Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μνημείο της Unesco το νέο κέντρο γαστονομίας και οίνου στη Βουργουνδία

Ένας απέραντος, ενιαίος επικούρειος χώρος, που θα ενθουσιάσει ακόμα και τους πιο επικριτικούς καλοφαγάδες και λάτρεις του κρασιού είναι στις τελευταίες πινελιές για να υποδεχτεί για πρώτη φορά το κοινό.

Ο Eric Pras, ο μοναδικός σεφ τριών αστέρων Michelin της Βουργουνδίας, για να επιβλέπει τα εστιατόρια, ο Όμιλος Epicure που δημιουργεί ένα κελάρι με 3.000 μπουκάλια γευσιγνωσίας, αλλά και η κορυφαία επαγγελματική σχολή Ferrandi Paris, θα δώσουν ραντεβού για τα εγκαίνια μιας πανεπιστημιούπολης μαγειρικής.

Το Cité internationale de la gastronomie et du vin, ή διεθνές κέντρο γαστρονομίας και κρασιού, που προγραμματίζεται να ανοίξει στις 6 Μαΐου, έχει δημιουργηθεί μια δεκαετία με κόστος 250 εκατομμύρια ευρώ (274 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Ένα κτίριο που ήταν το γενικό νοσοκομείο της πόλης από το 1204 έως το 2015 (όταν εκκενώθηκε για σύγχρονες εγκαταστάσεις) έχει μεταμορφωθεί σε ένα συγκρότημα 16 στρεμμάτων που είναι μεταμορφωτικό για τη Ντιζόν, τόσο ως ορόσημο προορισμό για τον τουρισμό όσο και για τη δημιουργία ενός νέου οικολογικού περιβάλλοντος. Μια γειτονιά, με οικιστικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών κατοικιών, που περιβάλλεται από πάρκο.

«Εδώ βρισκόμαστε στο χιλιόμετρο 0 για τη διαδρομή του κρασιού της Βουργουνδίας, η οποία έχει ταξινομηθεί από την UNESCO», δήλωσε ο δήμαρχος François Rebsamen τον περασμένο χειμώνα κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής προεπισκόπησης της τοποθεσίας. «Η φιλοδοξία μας με αυτό το έργο είναι να γιορτάσουμε τη Ντιζόν ως μια πόλη γαστρονομίας, μια πόλη του κρασιού, και επίσης να αφηγηθούμε την ιστορία του γαλλικού γαστρονομικού γεύματος, που [προστέθηκε] το 2010 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Η είσοδος του συγκροτήματος είναι ένα εντυπωσιακόσύγχρονο κτίριο που ονομάζεται «Canon de lumière» (κανόνι φωτός). Αυτό το υπερυψωμένο οικοδόμημα από μέταλλο και γυαλί θα χρησιμεύσει ως το αρχιτεκτονικό έμβλημα του Cité, στεγάζοντας την Ecole Ferrandi, όπου θα διδάσκονται εντατικά μαθήματα μαγειρικής στα αγγλικά.

Μέσα στο Cité, οι επισκέπτες θα μπορούν να πιούν τα κρασιά που έκαναν διάσημη τη Βουργουνδία. Tο Cave de la Cité, ένας ανερχόμενος χώρος τριών επιπέδων, θα προσφέρει 250 διαφορετικά κρασιά σε ποτήρι. Συνδυασμοί γευσιγνωσίας με αλλαντικά, τυριά και γκουρμέ τάπας. Το μενού επιμελήθηκε ο σεφ Eric Pras του Maison Lameloise, ενός ιδρύματος της Βουργουνδίας που έχει αναγνωριστεί από τη Michelin από τη δημοσίευση του πρώτου του οδηγού το 1900. Περισσότερα για το terroir της Βουργουνδίας και το κλίμα  που αναγνωρίζεται από την UNESCO μπορεί κανείς να μάθει από τα εργαστήρια οινογευστικής δοκιμής.

Μια σειρά από περίπτερα, συμπεριλαμβανομένου του όμορφα ανακαινισμένου Grand Chapel, θα φιλοξενήσει εκθέσεις μουσείων αφιερωμένες στον κόσμο των τροφίμων. Οι μόνιμες εκθέσεις για την κουλτούρα του κρασιού και γαλλική γαστρονομία, που εξηγούν τη συμπερίληψή του στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της UNESCO, θα συμπληρώνονται από μια εκθεσιακή κουζίνα και εναλλασσόμενα προσωρινά εκθέματα.

Στη συνέχεια, υπάρχει το Le Village Gastronomique, μια αγορά με γευσιγνωσίες, μπουτίκ και εργαστήρια με ντόπιους τεχνίτες.

