Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ταυτότητα του ΕΟΣ Σάμου μέσα από την αφήγηση μιας παλιάς ετικέτας κρασιού

Έχω πίσω μου 98 χρονάκια ιστορίας και ένα βαθύ καραμελένιο χρώμα που μαρτυρά τη γλυκύτητα μα και την ευγενική καταγωγή μου…

Γεννήθηκα μια ζεστή μέρα του Σεπτέμβρη του 1925, πριν καν δημιουργηθεί ο ιστορικός Συνεταιρισμός της Σάμου το 1934. Διατηρώ ωστόσο το μεγαλείο της προέλευσής μου από τους ορεινούς αμπελώνες και στην ταυτότητά μου, το όνομα «Samos» φιγουράρει φαρδύ-πλατύ, καθώς είναι στην ουσία ένα διεθνές διαπιστευτήριο ποιότητας. Παρά τα χρονάκια μου, διατηρώ τα πρωτογενή μου αρώματα μα και τα τριτογενή της παλαίωσης, αυτά που δίνουν στην υφή μου μια μοναδική φρεσκάδα και αναδεικνύουν γουλιά-γουλιά, όλο το μεγαλείο του σαμιακού terroir.

Με βρήκε στο κατώι του αγροτόσπιτου που είχε ο παππούς του στην περιοχή των Βουρλιωτών Σάμου (σε ένα «καλύβι» όπως το λένε οι ντόπιοι), ο καλλιεργητής Γιώργος Διολέτης. Με προσέφερε, ως έκθεμα σημαντικής ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι, για να θυμίζω στους απογόνους των παλιών αμπελοκαλλιεργητών την πατρογονική τους παρακαταθήκη μα και για να δείχνω στους επισκέπτες πως αποτυπώνεται η μακρόχρονη αμπελοοινική διαδρομή της Σάμου, σε μια φιάλη!

Έχουν γράψει για μένα, από τότε:

«Το κρασί αυτό είναι γνήσιον προϊόν σταφυλής παρασκευασμένο από το παγκοσμίως φημισμένο Μοσχάτο Σταφύλι της Σάμου. Ηγγυημένο δε ότι δεν εμπεριέχει ούτε ίχνος σταφίδος ούτε ζακχάρεως. Είναι θαυμάσιον εις την γεύσιν και άριστο τονωτικόν, ως πραγματικό δε κρασί απολαμβάνει πανταχού την εκτίμησιν των ειδικών».

Στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

Η υπέροχη αυτή φιάλη, που σας αφηγήθηκε την ιστορία της, είναι εσοδείας 1925-1930, και «ανακαλύφθηκε» σε ένα παλιό «καλύβι» των Βουρλιωτών Σάμου από τον παραγωγό Γεώργιο Διολέτη, ο οποίος και την προσέφερε τιμητικά στο Μουσείο Οίνου.

Η φιάλη αυτή εκτίθεται μεταξύ άλλων συλλεκτικών οίνων  αλλά και σημαντικών εκθεμάτων από τη μακραίωνη ιστορία του μοσχάτου, που βρίσκονται στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι 98 ολόκληρα χρόνια πριν, το σαμιακό κρασί αναγραφόταν ως «παγκοσμίως φημισμένο» αλλά και «τονωτικό». Χαρακτηριστικά που διατηρεί αναλλοίωτα έως και σήμερα, χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες των Σαμίων αμπελοκαλλιεργητών-μελών του Συνεταιρισμού.

Το Μουσείο Οίνου είναι ένας «ζωντανός» και επισκέψιμος χώρος ιστορικής πραγματικότητας για το σαμιακό κρασί και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμο. Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα, φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, αποτελώντας ένα «ζωντανό» έκθεμα για το μοσχάτο και την αμπελοοινική ταυτότητα της Σάμου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μοσχάτοι οίνοι του Ε.Ο.Σ Σάμου επιστρέφουν από τη Γαλλία και τον διαγωνισμό Vinalies International με...

REPORTS

Μέσα από το δίκτυο διανομής της «Δυναμική Α.Ε» θα φτάνουν στους Έλληνες καταναλωτές τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου από την 1η Μαρτίου, σε μια...

REPORTS

Με ένα «διαμάντι» και 9 ακόμη βραβεία τιμήθηκαν τη χρονιά που πέρασε τα σαμιώτικα μοσχάτα κρασιά, προσθέτοντας νέες διακρίσεις στις εκατοντάδες που έχει συλλέξει...

REPORTS

Το Ian's Lounge Bar του Regency Casino Thessaloniki διοργανώνει υπό την επιμέλεια του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου μία μοναδική γευσιγνωσία οίνου για τους λάτρεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...