Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η γενέτειρα του Chenin Blanc, ένα διαμάντι για τον οινικό κόσμο

Η Νότια Αφρική είναι μία από εκείνες τις οινοπαραγωγικές χώρες που διασχίζουν τη γραμμή μεταξύ του Παλαιού Κόσμου και του Νέου Κόσμου.

Με μια οινοπαραγωγική ιστορία που χρονολογείται πριν από 363 χρόνια, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί νέα, αλλά η πορεία της κατά τα πρώτα  χρόνια έχει παρεμποδιστεί από διάφορες πολιτικές αστάθειες, ανισότητες και εσωτερικές διαμάχες.

Παρόλα αυτά , τα τελευταία 20 χρόνια η πορεία  των κρασιών την Ν. Αφρικής είναι μόνο ανοδική.

Σύμφωνα με έρευνα, τον Απρίλιο του 2018, η Νότια Αφρική αντιπροσώπευε το 0,9 τοις εκατό όλων των παγκόσμιων αναζητήσεων – περίπου 118.000. Από τότε, έχει σκαρφαλώσει σε 182.000 αναζητήσεις και πλέον αποτελεί το 1,1 τοις εκατό όλων των αναζητήσεων κρασιού παγκοσμίως.

Σε μια συνομιλία με τη Maryna Calow, υπεύθυνη επικοινωνίας της Wines of South Africa (WOSA), περιέγραψε τον σκληρό αγώνα της βιομηχανίας για την αναγνώριση που πιστεύουν ότι αξίζουν τα κρασιά τους.

«Χρηματοδοτούμαστε από τη βιομηχανία – δεν χρηματοδοτούμαστε από το κράτος – αλλά είμαστε αναγνωρισμένοι από την κυβέρνηση και εισπράττουν νόμιμες εισφορές στις εξαγωγές που προέρχονται από τη χρηματοδότησή μας. Έτσι, για κάθε λίτρο κρασιού που εξάγεται, είτε σε μορφή χύμα είτε σε συσκευασία, αφιερώνονται μερικά λεπτά ώστε να κάνουμε μάρκετινγκ προς όλο τον κόσμο. Λέγοντας ότι εργαζόμαστε μόνο σε βασικές αγορές εστίασης απλώς και μόνο επειδή η χρηματοδότηση είναι πολύ, πολύ περιορισμένη. Αυτό συνεπάγεται του ότι και να κάνουμε να είναι πολύ στρατηγικό και εστιασμένο, δεν υπάρχουν περιθώρια»

Ο οινικός  εξαγωγικός κλάδος της Νότιας Αφρικής δραστηριοποιείται  μόνο σε βασικές αγορές εστίασης, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο – που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική μας αγορά. Η Ασία, ως αγορά, είναι η ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία.

Εξάγεται  περίπου το 50 % του συνόλου του κρασιού που παράγεται.  Συνολικά, η Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – λαμβάνει περίπου το 50 τοις εκατό όλων των εξαγωγών, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα της Calow, για τις ΗΠΑ, είναι ακόμη πολύ μικροί παίκτες.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η άνθιση του οινικού εμπορίου της Ν. Αφρικής είναι πως μεγάλο ποσοστό των πληθυσμών της Αφρικανικής Ηπείρου είναι μουσουλμανικής θρησκείας, άρα η κατανάλωση σε κρασί είναι πολύ περιορισμένη. Στο σύνολο της ηπείρου, μόνο το 8% του πληθυσμού αποτελεί καταναλωτές κρασιού, ενώ περίπου το 80% πίνει πιο πολύ μπύρα.

Οι τύποι κρασιού της Νότιας Αφρικής.

Τα κρασιά έχουνυιοθετήσει στυλ Μπορντό,  στυλ Ροδανού αλλά και το Cape Blend που έχει το Pinotage. Τα κύρια χαρακτηριστικά όμως είναι Chenin Blanc και Pinotage.

«Το Pinotage είναι η πραγματική περήφανα νοτιοαφρικανικής κόκκινης ποικιλίας που έχει προχωρήσει πολύ» υπογραμμίζει η Calow.

 

«Έχει δώσει και αρνητικά αποτελέσματα  στο παρελθόν, αλλά αυτό έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 10-20 χρόνια. Αυτό που είναι ενδιαφέρον για το Pinotage είναι ότι βλέπουμε αμπελώνες να φυτεύονται στην Αυστραλία και στην Αμερική – Όρεγκον και Καλιφόρνια – ακόμη και στη Γαλλία.»

Πλέον, στην αγορά κυκλοφορούν εκπληκτικά  Pinotages– με χαμηλές, κομψές εντάσεις, και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ .Συνήθως, διακατέχονται από μπουκέτο με κόκκινα μούρα, ζωηράδα και φινέτσα, αλλά και ισορροπημένες τανίνες.

Όσο για το λευκό διαμάντι της Νότιας Αφρικής, υπάρχουν πάνω από 17.000 εκτάρια Chenin Blanc φυτεμένα, αποτελώντας την πιο μεγάλη έκταση μετά το Λίγηρα, με 9.500.

