Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέα τεχνολογία AI για δοκιμή κρασιού

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), με έδρα το Μέριλαντ, δημιούργησαν τεχνητή νοημοσύνη ικανή να «δοκιμάζει» ουσιαστικά κρασί με ακρίβεια μεγαλύτερη από 95%.

A service robot serving wine in a dining room

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ πέρασε ένα τεστ γευσιγνωσίας κρασιού με άριστα χρώματα, αποδεικνύοντας μια «πιο αποτελεσματική αλλά λιγότερο διασκεδαστική» μέθοδο δειγματοληψίας κρασιών, σύμφωνα με τους κατασκευαστές της.

Η ομάδα ξεκίνησε εκπαιδεύοντας τον εικονικό ουρανίσκο του συστήματος AI, χρησιμοποιώντας 148 από τα κρασιά από ένα σύνολο δεδομένων 178 που παρασκευάζονται από τρεις ποικιλίες σταφυλιών.

Κάθε εικονικό κρασί είχε 13 χαρακτηριστικά που έπρεπε να ληφθούν υπόψη, όπως το επίπεδο αλκοόλ, το χρώμα, τα φλαβονοειδή, η τέφρα, η αλκαλικότητα και το μαγνήσιο.

Σε κάθε χαρακτηριστικό εκχωρήθηκε μια τιμή μεταξύ 0 και 1 για να λάβει υπόψη το δίκτυο κατά τη διάκριση ενός κρασιού από τα άλλα.

Ο Brian Hoskins, φυσικός NIST, είπε για το πείραμα: «Είναι μια εικονική γευσιγνωσία κρασιού, αλλά η δοκιμή γίνεται με αναλυτικό εξοπλισμό που είναι πιο αποτελεσματικός αλλά λιγότερο διασκεδαστικός από το να το δοκιμάσεις μόνος σου».

Στη συνέχεια, η τεχνολογία έπρεπε να δοκιμαστεί. Ο Tt έλαβε μια εικονική δοκιμή γευσιγνωσίας κρασιού στο πλήρες σύνολο δεδομένων, το οποίο περιελάμβανε 30 κρασιά που δεν είχε ξαναδεί.

Το σύστημα πέρασε με ακρίβεια 95,3% και έκανε μόνο δύο λάθη στα κρασιά που δεν είχε ξαναδεί, κάτι που οι ερευνητές θεώρησαν ότι ήταν καλό σημάδι.

“Το να πάρουμε το 95,3% μας λέει ότι αυτό λειτουργεί”, δήλωσε ο φυσικός NIST Jabez McClelland.

Η τεχνολογία AI για δοκιμή κρασιού δεν έχει σχεδιαστεί ως τεχνητός σομελιέ, αλλά για να αποδείξει ότι παρόμοιες συσκευές θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλιμακωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, τα συστήματα, που χρησιμοποιούν λιγότερη ισχύ από προηγούμενες μορφές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως «έξυπνα» ρούχα, μικροσκοπικά drones ή αισθητήρες που επεξεργάζονται δεδομένα στην πηγή.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.