Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο οινικός κόσμος χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμος για κωφά και βαρήκοα άτομα

Το 2021, ο Cook Peter, αναπληρωτής καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος ASL, πλέον και εκπαιδευόμενος στον κόσμο του κρασιού, και η Laura Brown Unterstein, διερμηνέας ASL και εκπαιδευτικός κρασιού, ίδρυσαν από κοινού την Uncorked Access, μια πλατφόρμα που προωθεί τη δίκαιη προσβασιμότητα για κωφά και βαρήκοα άτομα που επιθυμούν να μάθουν για το κρασί.

Η ASL είναι μια πλούσια, ποικιλόμορφη γλώσσα και δεν μεταφράζεται πάντα ακριβώς με λέξεις, εξηγεί ο Cook. Είναι μια ανεξάρτητη γλώσσα, με δομή και σύνταξη, οπότε, όταν ξεκίνησε την οινική του εκπαίδευση, ο Cook ζήτησε από τον διερμηνέα του να προσπαθεί να εξηγήσει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα το λόγια του καθηγητή, ώστε να μπορέσει να μάθει την πολύ συγκεκριμένη οινική ορολογία  του WSET μεγάλο μέρος της οποίας δεν περιλαμβάνεται στο τυπικό ASL.

Το να παρακολουθεί κανείς τον εκπαιδευτή, τις παρουσιάσεις του στο PowerPoint και τον διερμηνέα του, όλα αυτά ενώ ασχολείται με τους συμμαθητές του, θα μπορούσε να είναι πρόκληση, λέει ο Cook. «Όταν ο ρυθμός του μαθήματος ήταν πολύ γρήγορος, σήκωνα το χέρι μου και ζητούσα από όλους να επιβραδύνουν. Ήταν να διαχειριστώ την κατάσταση, να είμαι διεκδικητικός και να συνηγορώ για τον εαυτό μου».

Στόχος  του Cook είναι να δημιουργήσει στην ASL κάθε λεπτομέρεια της ορολογίας του κρασιού ώστε να την κάνει προσιτή στον κόσμο των κωφών ατόμων. «Κάποια πράγματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσουν επειδή ένα νόημα δεν αρκεί για να εξηγήσει την κάθε έννοια», λέει ο Κουκ.

«Η εξειδίκευση είναι μεγάλη, και τα νοήματα τόσο συγκεκριμένα, που κανένας δε θα μπορούσε να τα αντιληφθεί και κατανοήσει εκτός του συγκεκριμένου περιβάλλοντος», σημειώνει η Unterstein.

Η επίσκεψη σε οινοποιεία για περιηγήσεις και γευσιγνωσίες θέτει τις δικές της προκλήσεις, λέει ο Cook. Διαπιστώνει ότι υπάρχουν έντονες προκαταλήψεις από τον κόσμο και  είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ισότητας.

Αυτό ακριβώς είναι το είδος της προκατάληψης που προσπαθεί να εξαλείψει ο Jesús Martínez Bujanda Mora, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης πέμπτης γενιάς της Bodegas Valdemar στη Ριόχα της Ισπανίας και της Valdemar Estates στη Walla Walla της Ουάσιγκτον:

Το 2018, η οικογενειακή επιχείρηση του Martínez Bujanda Mora, ηλικίας 135 ετών, υποβλήθηκε σε εκτεταμένη ανακαίνιση για να γίνει 100% προσβάσιμη και χωρίς αποκλεισμούς σε «ομάδες ανθρώπων που συνήθως δεν έχουν πρόσβαση στο οινοποιείο», λέει. «Συνεργαστήκαμε με διάφορους οργανισμούς στην Ισπανία που εργάζονται με άτομα που είναι Κωφοί, τυφλοί, σε αναπηρικά καροτσάκια και με άλλους που εργάζονται με κοινότητες με διαφορετικά άτομα». Η εταιρεία προσέλαβε επίσης έναν σύμβουλο, την Equalitas Vitae, για να πιστοποιήσει την προσβασιμότητά της, λέει η Marisa Alonso Martínez, διευθύντρια μάρκετινγκ της Bodegas Valdemar.

Όταν η οικογένεια άνοιξε τις εγκαταστάσεις της Walla Walla το 2019, μπόρεσε να χτίσει έναν χώρο χωρίς αποκλεισμούς από την αρχή. «Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο είμαστε προσβάσιμοι, αλλά προσφέρουμε μια  ίση εμπειρία σε όλους τους επισκέπτες, ανεξάρτητα από την αναπηρία τους», λέει ο Kaleigh Brook, γενικός διευθυντής της Valdemar Estates. «Αλλά επειδή πρόκειται για ένα τόσο ευρύ και ποικίλο πεδίο, το θεωρούμε εξελισσόμενο και δυναμικό έργο, που πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε δυνατότητες στο πρόγραμμά μας που διαφοροποιούν τις εμπειρίες και τις προσφορές μας στους επισκέπτες».

Σήμερα, η επίπεδη εγκατάσταση περιλαμβάνει τοποθετημένους κωδικούς QR που μετατρέπονται σε ιστοσελίδες που αναμεταδίδουν πληροφορίες μέσω ASL και υπότιτλων.

Η Uncorked Access δημιουργεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για την ισότητα των υπηρεσιών σε συνεργασία με το εστιατόριο Contento της Νέας Υόρκης και τον διευθυντή ποτών και διευθύνοντα συνεργάτη του, Yannick Benjamin.

«Τους καθοδηγούμε σε μια άσκηση σχετικά με το πώς να δέχονται μια παραγγελία χωρίς να μιλάτε… δεν χρειάζεστε εις βάθος νοηματική γλώσσα», λέει ο Brown Unterstein.

Υπάρχουν πολλά υλικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς, αλλά όλοι οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η εκπαίδευση του προσωπικού.

Στον κλάδο του κρασιού, ο Cook τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινότητας των Κωφών.

Πηγή: WineEnthousiast.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...