Παραδοσιακά, τα σταφύλια Chenin Blanc χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κρασιού απόσταξης, κονιάκ και μόνο τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί το  αναγνώρισαν  για οινοποίηση. Έχει δυναμικές τόσο για χαρακτηριστικά φρέσκα και φρουτώδη, αλλά και πιο συμπυκνωμένα, λιπαρά κρασιά. Από την ποικιλία αυτή, άλλωστε, φτιάχνεται και το Cap Classique, αλλά και γλυκείς οίνοι.

«Το Cap Classique ως κατηγορία, είναι ένας από τους ισχυρότερους παίκτες μας αυτή τη στιγμή, βλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη στις εξαγωγές του. Είναι ένα προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας και ανταγωνίζεται άνετα τη σαμπάνια από ποιοτική άποψη, αλλά είναι ελαφρώς φθηνότερο, επομένως εμπίπτει στην κατηγορία ακριβώς από κάτω, αλλά είναι πιο ακριβό από το τρέχον flavor du jour που είναι το Prosecco.» σημειώνει η Calow.


Το κόλλημα στο Κέιπ Τάουν

Με τη ναυτιλία σε όλο τον κόσμο να  αντιμετωπίζει κρίση, στη Νότια Αφρική τα πράγματα επιδεινώθηκαν περισσότερο με προβλήματα στον κεντρικό τερματικό σταθμό του λιμανιού στο Κέιπ Τάουν – που είναι ο κύριος εξαγωγικός τερματικός σταθμός για την οινοποιία – λόγω έλλειψης  χώρου στα πλοία.

Πολλές από τις μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων έχουν παρακάμψει τα λιμάνια του Κέιπ Τάουν λόγω δομικών προβλημάτων, ενώ και  ο εξοπλισμός που είναι ξεπερασμένος, ή αδύναμος, δημιουργεί καθυστέρηση. «Τα πλοία πρέπει να αναμένουν στον κόλπο περιμένοντας αγκυροβόλιο για έως και δύο εβδομάδες τη φορά». Είναι  επίσης μεγάλη περιοχή καλλιέργειας φρούτων, τα οποία  προτιμώνται για προφανείς λόγους, αλλά αυτό έχει προκαλέσει ένα σημαντικό πρόβλημα στον οινικό κλάδο.

«Είχαμε επίσης τεράστιες πλημμύρες και στην περιοχή KwaZulu-Natal – υπάρχουν παντού κοντέινερ, αναποδογυρισμένα στη λάσπη. Φυσικά, η όλη κατάσταση στη ναυτιλία και η κατάσταση των εμπορευματοκιβωτίων έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.»

Αυξήσεις σε κόστη και ελλείψεις γυαλιού μαστίζουν επίσης την οινοπαραγωγή στα Νότια.  «Πρέπει να εισάγουμε βαρέλια, φελλούς, μηχανήματα, όλα αυτά σε ευρώ, επίσης, κάτι που αποτελεί πρόκληση.»

Η συρρίκνωση του αμπελώνα

Μεγάλες συρρικνώσεις στον αμπελώνα της Ν Αφρικής τα τελευταία 12-15 χρόνια, με περίπου 3500 πρωτογενείς παραγωγούς, να έχουν  πέσει στους 2600. Πολλά από αυτά χάθηκαν φυτεμένα, ενώ εναλλακτικά προϊόντα – εσπεριδοειδή, μούρα, ξηροί καρποί –χάθηκαν λόγω της ενοποίησης, και αυτό οφείλεται κυρίως στη βιωσιμότητα και την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου, ο οποίος υφίσταται μεγάλη πίεση.

«Οι φυτεύσεις μας έχουν φτάσει από περίπου 105.000 εκτάρια σε περίπου 92.000. Οι μειώσεις είναι  γεγονός, αλλά αυτό που είναι επίσης καλό είναι ότι ο όγκος έχει παραμείνει περίπου ο ίδιος, πράγμα που σημαίνει ότι όπου οι αμπελώνες έχουν ξαναφυτευτεί ή ξεριζωθεί και ξαναφυτευτεί – υπάρχουν πιο βιώσιμες ποικιλίες που φυτεύονται, είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία, που αποδίδουν υψηλότερος τόνος.»

Η ποιότητα του νοτιοαφρικανικού οίνου έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 περίπου χρόνια και σίγουρα λαμβάνει  μεγάλη αναγνώριση διεθνώς, είτε μέσω των κριτικών, των μέσων ενημέρωσης, των διεθνών διαγωνισμών. Βοηθάει στην κατάσταση η καλή ποιότητα του προϊόντος  και η αξία του, ενώ οι οινοπαραγωγοί αποστρέφονται από τις χαμηλές ποιότητες, και κάνουν premium δουλειές.

«Υπήρξαν κάποιες ασήμαντες γραμμές – η εμπορική διαμάχη μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας, όπου οι συνθήκες ήταν υπέρ μας. Πολλές από τις υπάρχουσες μάρκες που ήταν παραδοσιακά αυστραλιανές μάρκες εμφιαλώνονται τώρα στη Νότια Αφρική με την ίδια ετικέτα με την ίδια επωνυμία, αλλά είναι κρασί προέλευσης, Νότια Αφρική.» δηλώνει η Calow.

Πηγή: wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.