Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Garage Wine Company εγκαινιάζει το έργο Old-Vine «Revival» στο Η. Βασίλειο

Η Garage Wine Company της Χιλής κυκλοφόρησε κρασιά παλαιού τύπου País στο Ηνωμένο Βασίλειο από ένα έργο που επικεντρώνεται στην αναβίωση παραμελημένων περιοχών αμπελώνων και στην υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων καλλιεργητών.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο οινοποιός Derek Mossman Knapp, της Garage Wine Company, παρουσίασε το έργο «Old-Vine Revival» του ομίλου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον μήνα. Αυτό περιλάμβανε μια πρώτη γευσιγνωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο του κρασιού της νέας κυκλοφορίας Old-Vine Revival País 2021.

Παράλληλα, το έργο της Garage Wine Company που βασίζεται στο Maule εστιάζει στην παραγωγή κρασιού από παλιά αμπέλια, που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τις τοπικές αγροτικές κοινότητες.

Γεννημένη από την πανδημία του Covid, η πρωτοβουλία έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες να εργαστούν στους τοπικούς αμπελώνες τους, γεγονός που εξάλειψε την ανάγκη να ταξιδέψουν. Το Maule φιλοξενεί έναν πλούτο πολύ παλαιών, κτηνοτροφικών, οικογενειακών αμπελιών. Ωστόσο, αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί από την κύρια βιομηχανία λόγω του περιορισμένου δυναμικού παραγωγής τους και των προβλημάτων προσβασιμότητας.

Μάλιστα, λίγο περισσότερα από 5.000 μπουκάλια «Revival» Old Vine País 2021 κατασκευάστηκαν και ο Mossman Knapp περιέγραψε το κρασί ως κάπου «ανάμεσα σε ένα Gamay και ένα Pinot Noir».

Το κρασί προσφέρθηκε για πρώτη φορά προς πώληση en primeur πριν από περίπου 18 μήνες, γεγονός που συνέβαλε περαιτέρω στην οικονομική ασφάλεια τόσο για τους καλλιεργητές όσο και για τον παραγωγό εν μέσω της πανδημίας.

Το έργο Old-Vine Revival έχει υποστηριχθεί από τον διανομέα της Garage Wine Company στο Ηνωμένο Βασίλειο, Freixenet Copestick. Το Old-Vine Revival País 2021 ήταν διαθέσιμο στο εμπόριο μέσω Jascots και στους καταναλωτές μέσω του λιανοπωλητή Slurp Wine, με τιμή 17,95 λίρες.

 

«Γη, όχι μάρκα»

Η Garage Wine Company ιδρύθηκε το 2001 από τον Mossman Knapp και τη σύζυγό του, Pilar Miranda, οι οποίοι ξεκίνησαν φτιάχνοντας κρασί στο γκαράζ τους για την οικογένεια και τους φίλους τους. Όσο περνούσε ο καιρός, η επιχείρηση μεγάλωνε και τώρα εξάγουν σε 16 χώρες.

Ξεκίνησαν στο Maipo της Χιλής, αλλά διαπίστωσαν ότι η ιδέα της μικρής, βιοτεχνικής παραγωγής δεν ταίριαζε με το τυπικό μοντέλο μεγάλης κλίμακας, χαμηλού κόστους που ήταν συνηθισμένο στη Χιλή εκείνη την εποχή. Θέλοντας να διατηρήσουν την προσοχή τους, κατευθύνθηκαν στο Maule.

Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε τον Maule, ο Mossman Knapp είπε, «ο ανθρώπινος παράγοντας, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους».

Ωστόσο, οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές της προσέγγισής του ήταν εν μέρει οργανικές. Αρχικά, είχαν νόημα ως επιχειρηματικό μοντέλο για έναν μικρό παραγωγό.

Οι κατασκευαστές φιαλών μεγάλης κλίμακας, οι εκτυπωτές ετικετών και οι κατασκευαστές καψουλών κεριού δεν μπόρεσαν να καλύψουν μικρές παραγγελίες, έτσι η εταιρεία στράφηκε στην ανακύκλωση φιαλών, έναν βαφή φιαλών και έναν προμηθευτή κηρομπογιάς.

Παρά αυτή τη μέθοδο που γεννήθηκε από ανάγκη, είναι σαφές ότι ο Mossman Knapp έχει τεράστια εκτίμηση για τον τόπο και την ιστορία πίσω από τα κρασιά του, αναφερόμενος στη «γη, όχι στο εμπορικό σήμα».

Το 2010, βοήθησε στην ίδρυση του Independent Winemakers Movement (MOVI) στη Χιλή, μια ομάδα μικρών παραγωγών με επίκεντρο τα κρασιά «παρασκευασμένα σε ανθρώπινη κλίμακα».

Στο πλαίσιο του País

Ο Mossman Knapp ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του, ότι το País καλλιεργήθηκε στη Χιλή ήδη από το 1548, έχοντας μεταφερθεί από τα Κανάρια Νησιά σε μορφή σταφίδας.

Το περιέγραψε αυτό ως το έτος μετά τον θάνατο του Ερρίκου VIII.

Καθώς η ψείρα της φυλλοξήρας, που κατέστρεψε πολλούς ευρωπαϊκούς αμπελώνες τον 19ο αιώνα δεν έφτασε στη Χιλή, με αποτέλεσμα πολλά από τα αμπέλια που υπάρχουν σήμερα είναι πολύ παλιά.

Έπειτα, η συνάφεια αυτού, σύμφωνα με τον Mossman Knapp, είναι το μέρος της αμπέλου που δεν βλέπουμε, παρά το «φωτογενές προφίλ καντηλών πάνω από το έδαφος».

Οι ρίζες, παραμένοντας ανέπαφες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εύρωστες και μεγαλώνουν βαθιά, διεισδύοντας στις ρωγμές στα αποσυντιθέμενα αμμοχάλικο εδάφη για πρόσβαση στο νερό.

Θεωρείται από καιρό μια ρουστίκ ποικιλία, έτσι το País έχει γνωρίσει μια σημαντική αναβίωση τα τελευταία χρόνια.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή των παραγωγών που, όπως η Garage Wine Company, επικεντρώνονται στην αναγέννηση και στην παραγωγή κρασιών μικρού όγκου, ποιότητας με αίσθηση του τόπου.

Ωστόσο, μένει να γίνει δουλειά για την αλλαγή της αντίληψης για την ικανότητα του σταφυλιού. Ο Mossman Knapp λέει ότι εξακολουθεί να μην θεωρείται καλό κρασί.

 

Ανοίγοντας το δρόμο μπροστά

Η Garage Wine Company έχει αγκαλιάσει τις δυνατότητες του Maule και του País, επικεντρώνοντας στην παραγωγή κρασιών σε μικρά δέματα με το βάρος της εξερεύνησης και της εκτίμησης μεμονωμένων τοποθεσιών.

Σταφύλια από τρεις φάρμες χρησιμοποιήθηκαν για το Old-Vine Revival País 2021.

Αυτή η προσέγγιση δείχνει τον σεβασμό του Mossman Knapp για το περιβάλλον και την κληρονομιά, χρησιμοποιώντας μεθόδους προγονικής καλλιέργειας και τεχνικές οινοποίησης, όπως η χρήση γηγενών ζυμών, η ήπια διαβροχή και ελάχιστες προσθήκες θειώδους.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι το έργο έχει γρατσουνίσει την επιφάνεια όσον αφορά την αναβίωση των παλαιών αμπελιών και παρέχει «κάτι που οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να αρπάξουν»…

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.