Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εύπλαστο και πλούσιο το Αγιωργίτικο κλείνει το μάτι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Μια ποικιλία με πολυδιάστατο χαρακτήρα, ο οποίος την καθιστά ένα εξαιρετικό όπλο για το σύνολο του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα, είναι το Αγιωργίτικο, που δίνει συναρπαστικά κρασιά σε όλη την Ελλάδα

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Η αίσθηση του μέτρου στο πολυδύναμο Αγιωργίτικο

Μαζί με το Ξινόμαυρο το Αγιωργίτικο αποτελούν τις δύο ευγενείς ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Πατρίδα του είναι η «Μικρή Βουργουνδία» ή αλλιώς Νεμέα, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το 1971 ως η ζώνη για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν δίνει συναρπαστικά κρασιά σε όλη την Ελλάδα, από το Βορρά ως το Νότο. Μια γοητευτική ποικιλία με μοναδική αμεσότητα και ισορροπία. Θα μπορούσε άλλωστε κανείς να πει ότι το Αγιωργίτικο αποτελεί συνώνυμο του μέτρου, καθώς τα συστατικά του, φρούτα, οξύτητα, ταννίνες, αλκοόλ, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρος των στυλ που μπορεί να δώσει: Από φρουτώδη ροζέ ξηρά ή ημίξηρα μέχρι στιβαρά κόκκινα, αλλά και επιδόρπια κρασιά. Στο Αγιωργίτικο ταιριάζει πολύ η επαφή με το βαρέλι, καθώς η ωρίμανση σε δρυ μπορεί να του προσδώσει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και τριτογενή αρώματα, όπως ζωικά και δασικά αρώματα, καθώς και καπνό, δέρμα ή σοκολάτα. Όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και τις φρέσκες εκδοχές που παράγονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου δίδεται έμφαση στον πρωτογενή χαρακτήρα της ποικιλίας και προσδίδονται αρώματα φρέσκων ζουμερών κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, καθώς και μερικών μαύρων όπως το βύσσινο. Το Αγιωργίτικο συνήθως δίνει κρασιά μετρίου σώματος και οξύτητας, με μέτριες, μαλακές ταννίνες, ενώ το χρώμα στο ποτήρι ποικίλει από απαλό ροδί έως ρουμπινί ανάλογα βέβαια με την οινοποίηση.

Με τον πλούτο της Νεμέας
Ένα ΠΟΠ Νεμέα κρασί που αγαπάει τον χρόνο
Semeli Nemea Grande Reserve 2016

Λαμπερό, ερυθρό χρώμα με έντονη πυκνότητα. Ώριμα κόκκινα φρούτα στη μύτη, τα οποία αποτυπώνουν το χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου που αξίζει να παλαιωθεί. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων λόγω της μακράς παραμονής στο βαρέλι, αλλά και στο μπουκάλι. Στο στόμα πυκνό και στρογγυλό. Βελούδινες και φινετσάτες ταννίνες, πλούσια αλκοόλη με τονισμένη οξύτητα που προσφέρει ισορροπία. Μακρά επίγευση, γεμάτη όγκο και αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, φρυγανισμένου ψωμιού και κανέλας. Συνοδεύει πλούσια πιάτα κρέατος, ψητό αρνί, ψητά στα κάρβουνα και τη σούβλα, καθώς και σκληρά κίτρινα ή κρεμώδη τυριά. Σερβίρεται στους 15-16°C.

Ένα μεγάλο κρασί από τη Μεσσηνία
Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon από αμπελώνα μεγάλο υψόμετρο συνθέτουν την Υπογραφή
Υπογραφή 2014

Φέροντας την υπογραφή του ιδρυτή της Οινοποιίας, Μιχαήλ Ψαρούλη, η «Υπογραφή» αποτελεί τη ναυαρχίδα των ετικετών
που κυκλοφορεί ο Κώστας Ψαρούλης. Όλες και όλες 1.000 φιάλες από αυτό το ερυθρό κρασί εμφιαλώνονται κάθε χρόνο. «Για την ακρίβεια οι φιάλες είναι 999» εξηγεί ο ίδιος, αφού «για… προληπτικούς λόγους δεν εμφιαλώνω το νούμερο
13». Αναζητώντας ένα κρασί που θα τιμούσε τον πατέρα του, ο Κώστας Ψαρούλης, απευθύνθηκε στις δυο «πιο καλές ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών» με τα αμπέλια να βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο, ενώ και εδώ ο κανόνας το μικρών αποδόσεων του αμπελουργού τηρείται κατά γράμμα. «Για 36 μήνες το περνάω από καινούρια γαλλικά δρύινα. Η εμφιάλωση εδώ γίνεται με το χέρι, φελλός μακράς ωρίμανσης κλείνει το στόμιο των μπουκαλιών φτιαγμένων από φυσητό γυαλί και στη συνέχεια σφραγίζεται με βουλοκέρι. Όπως υποστήριξε ο ίδιος ο δημιουργός, μια μεγάλη επιβεβαίωση των προσπαθειών του με
τη συγκεκριμένη ετικέτα, ήταν η βράβευσή του με χρυσό μετάλλιο στον Διαγωνισμό Οίνου της Βιέννης.

