Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η πιο πρωτότυπη λίστα κρασιών στον κόσμο βρίσκεται σε ένα νησί της Σικελίας

Η πιο καινοτόμα λίστα κρασιών στον κόσμο για το 2022, σύμφωνα με το περιοδικό The World of Fine Wine. Φυσικά η λίστα αυτή ανήκει στο κτήμα Tenuta Capofaro, ένα από τα πέντε κτήματα της οικογένειας Tasca d’Almerita.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αυτό το διάσημο βραβείο απονεμήθηκε μετά από σχολαστική επιλογή από μια διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από World Champion Sommeliers, Master Sommeliers, Masters of Wine και πολύ σεβαστούς συγγραφείς κρασιού.

«Η σημασία της γεωγραφίας του κρασιού είναι το ξεχωριστό μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε με αυτή τη λίστα κρασιών από το Wine Bar & Restaurant μας». Αυτό που κάνει το κρασί μαγικό, κατά τη γνώμη μας, είναι η ικανότητά του να αντιπροσωπεύει τον τόπο προέλευσής του. Τα κρασιά που μας ενθουσιάζουν εκφράζουν τη γεωγραφική τους σημασία. Η λίστα κρασιών που αναπτύχθηκε από τον Giulio Bruni είναι ένας άτλαντας κρασιού που δίνει έμφαση στη γεωγραφική σημασία και τοποθετεί το κρασί μεταξύ παραλλήλων και μεσημβρινών» τονίζει ο Alberto Tasca, όγδοη γενιά της οικογένειας Tasca d’Almerita και επικεφαλής της εταιρείας.

«Όταν φτάσαμε για να χτίσουμε το έργο φιλοξενίας μας στο Capofaro το 2001, ξεκινήσαμε με τον αμπελώνα με την επιθυμία να αναδείξουμε τις πιο κατάλληλες ποικιλίες της περιοχής. Σήμερα, αυτό το βραβείο αναγνωρίζει αυτό το έργο, με στόχο να μας κάνει μια εστιακή επαφή για το κρασί και τον τόπο. Είμαι χαρούμενος που η Σικελία βρίσκεται και πάλι στον Όλυμπο του παγκόσμιου κρασιού».

Το Capofaro δημιουργήθηκε από την αγάπη της οικογένειας Tasca d’Almerita για τους αμπελώνες και τη θάλασσα. Είναι ένα γραφικό κτήμα στο νησί Salina σχεδιασμένο για φίλους, επισκέπτες και όλους τους εκλεπτυσμένους ταξιδιώτες, στο πνεύμα της καλύτερης μεσογειακής φιλοξενίας. Λίγα μέρη στη Μεσόγειο έχουν την αιώνια γοητεία αυτής της έκτασης γης, που χαρακτηρίζεται από σειρές αμπέλων Malvasia που κατηφορίζουν προς τη θάλασσα, σκαρφαλωμένα σε ένα βράχο με θέα σε έναν ορίζοντα κοβαλτίου που κοσμείται από τις σιλουέτες του Stromboli και του Panarea.

Το Capofaro μέλος του Relais & Chateaux έχει δημιουργήσει μια «αίσθηση» που ξεπερνά κατά πολύ τη δομή ενός θερέτρου ή ενός νησιωτικού ξενοδοχείου: είναι ένα μέρος για την ψυχή και ένας μοναδικός οινικός προορισμός στο κέντρο της Μεσογείου. Ίσως ο πιο εντυπωσιακός προορισμός όλων.

«Μετά από χρόνια συνεργασίας και σύνταξης πολλών καταλόγων κρασιών, μόλις έφτασα στη Σικελία, η Μεσόγειος μου κατέστησε αμέσως σαφές ότι εκείνα τα κάπως άκαμπτα σχέδια με τα οποία δημιουργήθηκαν πάντα οι λίστες κρασιών με την κλασική διάκριση μεταξύ λευκών/κόκκινων/ αφρωδών κρασιών ήταν δεν ισχύει πλέον» δηλώνει ο Giulio Bruni, ο νεαρός σομελιέ από την Tasca d’Almerita και διευθυντής της Tenuta Capofaro.

