Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασιά made in China επιδιώκουν να εδραιωθούν στον οινικό κόσμο

Η πολυπληθής Κίνα βάζει πολύ υψηλά τον πήχη σχεδιάζοντας να μετατραπεί στον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στον κόσμο.

Την αυξανόμενη…όρεξη για εγχώρια προϊόντα, η οποία έχει αγκαλιαστεί από τους οινοπαραγωγούς στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου σηματοδότησε η πρόσφατη έκθεση Οίνου & Αλκοολούχων ποτών του Χονγκ Κονγκ, στις αρχές Οκτώβρη με το κρασί από την ηπειρωτική Κίνα από 26 Κινέζους εκθέτες να κεντρίζει την προσοχή των χιλιάδων επισκεπτών.

Στην έκθεση που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ανάπτυξης Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ και που έρχεται μετά την πανδημία, κυριάρχησε η φράση «Guo chao», η οποία σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κινέζικη τάση» και υπήρχε παντού σε ταμπέλες σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.  Η Έλσα Ζανγκ, κινέζα κρατική υπάλληλος που εκπροσωπεί την οινοπαραγωγική περιοχή East Foothill του Helan Mountain, είπε ότι «στην Κίνα, αγοράζουμε κινεζικά αυτοκίνητα και αγοράζουμε κινεζικά τηλέφωνα». Το κρασί είναι το επόμενο βήμα σε αυτό το ταξίδι καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να «εκτιμούν τα προϊόντα που παράγονται στην χώρα».

Το Marselan το κινεζικό… Malbec

Το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Cabernet Franc είναι μερικές από τις πιο ευρέως φυτευμένες ποικιλίες σταφυλιού στην περιοχή. Ωστόσο, από όλες τις περιοχές που εκπροσωπήθηκαν στην έκθεση, το Marselan υπήρξε μια από τις πιο ευρέως παραγόμενες. Ο Zhang ανέφερε ότι το σταφύλι ήταν «πολύ κατάλληλο» για το κινεζικό κλίμα και τόνισε ότι η βιομηχανία οίνου «ελπίζει ότι το Marselan μπορεί να είναι το μέλλον» του κρασιού στην Κίνα. Το ονόμασε ακόμη και «China’s Malbec» σε σχέση με το εμβληματικό σταφύλι της Αργεντινής.

Οι στρατηγικές ανάπτυξης διαφέρουν από παραγωγό σε παραγωγό, αλλά πολλοί στοχεύουν σε ένα νεότερο πλήθος καταναλωτών, που είναι πιο τολμηροί. Το Κτήμα Ningxia Xige Estate, το οποίο ιδρύθηκε το 2017, διαθέτει πάνω από 1.300 εκτάρια αμπέλου και παράλληλα με το υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιό του, ο παραγωγός προσφέρει επίσης κινέζικο κρασί σε μεταλλικά κουτάκια για νεότερους καταναλωτές.

Η ασιατική αγορά κυνηγάει συνεχώς νέα προϊόντα. Το Mare Santo, Σλοβένος παραγωγός αφρώδους οίνου, εξέθεσε επίσης τα κρασιά του στην έκθεση. Ο οικογενειακός παραγωγός παλαιώνει τα παραδοσιακά κρασιά του στα 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Αδριατικής θάλασσας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την «εντελώς φυσική» συσκευασία τους με θαλάσσιο κέλυφος, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και γενικό διευθυντή Rasto Tomazic. Κάθε μπουκάλι είναι μοναδικό και με διανομείς στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και σύντομα το Χονγκ Κονγκ, ο Tomazic πιστεύει ότι ο αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών οίνου στην Ασία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για νέα και διαφορετικά προϊόντα.

Αναλαμβάνοντας την πρόκληση

Κατά γενική ομολογία, η αγορά κρασιού του Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να βιώνει το αντίκτυπο του Covid-19. Το 2023 έχει αποδειχθεί μια δύσκολη χρονιά για το εμπόριο, επηρεάζοντας τους πάντες, από τους χώρους συναλλαγών έως τους μεγάλους εισαγωγείς και τις μικρότερες επωνυμίες.

Ο Yang Lu, ο πρώτος και μοναδικός Master Sommelier της Κίνας, είπε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ότι «το Χονγκ Κονγκ έχει χάσει την αύρα του», αλλά ο Lu ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτή η πτωτική τάση ξεκίνησε πολύ πριν από τον Covid-19, περιγράφοντας την πανδημία ως κατάσταση «μαύρου κύκνου».

Ο Ρόμπερτ Τεμπλ, διευθύνων σύμβουλος της Sinowine Ltd, ο οποίος καθοδήγησε τη συζήτηση, είπε ότι οι «καταιγίδες» που προκλήθηκαν από την πανδημία σε καμία περίπτωση δεν «έχουν περάσει εντελώς». Ωστόσο, η ίδια η έκθεση χαρακτηρίστηκε από χαμογελαστά πρόσωπα και πρόθυμους επαγγελματίες του εμπορίου, που ήθελαν να επιστρέψουν μετά από μια τόσο μεγάλη παύση.

Η έκθεση Οίνου & Αλκοολούχων ποτών του Χονγκ Κονγκ ήταν σημαντικά μικρότερη τη φετινή χρονιά, με 600 μόνο εκθέτες. Η παρουσία της Αυστραλίας μειώθηκε δραστικά σε σύγκριση με προηγούμενες συμμετοχές της, πιθανότατα λόγω των σκληρών συναλλαγματικών συνθηκών που επικράτησαν μεταξύ των χωρών λόγω των δασμών που επικράτησαν στο εισαγόμενο αυστραλιανό κρασί. Αλλά με τις φήμες για την άρση αυτών των δασμών σε μόλις πέντε μήνες, υπάρχει ακόμη ελπίδα στο τέλος του τούνελ για το εμπόριο κρασιού μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.