Από το καλύτερο σταφύλι
Το αποκορύφωμα της έκφρασης του Αγιωργήτικου, από τα καλύτερα αμπελοτόπια της Αρχ. Νεμέας
Ammos Terra Leone 2018

Ένα κρασί πολύπλοκο και στιβαρό, που ξεκινά από το αμπέλι και ακολουθεί μια οινοποιητική πορεία με στόχο την εξέλιξη του Αγιωργήτικου. Ξεκινώντας από τη σωστή επιλογή των κλημάτων, το ταξίδι  συνεχίζεται στην εγκατάσταση ενός μετεωρολογικού σταθμού για να γίνεται σωστά ο έλεγχος του υδατικού στρες. Επόμενος σταθμός η οινοποίηση με πέντε μέρες κρυοεκχύλιση στους 8o C, συμπαραμονή στέμφυλων με το χυμό για 30 μέρες, με τέσσερις ανακυκλοφορίες την ημέρα ιδιαίτερης έντασης και με τελευταία στάση την παλαίωση για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια (γαλλικά 80% και αμερικανικά 20%) όλα 100% καινούργια. Στη συνέχεια ακολουθεί για 6 μήνες παλαίωση στη φιάλη στο οινοποιείο και με αυτό τον τρόπο το κρασί φτάνει στον προορισμό του με υψηλές προδιαγραφές και με χαρακτηριστικά που μαγεύουν και τις πέντε αισθήσεις, αφού τα χαρακτηριστικά του Αγιωργήτικου, όπως μεταφράζονται στο ποτήρι, έχουν φθάσει στην απόλυτη έντασή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιδέχεται παλαίωσης επιπλέον 10 χρόνια. Συνδυάζεται με πληθωρικά πιάτα όπως λαγός στιφάδο, κοκκινιστό βοδινό, μελιτζάνα παπουτσάκι αλλά και με καλοψημένες μοσχαρίσιες κοπές.

Το μεγάλο κόκκινο
Μια από τις βασικές ποικιλίες του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, που απογειώνει το terroir της Δράμας
Chateau Julia Agiorgitiko 2020

Φυτεμένο το 1998 στους πρόποδες του Μενοίκιου όρους στην Καλή Βρύση Δράμας, το Αγιωργίτικο αποτελεί μια από τις βασικές ποικιλίες του Κτήματος. Μετά από 24 χρόνια καλλιέργειας, τόσο το ξεχωριστό terroir της Δράμας όσο και οι σύγχρονες αμπελουργικές και οινολογικές πρακτικές απογειώνουν τις δυνατότητες της ποικιλίας αυτής. Αποτέλεσμα αυτού είναι το μονοποικιλιακό Chateau Julia Agiorgitiko, το οποίο είναι βραβευμένο με Xρυσό μετάλλιο στον Challenge International du Vin 2022, και έρχεται να δώσει έμφαση στο κόκκινο φρούτο. Έντονο κόκκινο χρώμα με ρουμπινί ανταύγειες, κόκκινα φρούτα στη μύτη, με τα μούρα να κυριαρχούν. Αρμονική συνεύρεση με γλυκά μπαχαρικά και εντονότερη την έκφραση κανέλας και γαρίφαλου. Το στόμα δεν θα μπορούσε να διαφέρει, οπότε και εκεί συναντάμε κόκκινα φρούτα με καλή συμπύκνωση και μία φρεσκάδα να τα διακατέχει, με επίλογο από ώριμες και στρόγγυλες ταννίνες και μακρά επίγευση.

