Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Pinot Gris/Pinot Grigio, η «δίδυμη» ποικιλία σταφυλιού και η ταχεία ανάπτυξη της

Στον απέραντο κόσμο του κρασιού, αφθονούν οι αποχρώσεις, που σαγηνεύουν τους λάτρεις με λεπτές διαφοροποιήσεις που κάνουν κάθε ποικιλία μοναδική. Μεταξύ αυτών των σαγηνευτικών κρασιών είναι το Pinot Grigio και το Pinot Gris, δύο ξεχωριστές εκφράσεις που προέρχονται από το ίδιο σταφύλι αλλά προσφέρουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Ενώ μοιράζονται μια κοινή καταγωγή, το ταξίδι τους σε διαφορετικές περιοχές και διαδικασίες οινοποίησης έχει οδηγήσει σε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες.

Η ιστορία επιτυχίας του Pinot Grigio δεν μοιάζει με καμία άλλη. Αν και έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο, υποφέρει από μια σκληρή προκατάληψη, όπως το να μην είναι αρκετά ενδιαφέρον ή πολύπλοκο, ειδικά από τους γνώστες του κρασιού.

Το Pinot Grigio / Pinot Gris είναι ικανό για μεγάλη ευελιξία, με δύο τόσο ξεχωριστά προφίλ που χρησιμοποιείται κάποιες φορές με διαφορετικό όνομα…

Το Pinot Grigio και το Pinot Gris εντοπίζουν και τα δύο την προέλευσή τους στην οικογένεια των σταφυλιών Pinot, γνωστά για την ευελιξία και την ευαισθησία τους στην επιρροή των terroir. Το σταφύλι προέρχεται από την περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, βρίσκοντας τελικά το δρόμο του σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η διάκριση στην ονοματολογία είναι κατά κύριο λόγο περιφερειακή. Το Pinot Grigio είναι η ιταλική ονομασία του σταφυλιού, που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιταλία και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ιταλικές παραδόσεις οινοποίησης έχουν επηρεάσει τις συμβάσεις ονομασίας. Το Pinot Gris, από την άλλη πλευρά, είναι το γαλλικό όνομα, που χρησιμοποιείται κυρίως σε περιοχές όπως η Αλσατία και το Όρεγκον, όπου κυριαρχεί η γαλλική οινοποιητική κληρονομιά.

Παράλληλα, το Terroir παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των δύο κρασιών. Το Pinot Grigio από την Ιταλία συνδέεται συχνά με ελαφριές, τραγανές και αναζωογονητικές ιδιότητες. Το ιταλικό Pinot Grigio παρουσιάζει συνήθως γεύσεις εσπεριδοειδών, με νότες λεμονιού, λάιμ και πράσινου μήλου, που αντανακλούν το δροσερό κλίμα και τα πλούσια σε μέταλλα εδάφη περιοχών όπως το Veneto και το Friuli.

Αντίθετα, το Pinot Gris από την Αλσατία τείνει να είναι πιο πλούσιο και γεμάτο σώμα, με πιο ώριμες γεύσεις φρούτων όπως αχλάδι, ροδάκινο και βερίκοκο. Το θερμότερο κλίμα της περιοχής της Αλσατίας και τα ηφαιστειακά εδάφη συμβάλλουν στην πληρέστερη υφή και τα πολύπλοκα αρωματικά του κρασιού.

Συνοψίζοντας, ενώ το Pinot Grigio και το Pinot Gris μοιράζονται μια κοινή γενετική καταγωγή, οι ξεχωριστές προσωπικότητες τους αναδύονται από την αλληλεπίδραση του terroir, των τεχνικών οινοποίησης και των τοπικών παραδόσεων. Είτε προτιμάτε την τραγανή ζωντάνια του ιταλικού Pinot Grigio είτε τη λαχταριστή πολυπλοκότητα του Alsace Pinot Gris, η εξερεύνηση αυτών των κρασιών προσφέρει ένα απολαυστικό ταξίδι στις αποχρώσεις του σταφυλιού και των περιοχών που το καλλιεργούν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη παραμένει η 3η πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους κρητικούς αμπελώνες με την πίεση προσβολής να είναι αυξημένη στις μεσοπρώιμες και όψιμες...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...