Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μελέτη για πράσινο κρασί όχι μόνο σε χρώμα αλλά και σε βιώσιμη προσέγγιση

Μια νέα συνεργασία μεταξύ του Βασιλικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου (RAU) και του Πανεπιστημίου του Worcester εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι αμπελοκαλλιεργητές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να παρασκευάσουν πράσινο κρασί, ως μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη προσέγγιση.

Το Βασιλικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Worcester συνεργάζονται για να αναπτύξουν «πράσινο κρασί» από βιότοπους αγριολούλουδων με σκοπό οι αμπελοκαλλιεργητές να περιορίσουν τη χρήση χημικών ουσιών και να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους ως ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της συνολικής υγείας των αμπελιών. Η πρωτοβουλία αυτή βέβαια δεν σημαίνει ότι τα πράσινα κρασιά θα έχουν μια θέση στο ράφι ανάμεσα στα κόκκινα, λευκά και ροζέ.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιώσιμης Γεωργίας του RAU, Duncan Westbury, θα εξετάσει πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι τα αγριολούλουδα όταν πρόκειται για την παρασκευή καθαρότερου και πιο πράσινου κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, οι περισσότεροι αμπελώνες απαιτούν την εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών για τον έλεγχο ασθενειών και παρασίτων, αναφέρει σχετικό άρθρο του thebusinessmagazine.co.uk.

Ο καθηγητής Westbury, ο οποίος εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο RAU τον Σεπτέμβριο του 2023 έχοντας προηγουμένως εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Worcester, είναι ο διευθυντής του συγκεκριμένου έργου, δήλωσε: «Οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να έχουν μελλοντική παραγωγή, όχι μόνο έχοντας μεγαλύτερη εξάρτηση από εναλλακτικές στρατηγικές διαχείρισης παρασίτων και ασθενειών, αλλά και στρατηγικές για τη δέσμευση και αποθήκευση περισσότερου άνθρακα στο έδαφος. Μέχρι στιγμής, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα έχει επικεντρωθεί σε τρόπους μεγιστοποίησης της ποιότητας και της ποσότητας των σταφυλιών. Τώρα χρειαζόμαστε έρευνα που θα οδηγήσει τη βιομηχανία μπροστά σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική της βιωσιμότητα».

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, η μελέτη θα εξετάσει πόσο αποτελεσματικοί βιότοποι αγριολούλουδων, που φυτεύονται ανάμεσα στις σειρές των αμπελιών, μπορούν να υποστηρίξουν τους φυσικούς εχθρούς των παρασίτων που επιτίθενται στα σταφύλια και πώς αυτά τα ενδιαιτήματα θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους ως ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της συνολικής υγείας των αμπελιών.

Με την αυξανόμενη πίεση στους καλλιεργητές να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις χημικές ουσίες λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις τους, ο γενικός στόχος είναι να αναπτυχθεί μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη προσέγγιση για την παραγωγή σταφυλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Westbury πρόσθεσε: «Υπάρχουν ήδη πολλές έρευνες, σε όλο τον κόσμο, για τους αμπελώνες και αυτό ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους παραγωγούς του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά διαφορετικές περιοχές έχουν διαφορετικά terroir , διαφορετικά κλίματα και διαφορετικά παράσιτα. Οι Βρετανοί καλλιεργητές χρειάζονται μελέτες που πρέπει να διεξαχθούν εδώ για τα συγκεκριμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επί του παρόντος περίπου 3.800 εκτάρια αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου του αμπελώνα του RAU 2,6 εκταρίων στο Gloucestershire, που θα ωφεληθούν άμεσα από αυτήν την έρευνα.

Η παραγωγή κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνδυάστηκε με περισσότερη γη που χρησιμοποιείται για την αμπελοκαλλιέργεια και η ζήτηση για κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, από 5,9 εκατομμύρια μπουκάλια που παράγονται το 2018 σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια μπουκάλια από το 2040.

Καταλήγοντας ο καθηγητής Westbury συμπλήρωσε «Ένα σχέδιο για τη διαχείριση των αμπελώνων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απαραίτητο εάν ο τομέας θέλει να προχωρήσει με εξαιρετικά περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια ενώ παράλληλα επεκτείνεται εκθετικά».

Ο Joe Leaper είναι ο φοιτητής του Πανεπιστημίου του Worcester που θα διεξάγει την έρευνα για το διδακτορικό του, ανέφερε «Έχω σπουδάσει στο παρελθόν οικολογία εδάφους και, εξετάζοντας το εύρος αυτής της μελέτης, είναι συναρπαστικό να πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πραγματική προοπτική για το μέλλον, που θα φθάσει από τις ετικέτες στα μπουκάλια του κρασιού στα ράφια των καταστημάτων, μέχρι τις πολιτικές και διαδικασίες που ακολουθούν οι αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί».

Να σημειωθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Perry, το Πανεπιστήμιο του Worcester, το Bumblebee Conservation Trust και το Everflyht Vineyard.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.