Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκινά το πάρτι για τα Beaujolais Nouveau που έχουν ατού την φρεσκάδα

Το πάρτι των Beaujolais Nouveau ξεκινά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όπως επιτάσσει η παράδοση. Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου όπου εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ξεκινούν το ταξίδι τους από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais, βόρεια της πόλης της Λυών, προς το Παρίσι και στη συνέχεια στις υπόλοιπες χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Le Beaujolais nouveau est arrivé»: δηλαδή το φρέσκο Beaujolais έφτασε. Με αυτή τη φράση οι οινοπαραγωγοί της περιοχής Beaujolais στη Βουργουνδία της Γαλλίας, κάθε χρόνο δίνουν το «σήμα» έναρξης της γιορτής σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, για την άφιξη της νέας σοδειάς που συνδυάζεται με εορταστικές εκδηλώσεις.

Όλα ξεκίνησαν από τη νότια αυτή περιοχή της Βουργουνδίας, το Beaujolais, όπου από παλιά συνήθιζαν να παράγουν ερυθρά κρασιά που πίνονται αμέσως μετά από την παραγωγή τους. Primeur τα ονομάζουν οι Γάλλοι και εμείς μεταφράζουμε κρασιά πρώιμης κατανάλωσης. Αντιλαμβάνεστε πως αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα των πλούσιων, μεστών κόκκινων κρασιών που ωριμάζουν για χρόνια πριν να καταναλωθούν. Και που οφείλεται ο ξεχωριστός χαρακτήρας αυτών των κρασιών; Στην ιδιαίτερη οινοποίησή τους, με εκχύλιση σε ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα. Τα σταφύλια δηλαδή, μετά από προσεκτική επιλογή και πριν πατηθούν, τοποθετούνται σε δεξαμενές οι οποίες έχουν γεμίσει προηγουμένως με διοξείδιο του άνθρακα (το οποίο αποτελεί φυσικό προϊόν της αλκοολικής ζύμωσης). Παραμένοντας σε αυτό το περιβάλλον για μερικές ημέρες υφίστανται την «ενδοκυτταρική ζύμωση», μια πρώτη ζύμωση μέσα στο σάρκωμα του σταφυλιού από την οποία αποκτούν έντονο, πλούσιο, άρωμα φρούτων όπως η μπανάνα και η φράουλα. Η γεύση τους είναι φρέσκια, μαλακή, βελούδινη.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της Γαλλίας, που εδώ και χρόνια επεκτείνεται πέρα από τα γαλλικά σύνορα.

Το Beaujolais παρασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιού Gamay, η οποία ξεχωρίζει για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα της και τα χαμηλά επίπεδα τανινών. Η οινοποίηση γίνεται με τη μέθοδο της άνθρακας εκχύλισης (carbonic maceration), που ενισχύει τα αρώματα φρέσκων φρούτων και την ελαφριά υφή του κρασιού.

Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες Beaujolais, που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της περιοχής:

  • Beaujolais Nouveau: Το πιο διάσημο, κυκλοφορεί κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και συμβολίζει τη γιορτή της νέας σοδειάς.
  •   Beaujolais-Villages: Προέρχεται από επιλεγμένα χωριά και προσφέρει μια πιο σύνθετη γεύση.
  •   Cru Beaujolais: Τα κρασιά από τις δέκα κορυφαίες περιοχές της περιοχής, όπως το Morgon και το Fleurie, είναι πιο γεμάτα και ιδανικά για παλαίωση.

Τα Beaujolais κρασιά είναι γνωστά για τα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, φράουλα και βατόμουρο, ενώ συχνά συνοδεύονται από νότες λουλουδιών και μπαχαρικών. Είναι ελαφριά στο στόμα, με απαλή οξύτητα και εξαιρετικά προσιτά στη γεύση, καθιστώντας τα ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση αλλά και για γιορτινές περιστάσεις.

Εδώ και δύο αιώνες περίπου, ειδική νομοθεσία άνοιξε το δρόμο σε ορισμένα παραγωγικά κέντρα της Γαλλίας ώστε να εμπορεύονται πριν το τέλος της χρονιάς κρασιά εκείνης της περιόδου, Vins Primeurs ή οίνοι πρώιμης κατανάλωση στα ελληνικά,  που κυκλοφορούν στις 15 Δεκέμβρη κάθε χρόνο, με το Beaujolais Nouveau μάλιστα να κερδίζει την δεκαετία του 1950 το δικαίωμα να κυκλοφορεί ένα μήνα νωρίτερα. Από το 1980 περίπου και μετά, επειδή η 15η Νοεμβρίου που είχε καθιερωθεί ως η ημέρα του Beaujolais Nouveau έπεφτε Σαββατοκύριακο και δεν βοηθούσε μαρκετίστικα όσο θα μπορούσε, καθιερώθηκε η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη ως η επίσημη πρώτη των Beaujolais της χρονιάς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Την αποχώρηση του από την Καταλονία λόγω της κλιματικής αλλαγής εντός της επόμενης 30ετιας εξετάζει το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres, όπως ανέφερε με δηλώσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...