Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παλαιότερη απόδειξη κρασιού βρίσκεται σε ένα νησί στην Αμερική

Θραύσματα κεραμικών που βρέθηκαν σε ένα νησί του Πουέρτο Ρίκο δίνουν μια σαφέστερη εικόνα του κρασιού κατά τα πρώτα στάδια του ευρωπαϊκού αποικισμού…

Άραγε εδώ και πόσο καιρό έχει το δυτικό ημισφαίριο κρασί; Σίγουρα το 2020, αυτή δεν ήταν μια εύκολη ερώτηση να απαντηθεί. Ωστόσο, μία νέα έρευνα από μια ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθά να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Το έγγραφό τους, που δημοσιεύτηκε στο Archaeological and Anthropological Sciences τον Μάιο, δείχνει ότι υπήρχε κρασί από σταφύλι στην Καραϊβική κατά τα πρώτα στάδια του ευρωπαϊκού αποικισμού.

«Ξεκινήσαμε να φωτίσουμε απλώς μια κακώς κατανοητή πτυχή της γαστρονομικής ιστορίας», εξήγησε σε πρόσφατη ομιλία της η Dr. Lisa Briggs του Πανεπιστημίου Cranfield, μια από τις συγγραφείς της έρευνας. «Πώς άλλαξαν, προσαρμόστηκαν ή συνέκλιναν οι δύο πολύ διαφορετικές παραδόσεις τροφίμων και ποτών που βρέθηκαν στις κοινότητες των ιθαγενών της Καραϊβικής και στους Ευρωπαίους ναυτικούς κατά την περίοδο της πρώιμης επαφής;» Για το σκοπό αυτό, η ομάδα ανέλυσε θραύσματα κεραμικών αιώνων 26 ιθαγενών, 14 ευρωπαϊκών από το Isla de Mona του Πουέρτο Ρίκο.

Βασιζόμενοι σε προηγούμενες δοκιμές, οι μοριακές δοκιμές αποκάλυψαν μερικές πιθανότητες σχετικά με το τοπικό μενού: Οι άνθρωποι στο Isla de Mona μπορεί να είχαν ψήσει ψάρια με μια τεχνική που μοιάζει με barbacoa. Μπορεί να ήταν μεγάλοι αγρότες μανιόκας και κάποιος, κάπου σε εκείνο το νησί, έπινε κρασί. «Αφού οι πρώιμοι ευρωπαϊκοί οικισμοί υπέστησαν ασιτία ως αποτέλεσμα της αποτυχίας προσαρμογής στις τοπικές γαστρονομικές πρακτικές, οι άποικοι υιοθέτησαν τοπικά έθιμα», είπε η Briggs. «Αλλά ένα πράγμα που κράτησαν ήταν το κρασί τους».

Παράλληλα, εξετάζοντας τα θραύσματα ενός ισπανικού βάζου ελιάς του 16ου αιώνα (ένας τύπος δοχείου που χρησιμοποιείται για να χωρέσει κάτι περισσότερο από ελιές, προσέξτε), οι ερευνητές βρήκαν υπολείμματα με αναλογία τρυγικού και μηλικού οξέος που υποδηλώνει την παρουσία οίνου. Αυτό μπορεί να κάνει τα θραύσματα την πιο παλιά γνωστή απόδειξη κρασιού στην Αμερική. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης σημάδια ενώσεων τερπενίου (διτερπενοειδή) που πιθανώς προέρχονται από πεύκα, τα οποία κάποτε οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν ως αντιμικροβιακό σφραγιστικό για δοχεία κρασιού (τα τερπένια χρησιμοποιούνται ακόμα στην Ελλάδα για την παρασκευή ρετσίνας).

«Συχνά σκεφτόμαστε τους ναυτικούς να πίνουν αποσταγμένα ποτά όπως το ρούμι. Εδώ βλέπουμε πρώιμες ενδείξεις ότι το κρασί μεταφέρθηκε σε μερικά από τα πρώτα πλοία που ταξίδεψαν από την Ευρώπη», παρατήρησε η Briggs. «Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση κρασιού ήταν μια σημαντική πτυχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές παραδόσεις που μεταφέρθηκαν στην Αμερική».

Δεν ξέρουμε ακόμα τι είδος κρασιού ήταν στο βάζο (γνωστός και ως Sample No. 175). Η Briggs και η ομάδα της θεωρούν, ότι το κρασί πιθανότατα παρασκευάστηκε στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας σταφύλια Vitis vinifera. Προσθέτοντας λίγο περισσότερο πλαίσιο, το βάζο βρέθηκε σε θρησκευτικό χώρο. «Αν [αυτό ήταν] το κρασί της Κοινωνίας που απαιτείται για τα θρησκευτικά δικαιώματα των Καθολικών, ίσως η διατήρηση μιας προσφοράς κρασιού αποτελούσε προτεραιότητα στα μακρινά ταξίδια», σημείωσε η Briggs. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά μυστήρια στον κόσμο της αρχαιολογίας του κρασιού, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες απαντήσεις, τόνισε η Briggs.

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...