Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου
Με την αύρα της λίμνης Πλαστήρα
Η Μαλαγουζιά του Γιώργου Καραμήτρου είναι μέρος της ανατρεπτικής και αντισυμβατικής σειράς κρασιών MOI, JE M’EN FOUS! του Winery Monsieur Nicolas που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και ταξιδεύει και στις 5 ηπείρους! Οι αμπελώνες της Μαλαγουζιάς εκτείνονται στη σκιά των Αγράφων, δέχονται απαλά την αύρα της λίμνης Ν. Πλαστήρα και καλλιεργούνται υπό την αιγίδα του οινοποιού Γιώργου Καραμήτρου. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα ροδάκινου, λεμονανθού, πορτοκαλιού, γιασεμιού και εξωτικών φρούτων. Είναι ένα φρέσκο, μέτριας οξύτητας, απολαυστικό και πολυδιάστατο, γεμάτο κρασί με παιχνιδιάρικη, σπιρτόζα διάθεση, το οποίο, ας σημειωθεί, διατίθεται και σε Magnum συσκευασία, ενώ κερδίζει κάθε χρόνο βραβεία ποιότητας και καινοτόμου σχεδιασμού σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Συνοδεύει ιδανικά ελαφρά πιάτα με θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες.
Αναζητώντας το παρελθόν του οινοποιείου, από την εποχή της Τουρκοκρατίας η οικογένεια Καραμήτρου εγκαθίσταται κάτω από τα Άγραφα, στο χωριό του Μεσενικόλα. Έκτοτε αγοράζει και φυτεύει αμπελώνες και ξεκινά να ασχολείται με την αμπελουργία, ασχολία που φτάνει μέχρι και σήμερα, τέσσερις γενιές μετά. Ο Γιάννης Καραμήτρος παίρνει τα ηνία γύρω στο 1960 και προχωρά στην απόκτηση νέων αμπελώνων, στην αντικατάσταση των γερασμένων κλημάτων με νέα, και στη δοκιμή νέων ποικιλιών. Ο γιος του, Γιώργος Καραμήτρος αναλαμβάνει λίγο αργότερα την επιχείρηση και ακολουθεί κάθε νέα εξέλιξη στην κατανάλωση, στο εμπόριο και στην τεχνολογία του κρασιού.
ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΟΠ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ Το οινοποιείο Μεσενικόλα ιδρύθηκε τελικά το 2000 από τον Γιώργο Καραμήτρο, δίνοντας έμφαση στην παράδοση, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Το σύγχρονο οινοποιείο βρίσκεται στη ζώνη ΠΟΠ Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα με δυναμικότητα 1.000.000 φιάλες ετησίως.
Μοναδική, όπως η δηµιουργός της
Οι αμπελώνες του Κτήματος Μάτσα καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ στο πλαίσιο διατήρησης υψηλής ποιότητας στην παραγωγή του οίνου, ακολουθεί αυστηρή χειροδιαλογή σταφυλιού. Έτσι, αφού τρυγηθούν στις ώρες της ημέρας με τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, μόνο τα πιο «ποιοτικά» σταφύλια διαλέγονται με προορισμό τη δεξαμενή ζύμωσης. Ακολουθεί τυπική λευκή οινοποίηση με προζυμωτική κρυοεκχύλιση, με σκοπό την απελευθέρωση αρωμάτων ικανών για τη δημιουργία μιας τυπικής Μαλαγουζιάς. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες με χρήση επιλεγμένων στελεχών ζυμομυκήτων. Αφού τελειώσει η ζύμωση, πραγματοποιείται ανάδευση των λεπτών λασπών μέχρι και την εμφιάλωση, που θα προσδώσουν πιο έντονα αρώματα αλλά κυρίως όγκο και σώμα στο τελικό προϊόν.
ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΓΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙ Η Ρωξάνη Μάτσα ενημερώνει ότι η περίοδος Οκτωβρίου ’18-Αυγούστου ’19 κύλησε με υψηλότερες βροχοπτώσεις (588 mm) σε σχέση με τη μέση βροχόπτωση (517mm) της περιοχής και ο χειμώνας ήταν σχετικά ψυχρός με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις. Οι σχετικά χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες Μαρτίου και Απριλίου οδήγησαν στην οψιμότερη άνθιση (22/5/2019) των αμπελιών κατά 13 ημέρες σε σχέση με τη μέση ημερομηνία άνθισης. Σημαντική επίδραση στο ύψος των αποδόσεων και την ποιότητα των σταφυλιών, είχαν οι βροχοπτώσεις στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου, αλλά και η πολύ καλή και επίκαιρη κατανομή τους μέσα στο διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα τον καλό εφοδιασμό των πρέμνων σε νερό, ώστε να ανταπεξέλθουν στην ξηρή και θερμή περίοδο που ακολούθησε μέχρι τον τρυγητό, χωρίς όμως καύσωνες. Ο τρυγητός ξεκίνησε με 10 ημέρες καθυστέρηση σε σχέση με το 2018. Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή και με πολύ καλή τεχνολογική ωριμότητα.
ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ Μοναδικό κρασί η Μαλαγουζιά του 2019 που κυκλοφορεί τώρα στην αγορά, έντονο και πολύπλοκο αρωματικά, με λευκοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Κυριαρχούν αρώματα φρούτων όπως πεπόνι, βερίκοκο και εσπεριδοειδή που πλαισιώνονται από ώριμα και γλυκά αρώματα μελιού και γιασεμιού. Εξαιρετική πιπεράτη γεύση με φινέτσα και μεγάλης διάρκειας επίγευση που δένει με το σύνολο με τον χαρακτήρα μελιού που βγάζει. Λιπαρό σώμα, με όμορφη ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τον αλκοολικό βαθμό (12,5%)