Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ξεδιπλώνουν τη δυναµική του εγχώριου αµπελώνα τα κρασιά της ΟΙΝΩΨ

Συνεχής εξέλιξη με οραμα τη συνεχή εξέλιξη, ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς και η ομάδα του συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, θέτοντας νέες βάσεις για το μέλλον του κλάδου, μέσω του σχήματος της ΟΙΝΩΨ, που ιδρύθηκε το 2016 και αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες, στην ελληνική οινοποιία.

Ιδρύθηκε το 2016 από τον οραµατιστή οινολόγο Νίκο Καρατζά και αποτελεί µια από τις πιο δυναµικές παρουσίες στη σύγχρονη ελληνική οινοποιία. Με αφετηρία το πάθος για τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, ο Νίκος Καρατζάς έθεσε ως στόχο να αναδείξει την πολυµορφία και τον αυθεντικό χαρακτήρα του ελληνικού αµπελώνα, δηµιουργώντας κρασιά που παραµένουν πιστά στον τόπο και την τυπικότητα της ποικιλίας τους.

Η φιλοσοφία της ΟΙΝΩΨ βασίζεται στη στενή συνεργασία µε επιλεγµένους παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν παλαιούς αµπελώνες σε εξαιρετικά terroirs. Η επιλογή των συνεργατών γίνεται µε αυστηρά κριτήρια που περιλαµβάνουν την αµπελουργική τους φιλοσοφία, την ηλικία των αµπελώνων, το µικροκλίµα, καθώς και τη δέσµευσή τους σε πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας και ελάχιστης παρέµβασης.

Οι γηγενείς ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Βιδιανό, ο Ροδίτης, η Κυδωνίτσα, το Ξινόµαυρο το Μαυρούδι και η Ληµνιώνα, πρωταγωνιστούν στα κρασιά της ΟΙΝΩΨ. Η συνεργασία µε παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές, όπως η Νάουσα, το Αµύνταιο, η Καρδίτσα και η Κρήτη, εξασφαλίζει τη µοναδικότητα και την ποικιλοµορφία κάθε φιάλης.

Η καινοτοµία της ΟΙΝΩΨ διαφαίνεται και στο οινοποιείο, όπου κάθε στάδιο παραγωγής ακολουθεί τη φιλοσοφία της ελάχιστης ή και µηδενικής παρέµβασης. Με τη χρήση µικρών ανοξείδωτων δεξαµενών, πήλινων αµφορέων, τσιµεντενιων δεξαµενών  και µεγάλων, παλαιών δρύινων βαρελιών, τα κρασιά αναδεικνύουν τον φρουτώδη και κοµψό τους χαρακτήρα.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η ΟΙΝΩΨ έχει κερδίσει την αναγνώριση τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε σηµαντικές αγορές του εξωτερικού.Τα κρασιά της, βραβευµένα για την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους, αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγµα των δυνατοτήτων της ελληνικής οινοποιίας αλλά και γενικότερα της δυναµικής του ελληνικού αµπελώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....