Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η άδεια Overberg ανησυχεί τους οινοπαραγωγούς της Νότιας Αφρικής

Οι αμπελουργοί, οι οινοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες στο Overberg της Νότιας Αφρικής φοβούνται ότι το τοπικό τους περιβάλλον θα «καταστραφεί και θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα» εάν εγκριθεί μια άδεια αναζήτησης χρυσού και αργύρου.

Η Cienth Pty Ltd έχει υποβάλει αίτηση για άδεια εξερεύνησης περίπου 4.200 εκταρίων καλλιεργήσιμης γης στα Highlands Overberg για μετάλλευμα χρυσού, αργύρου και κασσίτερου.

Στη συνέχεια, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για αποκλειστική άδεια εξόρυξης 30 ετών που θα καλύπτει την περιοχή, που βρίσκεται λίγο έξω από το Napier στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί της περιοχής φοβούνται ότι θα καταστραφούν οι παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις, η επισιτιστική ασφάλεια θα απειληθεί και οι θέσεις εργασίας θα χαθούν.

«Οι συνέπειες της έγκρισης αυτής της αίτησης είναι τρομακτικές για να τις σκεφτούμε», είπε ο Bruce Jack, ένας από τους πιο γνωστούς οινοποιούς της Νότιας Αφρικής, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του The Drift Estate στην περιοχή.

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι στοιβαγμένα εναντίον μας και ο χρόνος είναι ουσιαστικός», πρόσθεσε. «Όποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την εφαρμογή είναι αποφασισμένος να πετύχει και διαθέτει σημαντικούς πόρους, οικονομικούς και άλλους.»

Η Cienth Pty Ltd δεν διαθέτει ιστότοπο και δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την εταιρεία. Έχει υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Ορυκτών Πόρων και Ενέργειας της Νότιας Αφρικής για την άδεια.

«Σοβαρή και άμεση» επίδραση 

Ο Wynand Wessels, πρόεδρος του Napier Farmers’ Organisation, οδηγεί την αντίθεση στην εφαρμογή αναζήτησης.

Η Elsaine Costerus-Möhr, περιβαλλοντική δικηγόρος που εκπροσωπεί την οργάνωση, είπε: «Στην εμπειρία μου, σπάνια έχω συναντήσει δικαίωμα αναζήτησης που δεν εξελίσσεται σε δικαίωμα εξόρυξης.

«Αν συμβεί αυτό, οι ιδιοκτήτες γης, οι αγρότες και ακόμη και οι απόγονοί τους δεν θα δουν την αποκατάσταση στη διάρκεια της ζωής τους και καμία οικονομική πρόβλεψη δεν θα είναι επαρκής για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες».

Οι οινοποιοί και άλλοι αγρότες στο Overberg ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν στην αίτηση για άδεια αναζήτησης, καθώς φοβούνται ότι θα ήταν «συντριβή για τη γεωργική μας κοινότητα», σύμφωνα με τον Jack.

Η αρχική αναζήτηση δεν θα απειλούσε άμεσα τους αμπελώνες, καθώς θα επικεντρωνόταν κυρίως σε βοσκήσιμες εκτάσεις προβάτων και εκμεταλλεύσεις σιτηρών.

Ωστόσο, θα είχε «σοβαρό και άμεσο» αντίκτυπο στον οινοτουρισμό, είπε ο Jack, καθώς «κανείς δεν θέλει να πάει για γευσιγνωσία κρασιού δίπλα σε μια θορυβώδη, δυνατή, βρώμικη επιχείρηση εξόρυξης σε ανοιχτό χώρο».

Έπειτα, πρόσθεσε: «Εάν εγκριθεί η εξόρυξη, η καταστροφή αμπελώνων και πιθανών αμπελώνων μπορεί να είναι μαζική, επειδή η περιοχή αναζήτησης αναπόφευκτα θα επεκταθεί και θα επηρεάσει άμεσα πάνω από 200 εκτάρια αμπελώνων και έμμεσα θα επηρεάσει εκατοντάδες άλλους».

Τέλος, το Overberg Renosterveld Conservation Trust στέκεται στο πλευρό των τοπικών αγροτών σε μια προσπάθεια να σταματήσει να χορηγείται η αίτηση αναζήτησης.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.