Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινοποιός πειραματίζεται με καφέ για να μειώσει τις μυκητιασικές ασθένειες

Ο ιδιοκτήτης του Bodegas Marqués de Vizhoja προσβλέπει στα απορρίμματα καφετιέρας, με στόχο την μείωση της μυκητιακής νόσου ταυτόχρονα με τη βελτίωση της βιωσιμότητας.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η Γαλικία είναι η πιο υγρή περιοχή σε όλη την Ισπανία με μέση βροχόπτωση που ξεκινά από 800 mm στις πιο ξηρές περιοχές μέχρι 2.200 mm για εκείνες κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.

Δεδομένης αυτής της ανησυχίας, τα μυκητιακά προβλήματα στους αμπελώνες είναι αρκετά συνηθισμένα και η αμπελοκαλλιέργεια έχει προσαρμοστεί αναλόγως, για παράδειγμα με αμπέλια που εκπαιδεύονται σε πέργκολες ή με υψηλότερα πέργκολα που επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα. Επιπλέον, η χρήση αντιμυκητιασικών χημικών θεραπειών είναι ευρέως διαδεδομένη για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η Esca, το Petri και η νόσος του μαύρου ποδιού.

Σε πρόσφατη δήλωση του, ο Javier Peláez, ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου Bodegas Marqués de Vizhoja είπε: «Αυτή η μεγάλη εξάρτηση από χημικά ήταν ένας από τους λόγους που ερευνούσαμε εναλλακτικές θεραπείες για τους αμπελώνες που δεν βασίζονται σε χημικά και είναι τελικά πιο βιώσιμο».

Αυτή η νέα σειρά έρευνας τους έδειξε να εισάγουν αναλωμένα κατακάθια καφέ στους αμπελώνες ως μία από τις πολλές πιθανές μεθόδους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μυκήτων και να διατηρήσουν την υγεία στο ξύλο των αμπελιών.

Μάλιστα, ο Peláez ανέφερε ότι: «Είναι μια άσκηση κυκλικής οικονομίας: τα απόβλητα από τις μηχανές καφέ αποκτούν ξανά αξία με τη χρήση τους στους αμπελώνες μας, δημιουργώντας μια διασταυρούμενη οικονομική σύνδεση μεταξύ των εταιρειών της Γαλικίας εκτός από την πτυχή της βιωσιμότητας».

Έχουν γίνει δοκιμές σε έναν οπωρώνα που βρίσκεται στην πόλη Arteixo, όπου χρησιμοποίησαν κατακάθι καφέ καθαρά ως λίπασμα. Αλλά τώρα το 2022 ξεκίνησαν από τους αμπελώνες και θα το δουν να τρέχει δοκιμαστικά για τα επόμενα τρία χρόνια, σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις σταφυλιών Albariño. Συνολικά το Marqués de Vizhoja έχει 40 εκτάρια, τα οποία είναι κυρίως το Albariño αλλά επιπλέον το Loureiro και το Treixadura, άλλες ποικιλίες παραδοσιακές στην περιοχή.

Εκτός από την εργασία για την ελαχιστοποίηση της χημικής παρέμβασης, ο Peláez σημείωσε ότι: «Οι παππούδες μας θα χρησιμοποιούσαν τον καφέ ιστορικά στους κήπους μας ως λίπασμα και έτσι εργαζόμαστε για να φέρουμε ένα κομμάτι από το παρελθόν στο παρόν και να δούμε αν μπορούμε να το βελτιώσουμε,  προς όφελος των αμπελιών μας».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...