Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με σεβασμό στη φύση και καινοτομία λειτουργεί το κτήμα COSTA LAZARIDI

Ήδη από τη δεκαετία του ‘70, ο Κώστας Λαζαρίδης πίστευε βαθιά πως η γενέτειρά του, η ∆ράµα, όχι µόνο θα µπορούσε να παράγει κρασιά που θα διακρίνονταν στο διεθνές στερέωµα, αλλά και πως µε την πάροδο των ετών θα κατάφερνε να ενταχθεί στον αµπελοοινικό χάρτη ως µια «Πόλη του Κρασιού».

Φωτογραφία εξωφύλλου The Top50 by Wine Trails: Τρύφωνας Γεωργόπουλος

Το 1979 εγκαθιστά στον Ξηροπόταµο, ένα χωριό στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο γραµµικό αµπελώνα της ∆ράµας και ακολουθεί το µοναδικό για εκείνη την εποχή σύγχρονο οινοποιείο στην ευρύτερη περιοχή.  Το 1992 δηµιουργείται το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή ∆ράµας, που έµελλε να αλλάξει τα δεδοµένα σε ολόκληρο τον κλάδο.

Ξεκινώντας από µία έκταση 100 στρεµµάτων, σήµερα διαχειρίζεται περίπου 3.000 στρµ. φυτεµένα µε  ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες που εκτείνονται σε τέσσερις τοποθεσίες της ∆ράµας,  την Αδριανή, την Καλή Βρύση, το ορεινό Κατάφυτο και την Πλατανιά. Η κάθε µία παρουσιάζει τα δικά της µοναδικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας το σύνολο των  διαφορετικών εδαφοκλιµατικών παραγόντων του terroir της. Οι αµπελώνες καλλιεργούνται σύµφωνα µε τις αρχές της Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης Agro 2.1 και το σύνολο της παραγωγής οινοποιείται αποκλειστικά στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κτήµατος.

Οινότρια Γη, Καπανδρίτι Αττικής

Στις αρχές της χιλιετίας, ο Κώστας Λαζαρίδης έθεσε ως στόχο να αποδείξει ότι τα εδάφη της Αττικής µπορούν να παράξουν εξαιρετικής ποιότητας ερυθρά κρασιά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε µε την δηµιουργία της «Οινότριας Γης» στο Καπανδρίτι Αττικής, µια περιοχή µε µεγάλη οινική ιστορία από την αρχαιότητα µέχρι και σήµερα. Οι πρώτες φυτεύσεις ξεκίνησαν το 2000. Οι αµπελώνες βρίσκονται στις όχθες της λίµνης του Μαραθώνα και καλλιεργούνται σύµφωνα µε τα πρότυπα βιολογικής καλλιέργειας από το 2005. Πρόκειται για ξερικούς αµπελώνες που αποφέρουν χαµηλές στρεµµατικές αποδόσεις ενώ το κλίµα και κυρίως το έδαφος της περιοχής ευνοούν ιδιαίτερα τις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού προσφέροντας έτσι πληθωρικά ερυθρά κρασιά. Η παραγωγή στρέφεται στο Αγιωργίτικο, το Cabernet Sauvignon και το Syrah, που αποκαλύπτουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα εκφράζοντας απόλυτα το ιδιαίτερο µικροκλίµα της Λίµνης του Μαραθώνα και δηµιουργώντας έτσι κρασιά µε δυναµική προσωπικότητα. Ένα µικρό σύγχρονο οινοποιείο αξιοποιεί αποκλειστικά την παραγωγή των ιδιόκτητων αµπελώνων. Ωστόσο, στην «Οινότρια Γη» µπορεί να συναντήσει κανείς πολλά περισσότερα. Σε ένα συγκρότηµα 10.500 τετραγωνικών µέτρων φιλοξενούνται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, χώροι για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, αίθουσες συνεδρίων όπως επίσης και υπόγειες κάβες για την παλαίωση των κρασιών.

Πρεσβευτής του ελληνικού οίνου

Το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη συγκαταλέγεται ανάµεσα στους κορυφαίους πρεσβευτές της Ελλάδας στον οινικό κλάδο. Η προσήλωση στην ποιότητα και η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί εγγυώνται το εξαιρετικό και πολυβραβευµένο αποτέλεσµα. Πάνω από το 50% της ετήσιας παραγωγής κρασιών εξάγεται σε 26 χώρες παγκοσµίως, µε το µεγαλύτερο ποσοστό να αφορά τις αγορές της Γερµανίας και των ΗΠΑ. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Με το βλέµµα στο µέλλον

Η καινοτοµία και ο σεβασµός στη φύση χαρακτηρίζουν κάθε ενέργεια της Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη ΑΕ από το ξεκίνηµά της, κάτι που αποδεικνύεται από µια σειρά παραγόντων: Την ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αµπελώνων, που έθεσε τις βάσεις για την αναγέννηση της αµπελοκαλλιέργειας στην περιοχή,  τον εξοπλισµό του οινοποιείου, ο οποίος χαρακτηρίζεται σταθερά από τεχνολογική πρωτοπορία και τέλος τον χαρακτήρα των κρασιών, ο οποίος εκφράζει κάθε χρόνο τις ιδιαιτερότητες του αµπελώνα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο...

REPORTS

To είπαν «το υγρό χρυσάφι της Σάμου». Το έχουν τιμήσει πολλαπλά ως τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο. Του έχουν αποδώσει εύσημα και το φέρνουν διαρκώς...

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου η πειραματική οινοποίηση από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.