Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ξεδιπλώνουν τη δυναµική του εγχώριου αµπελώνα τα κρασιά της ΟΙΝΩΨ

Συνεχής εξέλιξη με οραμα τη συνεχή εξέλιξη, ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς και η ομάδα του συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, θέτοντας νέες βάσεις για το μέλλον του κλάδου, μέσω του σχήματος της ΟΙΝΩΨ, που ιδρύθηκε το 2016 και αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες, στην ελληνική οινοποιία.

Ιδρύθηκε το 2016 από τον οραµατιστή οινολόγο Νίκο Καρατζά και αποτελεί µια από τις πιο δυναµικές παρουσίες στη σύγχρονη ελληνική οινοποιία. Με αφετηρία το πάθος για τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, ο Νίκος Καρατζάς έθεσε ως στόχο να αναδείξει την πολυµορφία και τον αυθεντικό χαρακτήρα του ελληνικού αµπελώνα, δηµιουργώντας κρασιά που παραµένουν πιστά στον τόπο και την τυπικότητα της ποικιλίας τους.

Η φιλοσοφία της ΟΙΝΩΨ βασίζεται στη στενή συνεργασία µε επιλεγµένους παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν παλαιούς αµπελώνες σε εξαιρετικά terroirs. Η επιλογή των συνεργατών γίνεται µε αυστηρά κριτήρια που περιλαµβάνουν την αµπελουργική τους φιλοσοφία, την ηλικία των αµπελώνων, το µικροκλίµα, καθώς και τη δέσµευσή τους σε πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας και ελάχιστης παρέµβασης.

Οι γηγενείς ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Βιδιανό, ο Ροδίτης, η Κυδωνίτσα, το Ξινόµαυρο το Μαυρούδι και η Ληµνιώνα, πρωταγωνιστούν στα κρασιά της ΟΙΝΩΨ. Η συνεργασία µε παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές, όπως η Νάουσα, το Αµύνταιο, η Καρδίτσα και η Κρήτη, εξασφαλίζει τη µοναδικότητα και την ποικιλοµορφία κάθε φιάλης.

Η καινοτοµία της ΟΙΝΩΨ διαφαίνεται και στο οινοποιείο, όπου κάθε στάδιο παραγωγής ακολουθεί τη φιλοσοφία της ελάχιστης ή και µηδενικής παρέµβασης. Με τη χρήση µικρών ανοξείδωτων δεξαµενών, πήλινων αµφορέων, τσιµεντενιων δεξαµενών  και µεγάλων, παλαιών δρύινων βαρελιών, τα κρασιά αναδεικνύουν τον φρουτώδη και κοµψό τους χαρακτήρα.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η ΟΙΝΩΨ έχει κερδίσει την αναγνώριση τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε σηµαντικές αγορές του εξωτερικού.Τα κρασιά της, βραβευµένα για την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους, αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγµα των δυνατοτήτων της ελληνικής οινοποιίας αλλά και γενικότερα της δυναµικής του ελληνικού αµπελώνα.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ “Οινοξένεια”, ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα,...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...