Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν κρασί και λάδι με την μέθοδο στρέψης

Aκριβώς όπως ο κόσμος σήμερα απολαμβάνει το κρασί και το ελαιόλαδο σε εστιατόρια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απολάμβαναν επίσης το κρασί και το λάδι σε σημαντικές ποσότητες και χρησιμοποίησαν μια συγκεκριμένη μέθοδο, τη μέθοδο στρέψης, για να φτιάξουν το κρασί και το ελαιόλαδο τους…

Concept of making homemade red wine.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Όπως πολλά πράγματα σήμερα, έτσι το ελαιόλαδο και το κρασί παράγονται μέσω βιομηχανικών μεθόδων, με το ελαιόλαδο να περνά από μια διαδικασία πιεστηρίων, φυγοκεντρητών και μυλωνάδων για να καλύψει την τεράστια ζήτηση του σήμερα. Ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν είχαν ακριβώς πρόσβαση στα μηχανήματα και τις τεχνολογικές προόδους που υφίστανται τώρα, ο πολιτισμός τους χρησιμοποιούσε μια άλλη μέθοδο για την παραγωγή κρασιών και ελαιόλαδων για να θρέψουν τον μεγάλο πληθυσμό τους.

Ποια ήταν η μέθοδος στρέψης;

Όπως εξηγούν οι Homo Sapiens, η μέθοδος στρέψης σημαίνει βασικά την εξαγωγή υγρών από θρυμματισμένα φρούτα, όπως σταφύλια για κρασί και ελιές για λάδι, χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο διαπερατό «σάκο». Αυτή η υφαντή τσάντα θα γεμίσει με θρυμματισμένα φρούτα με δύο μακριά ραβδιά που εισάγονται και από τις δύο άκρες. Αυτά τα ραβδιά στη συνέχεια στρίβονταν ή μετακινούνταν μπρος-πίσω, συνθλίβοντας τα φρούτα μεταξύ τους ενώ το υγρό διέρρεε μέσα από την διαπερασμένη επιφάνεια της σακούλας. Με πιο μοντέρνους όρους, είναι σαν να βάζεις ένα τσαμπί σταφύλια ή ελιές μέσα σε κάποιο τυρόπανο, να παίρνεις ένα σφυρί και να σπάς τα φρούτα μέχρι να στάξει ο χυμός.

Αν και αυτή δεν ήταν η μόνη μέθοδος παραγωγής, φαινόταν να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαδικασία στρέψης διήρκεσε πολύ πέρα ​​από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, φτάνοντας μέχρι την Ιταλία του εικοστού αιώνα.

 

ΠΗΓΗ: thedailymeal.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.