Θα υπάρχει επίσης ένας κινηματογράφος εννέα οθονών, μια θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων και ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, το Sainte-Anne Dijon, που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2023 υπό την αιγίδα του Curio By Hilton. «Προβλέπουμε 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο», είπε ο δήμαρχος Rebsamen. «Το έργο είναι μια σημαντική ώθηση για τη Ντιζόν».

Πάνω απ ‘όλα, το Cité αντανακλά την αποστολή της Dijon να αξιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά. Η ίδια η αποκατάσταση ήταν το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της περιοχής τα τελευταία 12 χρόνια, απασχολώντας 600 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης για να δώσουν νέα ζωή σε ένα τέταρτο που είχε ερημώσει από το κλείσιμο του νοσοκομείου. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αρχαιολογικές ανασκαφές, εκ των οποίων η μία αφορούσε νεκροταφείο με θύματα της πανώλης. (Σημαντικά ευρήματα θα εκτεθούν μέσα στο «1204», έναν εκθεσιακό χώρο πολυμέσων στην καρδιά του Cité που θα αφηγηθεί την ιστορία της Ντιζόν.) Το έργο διατήρησε αιωνόβια δέντρα και αξιόλογους ιστορικούς θησαυρούς. Πάρτε, για παράδειγμα, το Chapelle Sainte-Croix de Jerusalem, μια εκκλησία που μοιάζει με μπιζού και χρονολογείται από το 1459. «Η στέγη αφαιρέθηκε κεραμίδι με κεραμίδι, έτσι ώστε το καθένα να μπορεί να αποκατασταθεί σχολαστικά», είπε ο François Deseille, ο βοηθός ταγματάρχης που επέβλεπε το Αναφέρω. Στον χώρο που θα στεγάσει το γαστρονομικό εστιατόριο του Eric Pras, οι εργάτες ανακάλυψαν τεράστια ξύλινα δοκάρια και πέτρινους θόλους, όμορφες ιστορικές λεπτομέρειες που εκτίθενται τώρα με περηφάνια.

Ανεβείτε τα 316 σκαλοπάτια στην κορυφή του Tour Philippe le Bon, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα. εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει πανοραμικές εικόνες πάνω από τις στέγες της Ντιζόν, μέχρι το Mont Blanc σε μια καθαρή μέρα. Η πέτρινη σκάλα είναι διακοσμημένη με γλυπτά από σταφύλια, μια απόδειξη της φήμης της οινοποίησης της Ντιζόν κατά τον Μεσαίωνα. Μέχρι το 1850, τα αμπέλια φύτρωναν σε όλη τη Ντιζόν. τα τελευταία χρόνια, ο δήμαρχος είναι σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την οινοποίηση στον αστικό ιστό φυτεύοντας αμπέλια – στόχος είναι να αποκτήσει ένα ξεχωριστό A.O.C. για κρασιά Dijon.

Μαζί με τα τέσσερα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένου του Cibo, η Dijon διαθέτει ευχάριστα μπιστρό και τραπέζια d’hôte που γιορτάζουν την κλασική κουζίνα της Βουργουνδίας μαγειρεμένη με σύγχρονο τρόπο. Στο Le Chat qui Pense, η σεφ Isabelle Sonnet άνοιξε τις πόρτες στο σπίτι της – με μια παλιά πέτρινη σκάλα, τζάκι και κήπο – για να προσφέρει ένα γεύμα τριών πιάτων με βάση τα εποχικά υλικά που βρίσκει στην αγορά.

Στο οινοποιείο La Source des Vins, η ιδιοκτήτρια Hadika Simon προσφέρει γευσιγνωσίες και εργαστήρια με οινοποιούς. «Παίζω έναν εκπαιδευτικό ρόλο για να δείξω ότι η Βουργουνδία δεν είναι μόνο για τους γνώστες ή τους πλούσιους», είπε. Η Simon υπερασπίζεται επίσης ένα άλλο εμβληματικό προϊόν της Βουργουνδίας: το crème de cassis, το λικέρ φραγκοστάφυλου που χρησιμοποιείται στο kir. Η επιλογή της; Τα χειροποίητα μπουκάλια από το οικογενειακό domaine Jean-Baptiste Joannet.

ΠΗΓΗ: afar.com

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών φέρνει στο ποτήρι μας η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς, με τους...

REPORTS

Κλωνική επιλογή και διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ίσον «HELLENiFERA» που φαίνεται να διαµορφώνει το µέλλον της αµπελουργίας στην Ελλάδα. Πρόκειται ένα εταιρικό σχήµα που...

REPORTS

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

REPORTS

Η κίνηση προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας είναι σχεδόν καθολική στη χώρα του κρασιού.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.