«Χρειαζόμουν να επιστρέψω στην έννοια της γεωγραφίας του κρασιού, που εισήγαγε ο Jacky Rigaux με το έργο του για τη Γεω-Αισθητηριακή Γευσιγνωσία. Αυτή η λίστα κρασιών είναι ένας μικρός «ενογραφικός» άτλας» σημειώνει ο Giulio Bruni «είναι το αποτέλεσμα της ανάγκης να μεταδοθούν τα χαρακτηριστικά του τόπου από τον οποίο προέρχεται το κάθε κρασί…»

Η φύση βασιλεύει στο σύνολό της στο Capofaro και η Tasca d’Almerita λειτουργεί ως προσεκτικός φύλακάς της. Οι αμπελώνες βλέπουν την κρυστάλλινη θάλασσα, τους λαχανόκηπους και τα λιβάδια διάσπαρτα σε σκιερά μπαλώματα και τα μικρά λευκά σπιτάκια δένουν με το αιολικό τοπίο: το Capofaro είναι πρώτα και κύρια ένα αρμονικό οικοσύστημα καθώς και μια γωνιά παραδείσου. Εδώ είναι που το Vigna Anfiteatro του Capofaro, μια κατάφυτη και εντυπωσιακή λεκάνη που βρίσκεται στην καρδιά του κτήματος, είναι το φυσικό σκηνικό για ένα από τα πιο εντυπωσιακά Wine Bars στη Μεσόγειο και σίγουρα το πιο περιζήτητο στα νησιά του Αιόλου.

 

Σχετικά με το Tasca d’Almerita

 Για σχεδόν δύο αιώνες, ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα οικογενειακά οινοποιεία της Ιταλίας, το Tasca d’Almerita, λειτουργεί στο Regaleali Estate στην αγροτική καρδιά της Σικελίας. Ήταν εδώ που ο κόμης Giuseppe Tasca d’Almerita φύτεψε το Perricone και το Nero d’Avola ως μικρά δέντρα στο λόφο San Lucio το 1959, επενδύοντας σε ένα μέλλον που λίγοι Σικελοί θα μπορούσαν να φανταστούν εκείνη την εποχή. Με αυτόν τον τρόπο, έθεσε τα θεμέλια για το πρώτο κρασί από έναν μόνο αμπελώνα στη Σικελία: το Riserva del Conte, που αργότερα ονομάστηκε Rosso del Conte, άξιο ανταγωνισμού με τις καλύτερες σοδειές της Ευρώπης και του Νέου Κόσμου. Ο γιος του Lucio συνέχισε την αναζήτηση της αριστείας, φυτεύοντας τις πρώτες διεθνείς ποικιλίες στη Σικελία και εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις οινοποίησης Tasca d’Almerita.

Σήμερα, ο γιος του Lucio, Alberto Tasca, υποστηρίζει με πάθος την αφοσίωση του πατέρα και του παππού του στην ποιότητα και το πάθος για καινοτομία και έρευνα. Έχει επεκτείνει και εμπλουτίσει αυτή την κληρονομιά με έμφαση στη βιωσιμότητα, η οποία εκφράζεται στην υπομονετική, προσεκτική και μακραίωνη φροντίδα των περιοχών όπου ζει και εργάζεται η Tasca.

Ξεκινώντας το 2001, με ένα λεπτομερές έργο για την ενίσχυση της αξίας των ιδιαίτερα κατάλληλων περιοχών, οδήγησε τη συστηματική επέκταση της εταιρείας – στο Regaleali προστέθηκαν με την πάροδο του χρόνου και άλλα κτήματα: Capofaro στη Salina, Tascante στο όρος Αίτνα, Whitaker στη Mozia και Sallier de La Tour στην περιοχή DOC του Monreale. Ο δεσμός που ενώνει κάθε ένα από αυτά τα κτήματα είναι η ίδια η Σικελία.

Η Tasca d’Almerita είναι μέρος του προγράμματος SOStain από το 2009, δεσμευόμενη σε μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης που με την πάροδο του χρόνου την οδήγησε να μειώσει τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της στον αμπελώνα, στο κελάρι και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Μια συνεχής δέσμευση που είχε ως αποτέλεσμα η Tasca d’Almerita να λάβει το βραβείο «Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της Χρονιάς» από το περιοδικό Wine Enthusiast και το διάσημο Πράσινο Έμβλημα από τον Robert Parker Wine Advocate, μια αναγνώριση που δόθηκε από έναν από τους σημαντικότερους κριτικούς του διεθνούς κρασιού. κόσμο σε εταιρείες που έχουν επιδείξει εξαιρετικές προσπάθειες στην αναζήτηση ενάρετες γεωργικές και οινολογικές πρακτικές, με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας.

 

ΠΗΓΗ: wineindustryadvisor.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...