Ζωντάνια και πεντακάθαρη έκφραση
Μπαχαρικά, κανέλες, γαρίφαλα, πιπέρια και γλυκόριζες ξεδιπλώνονται στο χώρο με το άνοιγμα μιας φιάλης Αγιωργίτικου ΠΟΠ Κτήμα Λιαντίδη

Τα πρέμνα από τα οποία παράγεται η ΠΟΠ Νεμέα ΕΡΓΟ του Κτήματος Λαντίδη φύονται σε υψόμετρο 650 μ. στον Ασπρόκαμπο της Νεμέας σε ιδιόκτητο αμπελώνα. Η τυπική αυτή Νεμέα δίνει στο στόμα μια βελούδινη υφή κι ένα συνδυασμό από μαλακά χαρακτηριστικά, με νότες από πυρηνόκαρπα φρούτα, φρέσκα και μη, όπως σάρκα κερασιού και αποξηραμένο δαμάσκηνο. Οι ταννίνες και η οξύτητα του κρασιού αυτού ισορροπούν αφήνοντας μια διακριτική αλλά και ελαφρώς πιπεράτη επίγευση. Μετά το πέρας της ζύμωσης, ο οίνος μένει σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια για 14 μήνες, ενώ μεγάλη δυνατότητα έχει για περαιτέρω ωρίμανση πολλών ετών στο μπουκάλι. Το κρασί αυτό αποτελεί άριστη γευστική συνοδεία για κόκκινα κρέατα, στη σχάρα ή στο φούρνο, για παραδοσιακή κουζίνα αλλά και για ποικιλίες τυριών.

Άρωμα φρέσκου φρούτου
Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα των Αρχαίων Κλεωνών, σε υψόμετρο 250-400 μ. το ερυθρό ξηρό 100% Αγιωργίτικο της σειράς «Γεωμετρία»
Νεμέα ΕΡΓΟ Lantides 2019

Η φιλοσοφία πίσω από το Γεωμετρία Αγιωργίτικο, αλλά και όλη τη σειρά είναι η ξεκάθαρη έκφραση του χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας. Μεγάλο κομμάτι της δουλειάς γίνεται στο αμπέλι με πολύ προσεκτική καλλιέργεια, κυρίως μηχανική, και όσο το δυνατόν λιγότερες χημικές παρεμβάσεις. Στο Αγιωργίτικο η διαδικασία προσέγγισης, έχει στόχο να αναδείξει τα κόκκινα φρούτα της ποικιλίας μαζί με ένα μεστό και πλούσιο στόμα. Το αποτέλεσμα, ένα πολύ τυπικό Αγιωργίτικο Αρχαίων Κλεωνών. Μέτριο ρουμπινί χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων με διακριτική παρουσία μαύρων, φυτικές νότες και χαρακτηριστικά μπαχαρικών. Στη μύτη ξηρό, με μέτρια οξύτητα, φρέσκιες, στρογγυλές ταννίνες και χαμηλό αλκοόλ ενώ το σώμα είναι μέτριο με καθαρές γευστικές αποδόσεις και με επίγευση που διαρκεί. Αρώματα κόκκινου δαμάσκηνου, κερασιού και φρούτων του δάσους, με νότες πιπεριάς και φυλλώματος τομάτας. Στα γευστικά χαρακτηριστικά τονίζεται η εκκεντρική παρουσία ροζ πιπεριού και γλυκών μπαχαρικών, όπως γαρίφαλο, κανέλα και μπαχάρι

Χτίζει όνειρα το αμπέλι
Apocalypsis Nemea Premium Vineyard Selection

O Xρήστος Μπαραφάκας είναι λάτρης του ωραίου και άνθρωπος παθιασμένος με το κρασί και τον τόπο του. Το Αγιωργίτικο σταφύλι και τα κρασιά του είναι αυτονόητα γι’ αυτόν κι έτσι δημιούργησε και μοιράζεται με το οινόφιλο κοινό τη δική του Apocalypsis. Μία νεοκοσμίτικη Νεμέα, η οινοποίηση της οποίας λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Η προζυμωτική εκχύλιση διαρκεί πέντε ημέρες και ακολουθεί εμβολιασμός της σταφυλομάζας με επιλεγμένα στελέχη ζυμομυκήτων. Συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας κατά τη ζύμωση που δεν ξεπερνούν τους 24ο C. H ζύμωση ολοκληρώνεται και ο οίνος παραμένει με τα στέμφυλα μεταζυμωτικά για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ακολουθεί διαχωρισμός του οίνου από τα στέμφυλα. Ο οίνος παραμένει στη δεξαμενή για
περίπου δύο μήνες όπου και πραγματοποιούνται περιοδικές αναδεύσεις. Ακολουθεί μετάγγιση του οίνου σε γαλλικά δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 και 300lt. Ο χρόνος ωρίμανσης των οίνων σε αυτά ολοκληρώθηκε μετά το πέρας 12 μηνών.

