Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με την ματιά στο μέλλον Ισπανοί γενετιστές κοιτούν παλιούς αμπελώνες

Γενετικοί ερευνητές στη χώρα του κρασιού της Ισπανίας πιστεύουν ότι τα αμπέλια που έχουν ζήσει για περισσότερα από 35 χρόνια είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Οινοποιοί στην περιοχή Rioja στη βόρεια Ισπανία φτιάχνουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Εκεί φτιάχνεται κρασί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Όμως τα τελευταία χρόνια, οι οινοπαραγωγοί εκεί δυσκολεύονται να παράγουν καλό κρασί. Ισχυρίζονται, ότι το κρασί είχε καλύτερη γεύση στο παρελθόν, όταν οι θερμοκρασίες ήταν πιο κρύες. Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο στην Ισπανία από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1961. Οι θερμοκρασίες ήταν 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Ερευνητές όπως ο Pablo Carbonell πιστεύουν ότι τα παλαιότερα αμπέλια μπορεί να είναι σε θέση να αναπτυχθούν καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Παράλληλα, ως μέρος της ερευνητικής του εργασίας, ο Carbonell εξετάζει σειρές γκρι σχημάτων στην οθόνη του υπολογιστή του. Ανάμεσά τους ήταν ένα πράσινο ορθογώνιο. Αυτό, είπε, αντιπροσωπεύει ένα είδος αμπέλου που παράγει σταφύλια που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν, ακόμη και σε πιο ζεστές συνθήκες.

Οι οινοπαραγωγοί θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης. Τα σημερινά αμπέλια παράγουν σταφύλια που είναι έτοιμα να μαζευτούν πολύ νωρίς. Τέτοια σταφύλια δεν κάνουν κρασί που να έχει το σωστό χρώμα και οσμή. Το κρασί έχει επίσης πολύ αλκοόλ.

Έτσι, οι άνθρωποι που εργάζονται στα αμπέλια έχουν από καιρό διασταυρώσει παλιά αμπέλια με νέα. Τώρα εργάζονται με ειδικά εργαστήρια, όπως αυτό όπου εργάζεται η Carbonell, για να βρουν ένα αμπέλι ανθεκτικό στο κλίμα.

Το μέρος ονομάζεται Ινστιτούτο Έρευνας Αμπέλου και Οίνου. Είναι γνωστό ως ICVV στην Ισπανία. Οι επιστήμονες εκεί μελετούν τα γονιδιώματα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται συνήθως στο ισπανικό κρασί.

Το εργαστήριο εργάζεται για να κρατήσει ζωντανή την ισπανική οινοποιητική βιομηχανία καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παλαιότερα αμπέλια έχουν πιο διαφοροποιημένη γενετική σύνθεση. Έτσι, με την Ισπανία να είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα οινοποίησης στον κόσμο μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, η ισπανική παραγωγή κρασιού φέρνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας κάθε χρόνο.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει την Ευρώπη να χάσει καλλιέργειες λόγω ζέστης, ξηρασίας και «ακραίων καιρικών συνθηκών». Η έκθεση θα συμπεριληφθεί στη συζήτηση στη διεθνή συνάντηση για το κλίμα COP 27, η οποία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στην Αίγυπτο και θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου.

Εν συνεχεία, η περιοχή της Ριόχα έχει 500 οινοποιεία και αποτελεί το 21 τοις εκατό της παραγωγής κρασιού της Ισπανίας, συνολικού ύψους πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Η Ισπανία χρειάζεται την παραγωγή κρασιού της περιοχής για να συνεχίσει.

Ο Inigo Torres είναι διευθυντής της Grupo Rioja, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί 60 οινοποιεία στην περιοχή. «Ανησυχούμε πολύ για την κλιματική αλλαγή», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι η φετινή συγκομιδή των σταφυλιών ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα. Και μια τέτοιου είδους αλλαγή επηρεάζει τη γεύση του κρασιού.

Ο Torres είπε ότι ο θερμότερος καιρός περιορίζει επίσης πόσα σταφύλια φυτρώνουν σε κάθε κλήμα. Ως αποτέλεσμα, η συνολική παραγωγή κρασιού έχει μειωθεί κατά 5 έως 10 τοις εκατό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο Jose Miguel Martinez Zapater είναι ο διευθυντής του ICVV. Αυτός και οι επιστήμονές του εργάζονται για να αναλύσουν το κρασί. Κοιτάζουν μοσχεύματα αμπέλου που είναι κοντά στα 100 χρόνια.

Ο ίδιος ανέφερε, ότι το εργαστήριο κάνει την ίδια δουλειά που έκαναν οι επιστήμονες για την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος. Αλλά αντί να αναζητούν μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες, οι επιστήμονες του κρασιού αναζητούν χαρακτηριστικά ή ιδιότητες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα αμπέλια να επιβιώσουν σε ένα θερμότερο κλίμα.

Εκτός από τη γενετική έρευνα, οι επιστήμονες εργάζονται επίσης σε διαφορετικές μεθόδους φύτευσης. Ένα οινοποιείο που ονομάζεται RODA φυτεύει αμπέλια σε καμπύλη αντί για ευθεία γραμμή. Η ελπίδα είναι ότι τα φυτά θα απορροφήσουν περισσότερο νερό με αυτόν τον τρόπο. Ο νέος αμπελώνας αποτελείται από αμπέλια ηλικίας άνω των 100 ετών και μεταφέρθηκαν από άλλο μέρος.

Η Maria Santolaya είναι γεωπόνος μηχανικός και μέλος της τεχνικής ομάδας της RODA. Είπε ότι ελπίζει το επόμενο καλοκαίρι να μην είναι τόσο ζεστό. Ο ζεστός καιρός, είπε, «ήταν πολύ προβληματικός».

Όμως, «η μεγαλύτερη ανησυχία μας», πρόσθεσε, «είναι τι θα συμβεί σε 20 ή 30 χρόνια. Δεν ξέρουμε πραγματικά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

 

ΠΗΓΗ: learningenglish.voanews.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

REPORTS

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης βρέθηκε στις 8 Απριλίου και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ και 6...

REPORTS

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων και ποτών στην Ιταλία, επιστρέφοντας δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη...

REPORTS

Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, φιλοξενούμε τον Ακαδημαϊκό, Ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη στη διάλεξη: «Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας»

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Με κυρίαρχη τάση να αποτυπώνεται και να ενισχύεται τελευταία στην αγορά, αυτή των κρασιών με φρεσκάδα και ελάχιστο ή καθόλου χρόνο παλαίωσης, το φετινό...