...