Με χαρακτήρα Δράμας
Aρώματα κόκκινων φρούτων με κυρίαρχο το κεράσι. Πλούσιο στόμα με μπαχαρικά, κανέλλα, γαρύφαλλο και βανίλια. Ένα κρασί με μακριά κι ευχάριστη επίγευση
ΕΜPHASIS Agiorgitiko 2018

Το πέμπτο μέλος της οικογένειας EMPHASIS, που μετράει ήδη πολλαπλές εσοδείες επιτυχημένης πορείας στις αγορές του εξωτερικού, διατίθεται πλέον και στην ελληνική αγορά. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία των οίνων EMPHASIS, το Agiorgitiko, που έχει αποσπάσει πολλαπλές και ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι ένας μονοποικιλιακός ξηρός ερυθρός οίνος ΠΓΕ Δράμα μακράς παλαίωσης από ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος Παυλίδη, που παράγεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Στις φιάλες η σοδειά του 2018
Η πραγματοποίηση του τρύγου κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη στιγμή που τα σταφύλια βρίσκονται στη βέλτιστη ωριμότητα, έχει σαν σκοπό τη διατήρηση του αρωματικού και φαινολικού δυναμικού της κάθε ποικιλίας. Η ορθή εφαρμογή της εκχύλισης σε προ και μετά-ζυμωτικό στάδιο, βοηθά στην εξαγωγή του δυναμικού αυτού. Ο χυμός μεταφέρεται με τη συνδρομή της βαρύτητας σε δρύινα βαρέλια, όπου και παραμένει για 14 μήνες, η ωρίμανσή του συνεχίζεται με επιπλέον 12 μήνες παραμονής στη φιάλη.

Γευστική αρµονία
Το κρασί αυτό μπορεί να συνδυαστεί επιτυχημένα με ευρεία γκάμα πιάτων. Συνδυάζεται άψογα με ψητό κρέας, αρνί, με πλούσια κίτρινα αλλά και κρεμώδη τυριά. Σερβίρεται στους 16- 17°C. Συνιστάται η χρήση καράφας ή να ανοιχθεί τουλάχιστον μισή ώρα πριν το σερβίρισμα

Στην απλότητα η ομορφιά
Μόλις 12% αλκοόλ για έναν ΠΟΠ Νεμέα οίνο με μέτριο προς ελαφρύ σώμα, έντονο κόκκινο χρώμα και ευχάριστο βοτανικό χαρακτήρα
Αγιωργίτικο Μπουτάρη 2020

Έντονος αρωματικός χαρακτήρας από μαύρα φρούτα κερασιού, βύσσινου και δαμάσκηνου πλαισιωμένα από έναν ευχάριστο βοτανικό χαρακτήρα χαρακτηρίζουν το Αγιωργίτικο Μπουτάρη, ένα ΠΟΠ Νεμέα κρασί με έντονο κόκκινο χρώμα. Στο στόμα παρουσιάζει μαλακές ταννίνες χωρίς επιθετικότητα, όπου ο αρωματικός του χαρακτήρας περνάει εύκολα με έμφαση στα αποξηραμένα φρούτα. Πρόκειται για έναν οίνο μέτριου προς ελαφρύ σώματος με ποικιλιακό χαρακτήρα. Το Αγιωργίτικο Μπουτάρη συνοδεύει ιδανικά κόκκινα κρέατα με γλυκά λαχανικά και γλυκές σάλτσες, όπως κόκορα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο και μουσακά με λουκάνικο και τυρί. Επίσης ταιριάζει με αλλαντικά, χάμπουργκερ, πίτσα και σκληρά παχιά τυριά όπως ένταμ και τσένταρ. Σερβίρεται δροσερό ως απεριτίφ το καλοκαίρι ενώ η συνήθης θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι 14-16 °C.

Η επιτομή της ισορροπίας
Ένα κρασί με πλούσιο ταννικό χαρακτήρα, ολοκληρωμένο στόμα και πλούσια αρώματα φρούτων και καπνού
Νεμέα 2020 Αϊβαλή

Τα σταφύλια από όπου προέρχεται αυτό το μοναδικό Αγιωργίτικο, έτους 2020, φύονται στην Αλικίζα, σε υψόμετρο 600 μ. Με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, η ζύμωση λαμβάνει χώρα με αυτόχθονους μικροοργανισμούς, ενώ στη συνέχεια το κρασί ωριμάζει σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Στη μύτη γίνεται έκρηξη ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως δαμάσκηνο και βύσσινο, μέντα και βοτανικές νότες. Ένα διακριτικό βαρέλι είναι εκείνο που δίνει την κομψή, φινετσάτη πινελιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο δείκτης Liv-ex 100, βασικό βαρόμετρο της απόδοσης της αγοράς εκλεκτού οίνου, παρουσίασε μέτρια πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι καθόδου 4,2%...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...